Ucigașul plătit Vitalie Proca va fi judecat separat de frații Mararu

Ucigașul plătit Vitalie Proca va fi judecat separat de frații Mararu
Publicat: 26/07/2013, 16:27
Actualizat: 02/02/2019, 17:09

Vitalie Proca, acuzat că în noiembrie 2012 a împușcat un bărbat în cartierul Vitan din Capitală, după ce l-a confundat cu Dumitru Mironescu, va fi judecat separat de Răzvan și Bogdan Mararu, care comandaseră asasinatul, în condițiile în care se află în custodia autorităților ruse.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul București (PTB), în cazul lui Proca se va face o disjungere, astfel că acesta va fi judecat separat de instigatorii săi, frații Mararu, întrucât el se află deocamdată în arest pe teritoriul Rusiei și nu a fost până acum nici măcar audiat de autoritățile române.

Deși autoritățile ruse au admis solicitarea de extrădare a lui Vitalie Proca, cererea părții române de a-l audia pe acesta pe teritoriul Rusiei a rămas fără răspuns. În același timp, un alt suspect din dosar, cetățeanul moldovean Ion Druță, aflat în arest în Republica Moldova și bănuit că ar fi intermediat obținerea armelor pe care Vitalie Proca le-a folosit la tentativa de omor de la 26 noiembrie 2012, a fost audiat deja de procurori și de polițiștii bucureșteni ai Serviciului Omoruri, în arestul de la Chișinău, însă, spun surse juridicare, a refuzat să colaboreze cu anchetatorii români.

În ce-l privește pe Vitalie Proca, autoritățile de la București au făcut o solicitare de extrădare către autorităților ruse, care a fost aprobată, însă hotărârea a fost atacată cu recurs de către acesta. Ca urmare, procedura de extrădare a fost momentan blocată, iar anchetatorii români, potrivit unor surse judiciare, au fost constrânși de situație să-i trimită în judecată pe frații Mararu fără a-l include pe Vitalie Proca în același dosar, deoarece legea nu permite ca o persoană să stea în arest preventiv mai mult de șase luni fără să fie trimisă în judecată.

Purtătorul de cuvânt a PTB, Corina Paraschivescu, a anunțat vineri că fraților Mararu li s-a prezentat materialul de urmărire penală, iar aceștia urmează să fie trimiși în judecată pentru instigare la tentativă de omor deosebit de grav și instigare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Bogdan și Răzvan Mararu au fost duși, vineri dimineață, la sediul Poliției Capitalei, unde procurorii le-au prezentat materialul de urmărire penală în dosarul privind atacului armat din cartierul Vitan.

Frații Mararu au fost aduși din arest de către polițiștii de la Serviciul Omoruri și mascații Serviciului Poliției de Intervenție Rapidă (SPIR).

Potrivit oficialului PTB, procedurile de prezentare a materialului de urmărire penală în cazul lui Răzvan și Bogdan vor continua în zilele următoare.

Bogdan și Răzvan Mararu sunt în arest preventiv din 13 februarie, fiind acuzați că, în toamna anului trecut, l-au pus pe Vitalie Proca să-l ucidă pe Dumitru „Puiu” Mironescu, pentru a se răzbuna.

În 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală, Vitalie Proca l-a împușcat în cap și în piept, cu un automat Kalașnikov și un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani, pe care l-a confundat cu Puiu Mironescu. Isăilă a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale.

Parchetul Tribunalului București a dispus, în 17 ianuarie, începerea urmăririi penale față de Vitalie Proca, pentru tentativă de omor calificat și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Proca a fost prins în 6 februarie, la Moscova, în baza unui mandat emis în 18 ianuarie de Tribunalul București. Acesta era căutat și de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunțov, pe care l-a împușcat, de șase ori, la Londra, cu o armă semiautomată. În 11 iunie, Interpol Moscova anunța Poliția Română că a fost admisă solicitarea de extrădare în România a lui Vitalie Proca.

În 5 iulie, procurorii au extins cercetările în cazul atacului armat din cartierul Vitan, dispunând începerea urmăririi penale și în cazul lui Ion Druță, zis „Vanea”, cetățean moldovean, pentru complicitate la tentativă de omor calificat și complicitate la nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Ion Druță este acuzat că, la cererea fraților Mararu, l-a angajat pe Vitalie Proca pentru uciderea lui Dumitru „Puiu” Mironescu, l-a adus în România și i-a transmis informațiile pentru executarea faptei.

În 6 iulie, Tribunalul București a emis un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Ion Druță, la solicitarea procurorilor. Totodată, instanța a emis pentru Ion Druță un mandat european de arestare și un mandat de urmărire internațională. Ion Druță a fost prins în 12 iulie, în Republica Moldova, potrivit procurorilor Parchetului Capitalei.

Anchetatorii au stabilit că, în toamna anului 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan și Răzvan Mararu, prin intermediul lui Ion Druță, l-au angajat pe Vitalie Proca, cetățean moldovean, „asasin profesionist”, pentru a-l ucide pe Ioan Dumitru Mironescu.

Ion Druță a mers în localitatea Roznov, în noaptea de 20 spre 21 octombrie 2012, la domiciliul lui Răzvan Mararu, unde acesta și fratele lui Bogdan i-au spus că vor să angajeze un asasin plătit pentru uciderea lui Dumitru Mironescu. Ulterior, Răzvan Mararu a păstrat legătura telefonic cu Ion Druță, susțin anchetatorii.

În urma discuțiilor cu frații Mararu, Ion Druță i-a facilitat lui Vitalie Proca obținerea vizei de ședere în România, invitația necesară obținerii acestei vize fiind făcută de către martorul P.I., un apropiat al lui Druță. Proca a intrat în România la 14 noiembrie 2012, prin vama Sculeni, județul Iași, au precizat procurorii.

O zi mai târziu, la Roznov au venit martorul B.C.V., de la Gura Humorului, care a adus autoturismul Audi A6 cumpărat pentru a fi folosit de Proca, frații Mararu, de la Piatra Neamț, Vitalie Proca, de la Iași, și Ion Druță.

Proca a mers apoi la București, cu autoturismul Audi A6, fiind însoțit de Ion Druță, care a condus un autoturism BMW seria 5. În seara zilei de 15 noiembrie 2012, cei doi s-au cazat împreună într-un apartament închiriat în regim hotelier din zona centrală a Capitalei, după care au mers în cartierul Vitan, unde Druță i-a arătat lui Proca „locul viitoarei sale ținte și căile de acces spre aceasta”.

În 16 noiembrie 2012, Druță s-a întors în Republica Moldova, de unde a asigurat comunicarea dintre frații Mararu și Proca. În acest scop, frații Mararu au activat special trei cartele telefonice, pe care le-au folosit „exclusiv pentru aceste contacte”, au mai arătat procurorii.

După plecarea lui Ion Druță, Proca l-a confundat pe Dumitru Mironescu cu Răzvan Isăilă, pe care l-a urmărit în perioada 16-26 noiembrie 2012, în zona imobilului acestuia, din strada Ion Morțun, Sector 3.

„Ulterior, în seara de 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18.10, rulând cu viteză redusă cu autoturismul marca Audi A6, de culoare gri metalizat, cu nr. de înmatriculare CC 2756 PB, inc. Proca Vitalie a executat mai multe focuri de armă cu pistolul mitralieră AK74, asupra părții vătămate I.M.N.R. – care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E, cu nr. de înmatriculare B-811-MIR în parcarea de reședință – după care, observând că aceasta nu a decedat, a coborât din autoturism și, folosind pistolul Makarov calibrul 9 mm pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către partea vătămată și a executat mai multe focuri de armă asupra sa prin geamul portierei dreapta și parbriz. Apoi a aruncat armele folosite la locul atacului, s-a urcat în autoturismul cu care venise și a fugit de la fața locului”, potrivit procurorilor.

În 27 noiembrie 2012, Vitalie Proca a plecat din București spre Iași cu un microbuz de transport public, iar pe 2 decembrie a ieșit din România, prin vama Sculeni.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru MEDIAFAX, că Ion Druță, suspectat că ar fi adus în România armele folosite de Vitalie Proca în atentatul din Vitan, comandat de frații Mararu, a fost arestat în Republica Moldova, după ce a fost condamnat la 20 de ani într-un dosar de omor. Ion Anton Druță a fost acuzat de autoritățile din Republica Moldova că ar fi comandat trei asasinate, comise în Chișinău, în 2000, după tranzacționarea unor autoturisme furate. Cadavrele au fost incinerate și îngropate într-o groapă comună.

În urma atacului armat din 26 noiembrie 2012, din cartierul Vitan din Capitală, comandat de frații Mararu, Puiu Mironescu a plănuit un atentat, pentru a-l ucide pe Bogdan Mararu. Astfel, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie, în jurul orelor 02.20, la comanda lui Mironescu, mai multe persoane au amplasat un dispozitivul exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiță Mararu, asasinat în noiembrie 2010.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Sorin Sava, declara că suspecții erau monitorizați de SRI și DIICOT încă din luna decembrie, iar în 11 ianuarie SRI a intervenit pentru prinderea acestora. Potrivit acestuia, SRI a găsit sub mașina de la Piatra Neamț „un kilogram de explozibil plastic de proveniență străină”. Sorin Sava preciza că explozibilul fusese prins sub mașina de teren Range Rover și putea exploda în momentul în care autoturismul pornea.

Dumitru „Puiu” Mironescu a fost acuzat că a comandat asasinarea lui Bogdan Mararu, fiind trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de cinci persoane care în noaptea de 10 spre 11 ianuarie au pus un dispozitiv exploziv sub mașina lui Mararu.

În 14 noiembrie 2010, fratele lui Bogdan și Răzvan Mararu, Gheorghiță, lider al lumii interlope nemțene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamț, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea șefului Poliției Române Petre Tobă și a secretarului de stat Dan Fătuloiu.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Ultimele sondaje înainte de alegerile din SUA. Cine va câștiga: Kamala Harris sau Donald Trump?
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu a câştigat al doilea mandat de preşedinte /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Statul îi ia casa lui Klaus Iohannis. Ce lovitură i se pregătește președintelui României
Ardei și dulci, și acrișori. Rețeta care trece peste prejudecățile din bucătărie  
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
Horoscop zilnic, 5 noiembrie 2024: Fecioarele dau dovadă de luciditate extremă și vor acționa cu...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Sex protejat pentru pescăruși? Orașul care vrea să le administreze păsărilor pilula contraceptivă