Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat, vineri, că Omar Hayssam a fost dus în Arestul Poliției Capitalei, precizând că nu poate da amănunte privind operațiunea de aducere în țară a sirianului și nici de unde a fost adus acesta.
Radu Stroe a spus că mai multe instituții au fost implicate în operațiunea de aducere a lui Omar Hayssam în țară și acesta este motivul pentru care el nu poate da amănunte legate de acest caz.
Ministrul de Interne a precizat că în cazul lui Omar Hayssam va fi urmată procedura obișnuită, adică analize medicale și discutarea dosarului de către instituțiile abilitate.
Stroe a mai spus că nu poate preciza ora la care Omar Hayssam a fost adus în țară și nici procedura prin care acesta a revenit în România, deoarece nu cunoaște aceste elemente.
„Nu vă pot da niciun fel de element, pentru că nu le cunosc, și chiar dacă le-aș cunoaște, tot nu vi le-aș putea spune”, a mai spus Stroe.
Omar Hayssam a fost predat Poliției Române, vineri dimineață, a anunțat purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea, precizând ulterior că acesta se află în arestul Poliției, fiind predat polițiștilor la ora 6.40.
„Omar Hayssam se află în custodia Poliției Române. Acesta a fost introdus într-un Centru de Reținere și Arest Preventiv al Poliției Române pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său”, se arată, de asemenea, într-un comunicat de presă al IGPR.
În martie 2005, jurnaliștii Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au fost răpiți la Bagdad.
În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reținut și, deși Președinția anunța atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliștilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracțiuni economice, într-un alt dosar.
La aproape un an și o lună de la plasarea lui în arest, instanța a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse și arestarea sirianului.
În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcții a șefilor SRI, SIE și DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga și Virgil Ardelean, dar și a procurorului general al României Ilie Botoș.
Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel național și internațional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel București, în iulie 2006.
În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnaliști, cazul acestuia constituind o premieră în România.
Președintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam „este bine-merci” și nu mai are cancer. Președintele preciza că partea română știe unde se află acesta, pentru că este subiect de discuție cu partea siriană. „Știm precis și unde este, și e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoși ai patriei”, spunea atunci Băsescu.