Lupta pentru opera lui Cioran: Liiceanu îl acuză pe Eugen Simion; Simion spune că a fost corect

Lupta pentru  opera lui Cioran: Liiceanu îl acuză pe Eugen Simion; Simion spune că a fost corect
Publicat: 19/07/2013, 22:07
Actualizat: 28/03/2019, 06:56

Editura Humanitas, care este condusă de Gabriel Liiceanu, acuză Fundația Națională pentru Știință și Artă, condusă de Eugen Simion, că a publicat opera scrisă în limba română de Emil Cioran, comițând astfel un „furt”, acuzațiile fiind respinse însă de Simion, care spune că a procedat corect.

Editura Humanitas a dat în judecată Fundația Națională pentru Știință și Artă pentru că a publicat opera scrisă în limba română de Emil Cioran, următorul termen în procesul intentat la Tribunalul București fiind 26 septembrie.

Editura Humanitas este condusă de scriitorul Gabriel Liiceanu, în timp ce președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă – care își desfășoară activitatea sub auspiciile Academiei Române – este academicianul Eugen Simion.

Dosarul a fost depus de societatea Humanitas SA în 22 noiembrie 2012 la Tribunalul București, secția a-IV-a Civilă.

Fundația Națională pentru Știință și Artă are calitatea de pârât în acest proces, iar intervenient în nume propriu este Eleonora Cioran (văduva lui Aurel Cioran, fratele lui Emil Cioran, n.r). Fundația Națională pentru Știință și Artă și Eleonora Cioran sunt reprezentați în acest proces de aceeași casă de avocatură, Grigorescu, Ștefănică și Asociații. Materia procesului este „proprietatea intelectuală”, iar obiectul – „drept de autor și drepturi conexe”.

Într-un comunicat remis MEDIAFAX, editura Humanitas face câteva precizări referitoare la acest proces în curs de desfășurare. Comunicatul Humanitas vine și ca urmare a unor afirmații făcute în presă de către Eugen Simion.

„Pentru ca o carte să poată fi tipărită în condiții de deplină legalitate, editorul trebuie să cumpere drepturile de autor fie de la autor, fie de la reprezentantul său legal. Cumpărarea drepturilor de autor și condițiile în care se negociază cumpărarea (perioada, suma, modalitațile de plată etc.) sunt precizate printr-un contract semnat de ambele părți. Legatarul universal al drepturilor de publicare pentru opera lui Cioran, după moartea acestuia, este CNL, Centre National du Livre, departament al Ministerului Culturii din Franța. Nici o altă persoană fizică sau juridică nu-și poate aroga acest drept. Humanitas are contract de publicare cu CNL pentru toată opera scrisă în limba română de Emil Cioran. Orice publicare a vreunei lucrări cioraniene în absența unui contract semnat cu CNL este ilegală și lezează atât pe legatar, cât și pe editorul care a cumpărat dreptul de publicare. Publicarea fără existența unui contract cu autorul sau succesorul (legatarul) său se numește piraterie și, ca orice furt, se pedepsește prin lege”, se spune în comunicatul editurii Humanitas.

Potrivit comunicatului, „acest lucru este valabil chiar și atunci când cineva decide să scoată o operă a autorului în absența unui contract valid, invocând faptul că publicarea este destinată bibliotecilor și că nu constituie un act comercial”.

„Actele de generozitate (când nu sunt unele de pură vanitate) nu se pot face cu bunuri care nu-ți aparțin. Publicarea de catre Fundația Națională pentru Știință și Artă, fără un contract cu CNL, a operei române a lui Cioran este un act ilegal și abuziv, menit să lezeze situația editorului care a plătit pentru publicarea exclusivă a operei lui Cioran în România, semnând contracte cu CNL, pentru opera română, și cu editura Gallimard, pentru opera franceză”, se mai spune în comunicatul Humanitas.

Potrivit sursei citate, în declarațiile sale publice, Eugen Simion „a adoptat poziția victimei generoase, hăituite, a afirmat el, de «un editor lacom»”. „Prima întrebare este dacă poți fi lacom apărând ceva ce-ți aparține în urma unui contract de cumpărare. A doua întrebare privește societatea în care vrem să trăim: una a regulilor civilizatorii (o societate de drept, bazată pe legi)? Sau una a arbitrariului și a demagogiei ieftine? Humanitas a ales să trăiască civilizat, după legi și reguli. Așa «lacomă», cum o definește cel care o fură, Humanitas știe că societatea în care trăiește se îmbogățește și din «lăcomia» ei, din impozitele și taxele, deloc neglijabile, plătite statului român cu rigoare ultimă, de-a lungul a 23 de ani (…)”, se mai arată în comunicatul Humanitas.

În comunicat se spune că „sumele datorate lui Cioran în urma publicării părții românești a operei sale sunt transformate de Humanitas, în deplin acord cu succesorul legal (CNL), în burse destinate studenților sau doctoranzilor în filozofie din România”. „Aceasta a fost dorința lui Cioran însuși”, mai spune editura Humanitas.

„Academiile au apărut pe lume pentru a întrupa spiritul ajuns în stadiul celor mai rafinate forme ale civilizației, iar reprezentanții ei, pentru a fi modele de cinste și de comportament civilizatoriu. Când un reprezentant al acestui for spiritual alege ca regulă de comportament bunul plac și trufia, el își lezează nu numai imaginea publică, ci și pe aceea a instituției pe care o reprezintă”, mai spune editura Humanitas.

Pe de altă parte, contactat de agenția MEDIAFAX, Eugen Simion respinge acuzațiile pe care i le aduce Editura Humanitas, precizând că Fundația Națională pentru Știință și Artă a procedat corect în privința publicării operei scrise în limba română de Emil Cioran.

El a precizat că justiția este cea care va hotărî în acest caz. „Noi am fost corecți în această chestiune. N-am vrut să furăm pe nimeni și nu am insistat (în privința primirii drepturilor de publicare ale operei în limba română a lui Cioran, n.r.)”, a spus Simion.

„Am văzut comunicatul dat de editura Humanitas, referitor la editarea scrierilor românești ale lui Cioran și la procesul pe care editura Humanitas l-a deschis împotriva fundației noastre, fundație care a publicat scrierile integrale, în românește, ale lui Cioran. O să dăm și noi un comunicat de presă în zilele următoare, până atunci aș vrea să spun celor care sunt interesați că Fundația Națională pentru Știință și Artă are o serie, care se cheamă «Operele fundamentale», destinate clasicilor literaturii române. E vorba de ediții integrale și în seria acestor scriitori fundamentali l-am inclus și pe Cioran, într-o ediție în două volume, cuprinzând tot ce a publicat el între 1928-29, când a început să scrie și să publice, până în 1947, când a renunțat la scrierile române”, a spus Eugen Simion.

El precizează că această ediție este una științifică și „se adresează specialiștilor, eventual marilor biblioteci, criticilor literari”. „Ediția a fost alcătuită de un cercetător foarte avizat, Marin Diaconu, și este în două volume, în 300 de exemplare. N-am difuzat această carte, pentru că în ziua în care le-am tipărit, editura Humanitas ne-a anunțat că ne dă în judecată pentru că ea ar avea drepturile de autor. N-am știut acest lucru, n-am urmărit, nu există în România o instituție care să poată spune cine are drepturi de autor, drepturi de moștenire. Noi ne-am adresat familiei, unicului supraviețuitor, care este doamna Eleonora Cioran, și pe baza unui testament pe care ni l-a arătat am încheiat un contract legal. L-am onorat și am pregătit această ediție cu gândul că facem un lucru bun și anume pentru prima dată, după 70 de ani, toate scrierile lui Cioran care au fost interzise sunt publicate într-un volum”, spune Eugen Simion.

El precizează că editura Humanitas a dat în judecată Fundația și cere „mari despăgubiri”, în ciuda faptului că această ediție nu a fost difuzată. „În comunicat am văzut că ne amenință, ne acuză de furt, ne insultă. Este un limbaj pe care nu prea îl înțeleg. Nu înțeleg mai ales că face fel de fel de referiri la Academie, la faptul că academicienii trăiesc din impozitele și taxele plătite de Humanitas, mă rog, un limbaj după părerea mea cu totul nefericit”, spune Eugen Simion.

Acesta a subliniat că Fundația pe care o conduce „a procedat corect”: „Ne-am adresat familiei. Pe de altă parte există editori în Franța, care au drepturi de autor inclusiv asupra scrierilor românești, date de Cioran când trăia. Am cerut consimțământul acelora, ni l-au dat cu titlu gratuit. Și acuma ne pomenim cu aceste nefericită inițiativă, după părerea mea. În loc ca intelectualii români să fie bucuroși că au la îndemână toate aceste scrieri, ne vedem dați în judecată și insultați și amenințați cu portăreii și cu alte instituții de represiune”, a spus Simion.

El a precizat că Fundația Națională pentru Știință și Artă nu a câștigat „absolut niciun leu” din publicarea acestor volume. „Este absolut regretabil ce se întâmplă în comunitatea intelectuală”, a spus Eugen Simion.

De asemenea, conform lui Eugen Simion, în comunicatul Humanitas se face caz de faptul că el a făcut declarații despre „un editor lacom”. „Așa este, eu am definit speța. Nu am dat niciun nume. Acuma dacă reprezentantul Humanitas s-a simțit cu musca pe căciulă, îmi pare rău, este problema lui, nu este a mea”, a spus Simion.

Totodată, Eugen Simion a spus că există mai multe edituri și mai multe persoane care dețin drepturi de a publica scrierile lui Cioran. „Există o editură între altele, nu vreau să îi dau numele ca să nu o implic și pe ea, care ne-a trimis contractele semnate de Cioran, nedeterminate în timp, cu dreptul de a publica scrierile românești ale lui Cioran (…) Mai sunt în țară cel puțin cunosc eu cinci oameni, care au venit să-mi spună că și ei au drepturi de a publica. Eu nu pot să urmăresc toate aceste lucruri, eu m-am adresat familiei. Există un supraviețuitor, este soția fratelui (lui Emil Cioran, n.r.) Este un testament care este legalizat. Mai departe nu vreau să mă amestec în această bătălie pentru moștenire. Eu acum o iau în seamă. Este o doamnă foarte onorabilă, o doamnă în vârstă, doamna Cioran și nu mă pun acuma la mintea celor care vor să o îndepărteze din această moștenire”, a spus Simion.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Pericolul din vacanța la cabană. Mulți turiști își riscă sănătatea și chiar viața
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
”The Apprentice”, filmul care dezvăluie latura controversată a lui Donald Trump, respins de actorii de...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Postul are efecte semnificative în creierul uman, a descoperit un studiu