Autoritatea Națională de Meteorologie a emis avertizări cod galben și cod portocaliu de caniculă, valabile în intervalul 29-30 iulie.
Canicula se va intensifica în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj și Olt se vor afla sub cod portocaliu, iar temperaturile maxime vor atinge 39…40 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități.
Totodată, vremea se va menține caniculară în sudul, vestul și local în centrul țării. În aceste regiuni temperaturile maxime vor înregistra valori de 36….38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 al disconfortului termic.
Pe 30 iulie, în județele Olt, Teleorman și Giurgiu canicula se va intensifica, iar temperaturile maxime vor atinge 39…40 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități.
Valul de căldură va persista marți în sudul și sud-estul țării. Temperaturile maxime vor înregistra valori de 36….38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic.
Ministrul Sănătății cere „activarea” planurilor de măsuri anti-caniculă
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, solicită direcțiilor de sănătate publică și serviciilor de urgență prespitalicești activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă să poată fi reduse. De asemenea, Ministerul Sănătății cere serviciilor de ambulanță alertarea echipajelor și suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creștere, se precizează într-un comunicat remis vineri agenției MEDIAFAX.
Recomandările medicilor în perioadele de caniculă
Potrivit medicilor, în perioadele de caniculă, este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 și 2 litri), fructe și legume proaspete. Totodată, oamenii ar trebui să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 și 18.00.
Medicii mai recomandă evitarea consumului de alimente ușor perisabile, alcool și băuturi cu conținut ridicat de cofeină sau de zahăr. Cei pentru care este absolut necesar să se expună la soare după-amiaza sunt sfătuiți să poarte pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Val de caniculă și în Ungaria
Un val de căldură extremă va cuprinde Ungaria, cu temperaturi maxime ce vor depăși 34 de grade Celsius, a anunțat serviciul național de meteorologie, citat de MTI.
Maximele zilnice sunt așteptate să fie în jur de 34 de grade cu cer senin în majoritatea zonelor țării, declară serviciul. Aerul uscat și din ce în ce mai cald venit din direcția Africii va ridica maximele zilnice până la 38 de grade sau peste, de sâmbătă până luni, a transmis serviciul.
Autoritățile sanitare au emis o alertă de caniculă începând cu miercuri. Valul de căldură este așteptat să țină până marți sau miercuri, săptămâna viitoare.