Acest schimb poate să aibă loc „în oricemoment”, a declarat pentru ziarul rus avocatul cuplului, Horst Dieter Poetschke.
O sursă din cadrul forțelorde ordine, citată de către Kommersant, a precizat că „au fost lansate consultări asupra acestui aventual schimb în urmă cu puțin timp, după anunțarea hotărârii judecătorești”.
Cei doi acuzați, prezentați sub identitatea falsă de Andreas și Heidrun Anschlag, au fost condamnați pe 2 iulie la șase ani și jumătate și, respectiv, cinci ani și jumătate de închisoare.
Curtea regională superiară de la Stuttgart, în sud-vestul Germaniei, i-a găsit pe acești agenți vinovați de spionaj în favoarea departamentului de informații externe din cadrul KGB-ului sovietic și ai succesorului rus al acestuia, SVR.
Bărbatul și femeia, de naționalitate rusă potrivit avocatului, s-au instalat, în urmă cu peste 20 de ani, cu ajutorul unor false documente austriece, în Germania, unde au dus o viață obișnuită, cu scopul de a-și ascunde activitatea de agenți secreți.
Cuplul colecta informații despre strategii militare și politice ale Uniunii Europene (UE) și NATO, pe care le obținea prin intermediul unui contract în cadrul ministerului olandez al Afacerilor Externe.
Ei au fost arestați în octombrie 2011, după ce poliția germană a surprins femeia în timp ce asculta mesaje criptate.
Serviciile de informații interne germane s-au interesat mai îndeaproape de cuplu după ce FBI a demascat o rețea de agenți SVR pe teritoriul american, în 2010.
Rusia și Statele Unite sunt implicate din nou într-un caz de spionaj, după ce fostul consultant al serviciilor americane de informații Edward Snowden, căutat de Washington pentru spionaj în urma unor dezvăluiri despre un program american secret de supraveghere a comunicațiilor la nivel mondial, a sosit pe 23 iunie pe Aeroportul Șeremetievo din Moscova, pe care este blocat de atunci, în zona de tranzit.
Edward Snowden, căutat de țara sa pentru spionaj, a subliniat vineri că intenționează să ceară azil politic în Rusia, având în vedere că nu poate, pentru moment, să ajungă într-o țară din America Latină.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 1 iulie că Rusia nu livrează „niciodată pe nimeni”.
„În cel mai bun caz, am schimbat spioni din serviciul nostru de informații externe cu (indivizi) arestați și condamnați în Rusia”, a declarat el într-o conferință de presă.
În cadrul unui schimb de spioni demn de Războiul Rece, cei zece agenți ruși demascați în 2010 în Statele Unite au fost expulzați către Moscova în schimbul eliberării a patru deținuți ruși, acuzați de spionaj în favoarea unor state occidentale.