FMI vrea ca Grecia să reducă din nou salariile din sectorul public și drepturile angajaților, astfel încât țara să devină mai competitivă din punct de vedere economic, potrivit unui raport al instituției internaționale, citat de portalul Greek Reporter.
Fondul urmează să decidă luni asupra eliberării unei tranșe de 1,8 miliarde de euro pentru Grecia, parte a unui pachet de împrumuturi acordat împreună cu țările din zona euro statului elen.
FMI analizează „flexibilitatea pieței muncii”, limbaj al instituției care înseamnă salarii mai mici și drepturi reduse pentru angajați, scrie GreekReporter. Grecia scăzut deja salariul minim și încearcă să elimine drepturile de negociere colectivă, la cererea troicii, din care fac parte Fondul, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană.
Raportul recunoaște „progresele semnificative” ale Greciei în privința reformării pieței muncii, dar subliniază că sunt necesare noi măsuri pentru a spori competitivitatea și recomandă scăderi de salarii și drepturi mai puține pentru angajați.
FMI estimează că Grecia va avea nevoie de 32 de ani pentru a ajunge la nivelul mediu de „autosustenabilitate economică” din zona euro.
Grecia a fost nevoită să ceară statelor zonei euro și FMI două pachete de împrumuturi, totalizând peste 200 de miliarde de euro începând din 2010, după ce îndatorarea ridicată a împiedicat statul să-și rostogolească datoriile pe piața financiară internațională. Împrumuturile au fost condiționate de măsuri de austeritate precum reduceri de salarii și concedieri.