Bulgarii, care protestează de la începutul anului față de sărăcie și corupție, califică în proporție de 72 la sută drept „intolerabilă” situația din țara lor, potrivit unui sondaj al institutului Open Society publicat sâmbătă, relatează AFP.
Acest nivel de 72 la sută constituie un record în ultimii șase ani și o creștere cu 15 puncte în raport cu iulie 2012, potrivit acestui sondaj realizat în perioada 5-16 iulie pe un eșantion format din 1.155 de persoane. Abia 2 la sută consideră situația „normală” și 22 la sută o califică drept „suportabilă”.
În ceea ce privește situația economică, 63 la sută consideră că aceasta s-a înrăutățit într-un an și 37 la sută se tem că aceasta va continua să se agraveze.
Aproximativ 40 la sută dintre bulgari au mai multă încredere în instituțiile europene decât în cele bulgare, iar 70 la sută sunt mulțumiți că țara lor este membră UE pentru că astfel au posibilitatea să lucreze în Uniunea Europeană, să călătorească liber și să acceseze fonduri europene. În schimb, 67 la sută se opun adoptării euro.
Regimul de austeritate pus în aplicare, în cadrul căruia moneda bulgară, leva, este dependentă de euro și care garantează o stabilitate macroeconomică, obține susținerea a 56 la sută din populație.
Potrivit unui studiu al sindicatului KNSB publicat sâmbătă, 51,7 la sută dintre gospodării, respectiv 3,7 milioane de persoane, trăiesc cu un venit lunar de 310 leva (158 de euro) de persoană, cu mult sub 566,63 leva (290 de euro) de persoană necesari pentru o viață normală, venit la care au acces doar 13,4 la sută dintre gospodării.
Bulgarii sunt divizați în ceea ce privește atitudinea față de Guvernul de tehnocrați al lui Plamen Oreșarski, susținut de socialiști și a cărui demisie este cerută de manifestanții reuniți zilnic la Sofia, a constatat Open Society.
Dintre persoanele intervievate, 37,5 la sută sunt în favoarea unei demisii imediate a Guvernul, acuzat că este o „marionetă a oligarhiei”, 37,5 la sută apreciază că Executivul care a preluat puterea la sfârșitul lui iunie trebuie să își continue activitate, iar 25 la sută vor alegeri anticipate în același timp cu alegerile europene din mai 2014.
Parlamentul obține încredere a doar 10 la sută din populație.
În cazul unor alegeri în perioada următoare, partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov și socialiștii (PSB) ar obține 23,4 la sută și, respectiv, 22,1 la sută, potrivit Open Society. Totuși, un sondaj al institutului Sova-Harris afirmă că PSB ar câștiga alegerile cu 19,3 la sută din voturi, față de 16,9 la sută cât ar obține GERB.
O coaliție de partide mici de dreapta și verzi care se vrea reprezentanta clasei de mijloc, ce constituie nucleur dur al manifestațiilor actuale, ar obține doar 3,9 la sută din voturi, potrivit Sova-Harris.