Înmulțirea meduzelor, accelerată de pescuitul intensiv și de poluarea apelor, provoacă pagube de milioane de dolari anual și reprezintă o amenințare la adresa ecosistemului marin, notează publicația germană Der Spiegel.
„Amenințarea” meduzelor a ajuns și pe agenda Uniunii Europene care a decis să finanțeze un proiect de cercetare internațional prin care se vizează culegerea unor date despre meduzele din zona mediterană, precum și întocmirea unei strategii costale de management.
Oamenii de știință implicați în proiect intenționează să amplaseze plase de protecție de-a lungul plajelor, precum și să dezvolte o aplicație prin care turiștii să poată raporta zonele în care au văzut meduze, în special pentru că momentul, dar și locul în care apar sunt greu de anticipat.
„Meduzele sunt un mesaj în sticlă pe care oceanul îl depozitează pe plajă. Mesajul oceanului către omenire este
Meduzele sunt purtate de curenții marini în număr tot mai mare către zonele de coastă unde reprezintă un pericol și pentru turiști, avertizează Gili.
În Barcelona, spre exemplu, Crucea Roșie a tratat în doar câteva zile peste 400 de cazuri de turiști atinși de meduze, iar salvamarii au ridicat un steag galben pentru a-i înștiința pe cei aflați pe plajă că este periculos să intre în apă.
Pagubele materiale produse de meduze, spune Gili, se referă și la defectarea sistemelor de răcire ale centralelor electrice și ale centralelor de desalinizare a apei marine din cauza pătrunderii animalelor marine în echipamente.
Pescarii au la rândul lor de suferit. Meduzele sunt purtate de curenții marini în plasele care delimitează fermele de pește, iar toxinele acestora pot ucide întreaga crescătorie.
Principala cauză care a dus la înmulțirea excesivă a meduzelor este, în opinia biologului marin citat de presa germană, pescuitul.
„Dacă reduci numărul peștilor care se hrănesc cu meduze, precum și numărul peștilor care concurează cu meduzele pentru aceeași hrană, în mod natural numărul meduzelor va crește”, argumentează el.
Totodată, meduzele sunt mult mai rezistente la poluarea oceanelor decât alte animale marine, având capacitatea să se adapteze în ape tulburi, lipsite de oxigen sau pline de alge.
Corpul meduzelor este alcătuit în proporție de 98% din apă, la care se adaugă țesuturi gelatinoase, organe sexuale, o cavitate gastrovasculară, un sistem nervos primitiv și o capsulă cu venin.