Românul la ușa americanului

Românul la ușa americanului
Publicat: 15/07/2013, 19:47
Actualizat: 29/07/2014, 20:22

Știați că Marea Britanie are o rată mai mare de refuz a intrării în SUA* decât rata României de refuz a vizelor? Noi am ajuns la 17% (scădere istorică anul trecut, de peste 5 procente), englezii sunt la 20,6%. Totuși, noi suntem cei care batem și batem la ușa Visa Waiver și nu ni se deschide.

„Faptul că încă stăm la ușă și solicităm viză nu cred că este un tratament corect”, îmi spunea recent Titus Corlățean, invitat la Gândul LIVE. Auzim de fiecare dată promisiuni șoptite din spatele acestei uși. Și optimism. De câte ori întrebi vreun oficial român sau american despre problema vizelor, dai de optimism. Cum se întâmplă acum cu reforma imigrației.

Pe numele de PR „Border Security, Economic Opportunity and Immigration Modernization Act of 2013″**, pe numele legislativ Legea S.744, aceasta este cea de-a treia reformă istorică promisă de Obama și pentru care el este încă președinte (după reforma din domeniul sănătății – adoptată și cea din domeniul controlului armelor – eșuată).

În urmă cu două săptămâni, când S.744 a trecut de Senat, am văzut același optimism peste tot – de la hispanicii din SUA și chiar până la românii de aici, de acasă, care înjură de obicei în barbă de câte ori văd un militar întors din Afganistan, de câte ori vorbim despre contractele de apărare cu americanii, despre scutul antirachetă etc. Optimismul s-a risipit de mult în State, pentru că sunt semne serioase că legea nu va trece de Camera Reprezentanților, controlată de republicani.

S.744 este un gigant legislativ de 850 de pagini, menit să rezolve mai ales problema imigranților ilegali din America de Sud aflați în SUA. Nu prin metoda Reagan, care a încercat – fără succes – să rezolve problema printr-o generoasă amnistie. Astfel, actuala lege prevede un parcurs pentru regularizarea și, după o perioadă de 13 ani, naturalizarea a circa 11 milioane de imigranți din Statele Unite. Plus garduri la granița de sud. Aruncați o privire peste acest studiu despre afluxul imigranților, realizat de Department of Homeland Security, pentru a vedea care este adevărata problemă a americanilor în acest domeniu.

Spre finalul legii (subtitlul E, pagina 739, începând cu alineatul 6), stă pitit un proiect pe care l-am găsit cu greu (pentru că nici nu a mai fost pomenit în State), dar la care noi, românii, sperăm de anul trecut și care a fost inclus acum în legea cea mare a imigrației: Jobs Originating through Launching Travel (JOLT) Act.

Este un proiect de reformare a Programului Visa Waiver (secțiunea 4.506, pagina 747 și mai departe – Visa Waiver Program Enhanced Security and Reform), care, în scenariul român, ne-ar fi favorabil. Pe scurt, ar ajusta rata de respingere a vizelor (criteriul de amitere în program, de 3%), dacă statele au un procent mic de oameni care nu respectă durata vizei. Rata ar urma să fie scăzută și, totodată, calculată în funcție de numărul celor care aplică, și nu de cel al aplicațiilor (problema românilor este că ei aplică pentru viză în SUA în repetate rânduri, chiar dacă sunt refuzați de fiecare dată și nu se schimbă nimic din dosarul lor).

Totodată, noua legislație privind Visa Waiver prevede stabilirea unei rate de maximum 3% de depășire (rata de overstay) a perioadei de ședere permise (90 de zile). După calculele Bucureștiului, am reuși să crăpăm ușa vizelor cu o astfel de modificare, pentru că românii au o rată mică de depășire a perioadei de ședere. Am scris mai multe despre acest proiect AICI.

Admiterea în Visa Waiver pe baza acestor criterii, însă, nu devine certă odată cu aceste modificări în lege. Adică poți îndeplini noile condiții, dar decizia finală e tot politică.

Ceea ce am remarcat de anul trecut, când a fost depus JOLT Act, și până acum, când vorbim despre întregul pachet de reformă, este că nu există în SUA nicio discuție despre români. Nici despre bulgari. Singurii care par să aibă o șansă reală să scape în viitorul apropiat de vizele pentru SUA grație legilor dezbătute în Congres sunt polonezii (senatorii care au inițiat JOLT Act au foarte mulți polonezi în circumscripțiile lor). Pe lângă faptul că au o rată de refuz a vizelor de 9,3% (anul fiscal 2012), ei au de ani buni un lobby foarte puternic în SUA. Mai mult, de câteva luni, polonezii au trecut în altă ligă a lobby-ului și au angajat, potrivit New York Times, lobby-iști de top pentru a se asigura că scapă de viză. Și pare-se că vor scăpa.

Cât despre noi, noi ne uităm la ușă și le mai amintim din când în când americanilor că suntem acolo. Și dacă reforma imigrației trece de Camera Reprezentanților cu tot cu partea despre Visa Waiver, am convingerea că tot nu vom scăpa în anii următori de vizele pentru SUA și vom continua să ne hrănim cu optimism și să ne plângem de milă ori să spunem că nici nu ne interesează atât de mult, cum facem și în cazul Schengen.

VOI CÂND CREDEȚI CĂ SCĂPĂM DE VIZELE PENTRU SUA? PENTRU COMENTARII, VĂ AȘTEPT PE PAGINA MEA DE FACEBOOK – ALINA MATIȘ


*”Adjusted Refusal Rate” – Chiar și după admiterea în Programul Visa Waiver, o țară continuă să fie monitorizată de americani în ceea ce privește intrările și ieșirile din SUA și solicitările de viză depuse din țara membră VWP. Așa se explică faptul că vorbim despre rate de refuz și pentru țări din Visa Waiver

**TEXTUL INTEGRAL AL REFORMEI IMIGRAȚIEI POATE FI GĂSIT AICI

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate parțiale BEC prezidențiale 2024 în țară și în Diaspora. Călin Georgescu, pe primul loc....
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
Vești proaste pentru Craciun. Probleme cu carnea de porc
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...