„Amerikanski niet”, repetau turiști ruși la debarcarea din cursa Aeroflot AFL150 joi, la ora 22.38 GMT (vineri, 1.38, ora României), asaltați de corespondenți de presă veniți special din străinătate, în urma zvonului privind o posibilă prezență a lui Snowden în avion, relatează AFP.
Aproximativ 100 de jurnaliști s-au grăbit joi spre aeroportul din Havana, dar fără succes, să aștepte sosirea lui Edward Snowden, un fost consultant al serviciilor americane de informații blocat de trei săptămâni pe un aeroport din Moscova.
„No”, a răspuns și mai sobru pilotul avionului, când a fost întrebat în engleză, de aceiași jurnaliști, în legătură cu Snowden, care s-a întâlnit vineri, pe aeroportul Șeremetievo din Moscova, cu reprezentanți ai unor organizații în domeniul apărării drepturilor omului.
În cursul acestei întâlniri, Snowden a declarat că va solicita azil în Rusia, în contextul în care nu poate să plece către o țară din America Latină.
După ce Venezuela, Bolivia și Nicaragua i-au oferit azil tânărului, toate zvonurile se concentrau asupra modului în care acesta ar putea să părăsească zona de tranzit de pe aeroportul moscovit pentru a ajunge în America Latină.
Singura legătură comercială directă este cea asigurată de către Aeroflot, cu destinația Cuba, care și-a exprimat „susținerea” față de propunerile de azil ale aliaților săi politici latino-americani.
La 2 iulie, avionului președintelui bolivian Evo Morales i s-a refuzat survolarea mai multor țări europene, la întoarcerea de la Moscova, din cauza suspiciunii că șeful statului l-ar fi putut aduce pe Edward Snowden cu el în La Paz.
„După ceea ce i-au făcut lui Morales, mai există cineva care crede că Snowden s-ar putea îmbarca într-un zbor comercial de la Moscova?”, se lamentează un jurnalist european. „Și chiar dacă era în avion, credeți că vine în Cuba?”, adaugă el.
Niciun jurnalist nu crede acest lucru, însă este necesar să fie prezenți. Pentru orice eventualitate… Washington Post scria joi că planul de zbor al cursei Aeroflot, contrat rutei obișnuite, a evitat spațiul aerian american. Câteva ore mai târziu, același coidian scria că nu este un lucru „extraordinar” și că este o rută normală, în funcție de eventuale rafale de vânt și turbulențe.
Doar jurnaliști cubanezi nu erau prezenți pe aeroport. „Ei știu bine că nu există nici cea mai mică șansă ca Snowden să apară”, afirmă un corespondent vechi al unei publicații americane.
Frustrarea se drege cu umor. Un jurnalist chilian scoate un carton pe care este scris numele lui Snowden, făcându-i să izbucnească în râs pe colegii săi și declanșând o adevărată furtună de blițuri ale fotografilor.
Umorul îi cuprinde și pe pasagerii zborului Aeroflot, dar și pe turiștii care vin la aceeași oră cu zboruri de la Paris și Panama, uluiți de mulțimea de jurnaliști care îi așteaptă.
După două ore de la sosirea zborului Aeroflot, jurnaliștii se despart. Există cinci zboruri săptămânale pe ruta Moscova-Havana…