Moody”s a redus ratingurile pentru depozite ale BRD și BCR

Moody''s a redus ratingurile pentru depozite ale BRD și BCR
Publicat: 18/07/2013, 11:51
Actualizat: 09/02/2016, 22:30

Moody”s a retrogradat miercuri ratingurile pentru depozite ale BRD-Groupe Societe Generale și Banca Comercială Română (BCR), în urma revizuirii ratingurilor pentru soliditate financiară acordate instituțiilor financiare care pot beneficia de sprijin guvernamental extraordinar, informează Mediafax.

În cazul BRD, Moody”s a redus ratingurile pentru depozitele pe termen lung și pe termen scurt de la nivelul Baa3/Prime-3 la Ba2/Not-Prime, după ce agenția a revizuit ratingul pentru soliditate financiară BCA (baseline credit assessment) de la ba3 la b2.

În consecință, Moody”s a retrogradat și ratingul de soliditate financiară individuală (BSFR) al BRD de la nivelul D- la E+. Ratingul pentru depozitele pe termen lung are perspectivă negativă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

Moody”s a explicat că reducerea ratingului BCA a fost determinată de deteriorarea în continuare a calității activelor, de așteptările ca banca să aibă dificultăți să revină la o profitabilitate sustenabilă în 2013 și din cauza expunerii băncii la o valoare incertă a garanțiilor.

Agenția notează totuși că BRD este capitalizată corespunzător pentru a suporta un nou necesar de provizioane, din cauza creditelor neperformante, astfel că Moody”s nu se așteaptă ca banca să aibă nevoie de capital suplimentar.

Creșterea lentă a economiei României continuă să afecteze performanțele sectorului bancar, cu cerere slabă pentru creditare, venituri scăzute și presiuni asupra calității activelor, se arată în comunicat. Moody”s anticipează că economia României va înregistra o creștere modestă de 1,5% în acest an, iar consumul privat va fi scăzut.

În aceste condiții, Moody”s se așteaptă la deteriorarea în continuare a calității activelor BRD, deși într-un ritm mai lent. Totuși, expunerea băncii la o posibilă depreciere a leului față de euro rămâne un risc major pentru calitatea activelor. Este probabil ca creditele neperformante să atingă nivelul maxim în 2013, iar provizioanele de risc vor rămâne ridicate, dar sub nivelul de vârf din 2012, de 5,2% din creditele brute.

Calitatea activelor BRD este slabă, iar raportul dintre împrumuturile problemă și împrumuturile brute s-a înrăutățit la 22,2% în martie 2013, față de 21,3% la sfârșitul lui 2012. Banca și-a îmbunătățit însă acoperirea creditelor neperformante la 53,9%, conform datelor din martie 2013, de la circa 43% la sfârșitul lui 2011. BRD este a doua mare bancă din România după nivelul activelor.

Capitalizarea BRD rămâne corespunzătoare, cu o rată de adecvare conform IFRS de 16,7%, la sfârșitul lui 2012, iar Moody”s notează că, potrivit scenariilor de stres luate în calcul de agenție, care măsoară rezistența băncii la continuarea înrăutățirii calității activelor, presiunile asupra capitalului vor fi limitate.

Perspectiva ratingului pe termen lung a BRD este negativă și reflectă posibilitatea ca presiunile asupra calității activelor, profitabilității și capitalului, dacă vor fi sustenabile, să poată duce la o posibilă reducere a calificativului.

Pentru BCR, ratingul pentru depozitele pe termen lung a fost retrogradat de la nivelul Ba1 la Ba3, după reducerea ratingului BCA de la b1 la b3.

Moody”s a confirmat ratingul de soliditate financiară individuală BFSR la nivelul E+. Acest calificativ, precum și cel pentru depozitele pe termen lung au perspectivă negativă.

Agenția a explicat că reducerea ratingului BCA al BCR a fost determinată de înrăutățirea în continuare a calității activelor, de așteptările Moody”s ca bancă să aibă dificultăți pe termen mediu pentru revenirea la profitabilitate sustenabilă și din cauza expunerii la o valoare incertă a garanțiilor.

Moody”s consideră că BCR rămâne expusă la posibilitatea unui necesar suplimentar de provizioane, din cauza creditelor neperformante, precum și la un necesar de capital suplimentar, dacă înrăutățirea calității activelor va continua într-un ritm similar.

Agenția anticipează înrăutățirea calității activelor BCR, dar într-un ritm mai lent decât anul trecut. Moody”s menționează ca și în cazul BRD efectul negativ al creșterii economice lente, precum și al unei posibile deprecieri a leului față de euro. BCR ocupă prima poziție în sistemul bancar românesc după valoarea activelor.

Este posibil ca creditele neperformante să atingă nivelul maxim în 2013, iar provizioanele să rămână ridicate, dar sub vârful de 6,8% din creditele brute, din 2012.

Calitatea activelor BCR este foarte slabă, iar raportul dintre creditele problemă și creditele brute s-a înrăutățit în martie 2013 la 28,2%, de la 26,7% la sfârșitul lui 2012. Banca și-a îmbunătățit însă acoperirea creditelor neperformante la 58%, potrivit datelor din martie 2013, de la 50,6% la sfârșitul lui 2011.

Capitalizarea BCR s-a îmbunătățit ușor la sfârșitul lui 2012, față de aceeași perioadă din 2011, după o injecție de capital din partea băncii mamă Erste, rezultând o rată de adecvare a capitalului Tier 1 conform IFRS de 13,6%.

Potrivit scenariilor de stres aplicate de Moody”s, care analizează rezistența BCR la deteriorarea calității activelor, agenția notează că rezerva de capital a băncii ar putea fi sub presiune, dacă mediul operațional din România se va înrăutăți peste așteptările Moody”s.

Perspectiva ratingurilor BCR este negativă și reflectă posibilitatea ca presiunile asupra calității activelor, profitabilității și capitalului, dacă vor fi sustenabile, să poată duce la retrogradarea ratingului BSRF la nivelul E, ceea ce ar determina reducerea ratingurilor pentru depozite.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...