Vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, a reafirmat, joi, sprijinul acordat de Guvernul de la Budapesta comunității maghiare din Transilvania pentru obținerea autonomiei, spunând, la Universitatea de Vară „Balvanyos” de la Băile Tușnad, că Ungaria va fi alături de aceasta „cu toată greutatea sa”.
Vicepremierul Semjen Zsolt, invitat, joi, la dezbaterea cu tema „Miza alegerilor din anul 2014 în Ungaria și în Uniunea Europeană”, în cadrul Universității de Vară „Balvanyos”, a declarat că „sensul” statului ungar este să mențină „în viață” comunitatea maghiară.
El a spus că țările în care maghiarimea este în minoritate trebuie să conștientizeze că „drepturile colective sunt, la nivelul comunității, drepturi ale omului”, acordarea autonomiei nefiind un gest extrem, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Drepturile minorităților sunt drepturi ale omului. În ceea ce privește autonomia, maghiarii nu vor face niciodată altceva decât s-a întâmplat deja în Uniunea Europeană (UE – n.r.). Și atunci, punem întrebarea: dacă pentru alții se poate, dacă altora li se permite, atunci de ce nouă nu ni se permite? Dacă am putea accepta faptul că în UE există ceva ce este permis pentru alții și pentru maghiarime, pentru Secuime nu, atunci am declara că ne considerăm cetățeni ai UE de rangul doi. Deci, autonomia nu este un extremism, nu este un gest extrem, pe care îl vrem, autonomia nu a fost debitată de maghiari, ci este ceva acceptat pentru alții”, a spus vicepremierul Ungariei.
Acesta a afirmat că maghiarimea poate să rămână „în viață” așa cum este ea „doar dacă rămâne fiecare particulă a ei”, altminteri va deveni „ciuntită”.
Semjen Zsolt a spus că, așa cum România „intervine”, printr-un demers pe care l-a catalogat „absolut normal și foarte corect”, pentru românii din Republica Moldova, pentru „valahii din Serbia sau pentru toți românii din Diaspora”, și Guvernul de la Budapesta poate face același lucru pentru comunitatea maghiară.
Vicepremierul de la Budapesta a făcut apel la reprezentanții partidelor politice maghiare din România să ajungă la consens în privința problemelor fundamentale precum autonomia, drepturile lingvistice și regionalizarea.
Semjen consideră că este la fel de important și consensul cu „politica românească”.
„E important ca politica maghiară din România să ajungă la consens în problemele fundamentale. Nu trebuie să spun maghiarilor ce să facă în politica de aici, dar în teme precum autonomia, drepturile lingvistice, regionalizarea, aici trebuie să fie consens. Deci, trebuie să existe consens între maghiari în problemele de bază, dar și cu politica românească. Maghiarii din Ardeal trebuie să-și formuleze dorințele, care vor fi sprijinite de Ungaria și să caute parteneri în politica românească. Maghiarii din Ardeal trebuie să știe și să simtă că orice se întâmplă, Ungaria, cu toată greutatea sa, se află lângă ungurii din Ardeal: Noi contăm pe dumneavoastră, dumneavostră puteți conta pe noi!”, a declarat Semjen Zsolt.
În acest context, el a subliniat importanța participării la vot, la alegerile din Ungaria din 2014, a tuturor maghiarilor de peste hotare care au obținut dubla cetățenie, prin votul lor, acordat chiar și „de formă”, arătând că nu pot fi neglijați.
„Participarea la alegeri este de importanță cheie, pentru că prin acordarea dreptului de cetățenie și dreptului de vot, maghiarii de peste hotare nu mai pot fi neglijați. Prin acest vot, pot impune statelor, guvernelor să fie luați în considerare, în serios. Pe urmă, care este motivul, pentru care se dă acest vot nu contează, dar noi, oricum, dacă oamenii își dau votul, ne vor da de înțeles că nu am trăit degeaba. Și chiar dacă acest vot va fi acordat de formă, și atunci, prin acest vot acordat, vom putea face ceva pentru maghiarii de peste hotarele Ungariei”, a mai spus Semjen.
Oficialul de la Budapesta este de părere că cea mai mare tragedie a națiunii maghiare o constituie separarea acesteia în urma celor două Războaie Mondiale și a dictaturilor, care au accentuat asimilarea maghiarilor.
„Cea mai mare tragedie a națiunii maghiare estă că, în urma celor două Războaie Mondiale și a dictaturilor, marea parte a națiunii maghiare nu trăiește în interiorul Ungariei, ci în Bazinul carpatic și în lumea largă, în diaspora. Și așa, națiunea maghiară a devenit o națiune de talie mondială. Și, bineînțeles, că asimilarea s-a accentuat”, a precizat Semjen Zsolt.
Vicepremierul a mai spus că procesul de asimilare a maghiarilor din afara hotarelor Ungariei poate fi stopat doar prin acordarea cetățeniei maghiare și a dreptului de vot.
„De la anul, vom avea un Parlament ungar pentru toți maghiarii din lume, pentru ca voința lor politică să se poată materializa în Parlamentul ungar și așa concepem noi menținerea în viață a națiunii maghiare”, a spus vicepremierul ungar.
La finalul dezbaterilor, Semjen Zsolt a răspuns întrebărilor reprezentanților mass-media maghiară, însă a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliștii de la presa română.
Universitatea de vară și tabăra „Balvanyos”, ajunsă la a 24-a ediție, se desfășoară sub motto-ul „Timpul nostru!”, peste 350 de invitați urmând să participe la seminariile organizate pe tematici dintre cele mai diverse.
Printre personalitățile care se vor afla la Băile Tușnad se numără și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, europarlamentarii Sogor Csaba și Tokes Laszlo, dar și vicepreședintele Camerei Deputaților Viorel Hrebenciuc. Totodată, a devenit o tradiție ca în ultima zi a taberei să fie prezent și premierul Ungariei, Orban Viktor, care și-a confirmat prezența și în acest an și care, alături de Nemeth Zsolt și de europarlamentarul Tokes Laszlo, va participa la forumul „Timpul Nostru”.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, care a fost și el invitat la Universitatea „Balvanyos”, a anunțat că nu va participa la lucrări.
În schimb, potrivit Biroului de presă al președintelui UDMR, Kelemen Hunor va avea o întâlnire bilaterală, vineri, cu premierul Ungariei, Orban Viktor la Băile Tușnad, o întâlnire care se va desfășura cu ușile închise.