Șase activiste ale asociației pentru protejarea mediului Greenpeace escaladau joi cel mai înalt zgârie-nori din Europa Occidentală, Shard, în semn de protest față de exploatarea resurselor în Arctica de către Shell, au anunțat surse ale organizației ecologiste și din cadrul poliției, citate de AFP.
„Un grup de artiști și activiști a dejucat vigilența gardienilor de la baza (turnului) Shard și escaladează” clădirea, a anunțat Greenpeace într-un comunicat. „Dacă cele șase femei ating vârful de 310 metri, ele vor încerca să desfășoare o mare operă de artă care ilustrează frumusețea Arcticii”, adaugă organizația cunoscută pentru acțiunile sale spectaculoase.
Greenpeace adaugă că a ales Shard pentru că se află în mijlocul birourilor centrale din Londra ale gigantului petrolier Shell. „Shell este în avanpostul companiilor petroliere în Arctica, investind miliarde în campaniile de foraj din Alaska și din Rusia”, denunță organizația pentru apărarea mediului.
Poliția a anunțat că a fost apelată la ora locală 04.20 (06.20, ora României) în legătură cu „șase protestatare care încearcă să escaladeze (turnul) Shard”. „Avem ofițeri la fața locului, care supraveghează situația”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Scotland Yard.
Shell a făcut primele sale foraje anul trecut în două puțuri amplasate în Marea Beaufort și în Marea Ciukcilor, în Alaska, dar a anunțat în februarie că renunță să mai foreze în acest an în regiune, unde ia în calcul, totuși, să-și reia activitățile „în viitor”.
Gigantul petrolier a început să participe la dezvoltarea extracției petroliere în Alaska încă din anii ’50. După ce s-a retras din regiune în 1997, a reînceput să investească miliarde de dolari americani în ultimii ani.
Experții estimează resursele naturale ale Arcticii la 90 de miliarde de barili de petrol și la 30% din gazul natural nedescoperit în lume, o sursă de profit din ce în ce mai accesibilă odată cu topirea ghețarilor, dar dificil de exploatat din cauza unor condiții de mediu nefavorabile și costurilor ridicate.