Stroe: Premierul a înțeles pe deplin situația privind acțiunea polițiștilor la Liceul „Bolintineanu”

Stroe: Premierul a înțeles pe deplin situația privind acțiunea polițiștilor la Liceul Bolintineanu
Publicat: 09/07/2013, 10:00
Actualizat: 09/07/2013, 10:00

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat luni seară că i-a prezentat lui Victor Ponta elementele privind activitatea polițiștilor judiciariști la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, iar premierul „a înțeles pe deplin situația”, raportul pe această temă urmând să fie gata „într-o zi, două”.

„Am prezentat toate elementele legate de activitatea polițiștilor judiciariști în acest caz. Premierul a rămas complet mulțumit, (…) a înțeles pe deplin situația. Într-o zi, două, vom avea și un raport despre activitatea polițiștilor judiciariști”, a spus Stroe, la Realitatea TV, care a precizat că la discuția cu Ponta de la Palatul Victoria a participat și șeful Poliției Române, Petre Tobă.

Tot ministrul Afacerilor Interne a confirmat o informație potrivit căreia părintele unui elev de la „Dimitrie Bolintineanu” este cercetat pentru ultraj în urma incidentelor de vineri de la liceu, însă nu a oferit mai multe informații, pe motiv că este vorba despre un dosar lucru.

În același context, Radu Stroe a admis că unii polițiști care s-au aflat vineri în afara liceului au comis un abuz. „Este evident că au greșit”, a spus ministrul, care a ținut să sublinieze, pe de altă parte, că nu are nimic de reproșat polițiștilor judiciariști care au acționat în interiorul unității de învățământ, pentru punerea în executare a dispozițiilor procurorilor.

Întrebat despre informațiilor contradictorii privind mandatele de aducere pe numele unor elevi, Stroe a explicat că a existat o „schimbare de strategie” a procurorilor ce anchetează suspiciunile de fraudă de la bacalaureatul organizat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din cauza căreia i-a comunicat premierului, vineri, date ce au fost corectate ulterior.

Premierul a declarat anterior, referindu-se la intervenția la Liceul „Bolintineanu”, că în opinia sa au existat niște probleme de funcționare, el arătând că, dacă acestea au fost în zona Parchetului, CSM poate lua măsuri, iar dacă au fost în zona Ministrului Afacerilor Interne (MAI), va discuta cu ministrul.

Ponta a precizat că el nu îl consideră vinovat pe purtătorul de cuvânt al MAI, chiar dacă a furnizat date care s-au dovedit ulterior neadevărate.

El a precizat că așteaptă în acest sens o informare de la ministrul de Interne, Radu Stroe, arătând că și acesta trebuie să afle de la cei din subordine cum s-au întâmplat lucrurile.

„Ministrul Stroe conduce Ministerul de Interne, are atribuții privind coordonarea celor din subordinea sa. Nu e vinovat de ceva, o să discutăm ca asemenea situații să nu se mai repete. (…) Și el mi-a transmis informațiile pe care le avea, ulterior lucrurile s-au schimbat. O să vedem ce nu a funcționat bine”, a spus Ponta.

El a mai arătat că persoanele care comit fraude trebuie sancționate, dar că nu trebuie comise abuzuri, asigurând că pentru abuzurile comise vineri „nu o să rămână lucrurile așa”.

Premierul Victor Ponta a mai spus că forța statului trebuie sprijinită și aplicată, dar conform legii, el arătând că procurorii nu sunt dumnezei și trebuie să răspundă în fața cuiva, dacă au încălcat legea.

„Toată lumea trebuie să fie responsabilă în fața cuiva. Procurorii nu răspund în fața Guvernului și e foarte bine lucrul ăsta, dar în fața cuiva trebuie să răspundă și ei, că nu suntem, repet, mă refer și la mine, ca fost procuror, nu suntem dumnezei și n-ai voie să spui nimic”, a adăugat premierul.

El a precizat că este problema sa, ca premier, atunci când sute de polițiști sunt puși să dea năvală în școli.

„În momentul în care pui sute de polițiști să dea grămadă într-o școală, da, este treaba mea ca prim-ministru. Totuși școala e o instituție de învățământ care depinde de autoritate locală și centrală și pacea socială e un lucru care ține de Guvern și de mine, nu are cine altcineva, nu vă așteptați să se ocupe președintele țării de așa ceva. De problemele de zi cu zi ale țării răspunde primul-ministru și e normal să intervin, să am poziții”, a adăugat Ponta.

Ponta a adăugat că susține în totalitate acțiunile organelor statului privind aplicarea legii, dar că nu vrea să vadă zeci sau sute de polițiști care dau năvală în școli, arătând că polițiștii trebuie să combată crima organizată sau contrabandiștii.

„Vreau să văd polițiști care combat oamenii din crima organizată, contrabandiștii. Nu vreau să văd polițiști care dau năvală în școli și spitale. Asta nu se întâmplă într-o țară europeană. Zeci, sute de polițiști care dau năvală în școli nu reprezintă un stat democratic, european”, a spus Ponta.

El a subliniat faptul că forța statului trebuie folosită conform Constituției și a procedurilor legale, însă în special împotriva infractorilor.

„Sunt convins că avem procedurile și prevederile legale pentru ca o activitate de cercetare penală să se desfășoare în condiții legale fără desfășurări de forță, fără abuzuri, fără manifestări care amintesc de vremuri dinainte de ’89, sau de vremea regimului Morar-Macovei, în care 20 de milioane de români sunt infractori și trebuie cercetați și abuzați de o mână de indivizi, o gașcă, ca să folosesc un termen prezidențial, care cred că doar prin forță și abuz pot să obțină ceva în țară”, a spus Ponta.

Parchetul Tribunalului București face cercetări pentru fapte de corupție la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, directoarea unității de învățământ, Costica Vărzaru, demisă din funcție după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influență.

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziții la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei. În timpul perchezițiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen și 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiați în 1 iulie la Poliția Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Elevii au fost percheziționați de anchetatori la ieșirea din sălile de examen, la unii dintre aceștia fiind găsite fițuici.

Șapte candidați la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminați din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuțe, cărți cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de Limba și literatura română, anunța, marți, Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Polițiștii au mers, pe 5 iulie, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duși la audieri, după susținerea ultimei probe a bacalaureatului. În fața intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” erau zeci de părinți care își așteptau copiii. Unii dintre părinți, nemulțumiți că polițiștii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul și a-i duce la audieri, i-au huiduit și au reclamat că aceștia fac un abuz.

Ulterior, anchetatorii au renunțat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul șef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București Bogdan Staicu declara că au fost emise citații, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susținut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care ar fi fost puse în executare dacă aceștia nu se prezentau la audieri în urma citării.

„Din cele 250 de persoane (numărul elevilor care au susținut proba de limba română a bacalaureatului la Liceul Dimitrie „Bolintineanu” din Capitală, n.r.), erau 100 care trebuiau să reprezinte primul eșalon, care să fie audiate, dacă se putea azi (vineri, n.r.), mâine, cel târziu luni, iar celelalte peste o sută de persoane urmau să fie audiate la epuizarea primului eșalon. Aceste 100 de persoane sunt persoanele care fie s-au aflat în sălile în care au fost găsiți asupra supraveghetorilor bani nejustificați, fie sunt 16 elevi în privința cărora exista o listă, iar alături de această listă existau rezolvările subiectelor la limba română xeroxate în 16 exemplare. Deci aceștia au fost cei vizați cu prioritate”, a declarat Staicu.

Procurorul șef Bogdan Staicu a mai spus că cei aproximativ 250 de elevi, împărțiți în cele cinci săli de examinare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, în care s-au găsit sume nejustificate de bani în urma descinderilor din 1 iulie, sunt martori la posibile infracțiuni de corupție, acesta fiind motivul pentru care ei ar trebui audiați.

Vineri, 17 elevi au dat declarații de martori, la Poliția Capitalei, iar luni au fost reluate audierile.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara, vineri, că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că „Poliția a lucrat foarte corect”.

Stroe mai declara, vineri, că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliției Române în privința unui părinte bruscat de polițiști la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” și a purtătorului de cuvânt al Poliției Capitalei, Alexandru Niculae, care a spus că Tribunalul a emis mandate de aducere pentru 100 de elevi.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Femeia din Bacău aflată în comă, care și-a revenit brusc și a început să cânte....
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Vine iarna în București. Pe ce dată cade prima zăpadă în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Categoria de români care riscă să nu mai primească pensia începând cu 1 octombrie 2024
Noua prognoză a hidrologilor: Debitul Dunării la intrarea în ţară, în creştere. Ce debit va...
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de...
Diana a dispărut fără urmă după o ședință de yoga în aer liber. Femeie de...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Obiect CIUDAT, detectat pe radare în timp ce trecea pe lângă Pământ
A explodat bomba despre Klaus Iohannis. S-a aflat ce a făcut președintele României: 18 ani...
Aici sunt cei mai fericiți oameni din lume. Oricine ar vrea să trăiască în aceasă...
Ea este femeia care și-a ”pedepsit” soțul pentru infidelitate cu o nouă iubită, care e...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
FOTO. Mesajul transmis de Serhat Akin după ce fost împuşcat la ieșirea dintr-un studio TV:...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
O creatură nemuritoare poate crea o formă de cancer contagioasă