Prima pagină » Știri externe » Dezvăluri din cel de-al Doilea Război Mondial. Cum funcționa tunul atomic, o armă prea periculoasă pentru a fi folosită pe câmpul de luptă. VIDEO

Dezvăluri din cel de-al Doilea Război Mondial. Cum funcționa tunul atomic, o armă prea periculoasă pentru a fi folosită pe câmpul de luptă. VIDEO

Disperarea și nebunia create de cel de-Al Doilea Război Mondial sunt reflectate cel mai bune de armele dezvoltate în acea perioadă, un exemplu relevant în acest sens fiind tunul atomic, un obuzier construit inițiat de Statele Unite și dezvoltat apoi și de sovietici, notează portalul Jalopnic.

Disperarea creată de cel de-Al Doilea Război Mondial este reflectată cel mai bine de unele dintre armele create în acea perioadă, un exemplu relevant în acest sens fiind tunul atomic, un obuzier construit inițiat de Statele Unite și dezvoltat apoi și de sovietici, scrie portalul Jalopnik.

Objeckt 271, cunoscut și drept 2A3 Kondensator 2P, datează din era stalinistă. Obuziera se deplasa singură și trăgea, printr-o țeavă lungă, bombe atomice.

Tunul avea o greutate de 64 de tone, un calibru de 406 mm și putea fi detonat la un interval de cinci minute. Totodată, arma se deplasa cu o viteză de până la 30 de km pe oră și putea lovi un obiect aflat la o distanță de până la 25 de km.

Statele Unite au construit, în premieră, în 1953, obuzierul „Atomic Annie”, având o greutate de 84 de tone și un calibru de 280 de mm. Arma nu a fost folosită niciodată pe câmpul de luptă, însă a fost testată.

Sovieticii au văzut-o pe „Atomic Annie” pentru prima dată în Germania, în 1952 și apoi la parada de inaugurare a lui Eisenhower, un an mai târziu. Rușii au cerut imediat după dezvoltarea unui dispozitiv similar, dar mai performant.

Patru tunuri atomice au fost construite în perioada 1955-1956, iar în 1957 au fost prezentate la o paradă militară.

Arma nu a putut fi folosită niciodată pe câmpul de luptă deoarece reculul era prea mare, iar detonările distrugeau o parte din componente.