Lewis Hamilton, prima victorie la Mercedes

Lewis Hamilton, prima victorie la Mercedes
Publicat: 28/07/2013, 19:15
Actualizat: 28/07/2013, 19:15

Pilotul britanic Lewis Hamilton a dominat, duminică, Marele Premiu de Formula 1 al Ungariei și a obținut pe circuitul de la Hungaroring, după zece etape și patru pole-position-uri, prima sa victorie pentru Mercedes AMG, echipă la care s-a transferat înaintea sezonului 2013, de la McLaren.

Hamilton a fost cel mai rapid pilot în calificările Grand Prix-ului maghiar, dar „istoria” etapelor anterioare nu îl recomanda capabil să transforme pole-position-ul într-un succes în cursă. Alte trei plecări de pe prima poziție a grilei au însemnat pentru sportivul britanic eșecuri pe linie: locul 3 în China și locurile 4 și 5 la ultimele două Mari Premii, de la Silverstone, respectiv Nurburgring.

Duminică, Lewis Hamilton a pornit lansat, apoi s-a distanțat tur după tur de adversarii săi. Sebastian Vettel (Red Bull), liderul clasamentului individual, și Romain Grosjean (Lotus-Renault) l-au urmat imediat după start, dar n-au putut ține pasul cu pilotul de la Mercedes. Hamilton a controlat cursa și în momentele în care, din motive de strategii diferite, nu s-a aflat la coonducere. El a trecut linia de sosire cu un avans de peste zece secunde față de următorul clasat, reușind să triumfe a 22-a oară în carieră și a patra oară la Hungaroring, această ultimă performanță nemaifiind reușită decât de Michael Schumacher.

Vettel, locul 2 pe grilă, a avut difcultăți încă din debutul cursei. În prima parte, Grosjean l-a presat permanent, dar germanul a rezistat atacurilor. Vettel a scăpat de imprevizibilul pilot francez după ce aceasta s-a cicnit ușor de monopostul McLaren al lui Jenson Button. Strategia folosită, cu trei opriri la boxe, nu l-a ajutat însă pe triplul campion mondial. Un alt pilot de la Lotus, Kimi Raikkonen, a „mers” pe două schimbără de pneuri și în ultima parte a cursei a ajuns pe locul secund, în fața lui Vettel. Pilotul de la Red Bull l-a atacat pe „Iceman” în ultimele tururi, de multe ori riscant, însă Raikkonen nu s-a lăsat impresionat și a trecut linia de sosire al doilea. Vettel s-a mulțumit cu ultima treaptă a podiumului, chiar înaintea coechipierului său Mark Webber. Australianul a fost pe locul 10 la start și a făcut una dintre obișnuitele sale curse de recuperare, urcând până pe locul 4.

Fernando Alonso a fost al cincilea pe grilă și al cincilea la final. O cursă fără realizări deosebite pentru pilotul de la Ferrari, considerat marele rival al lui Vettel la tilul mondial. Spaniolul putea pierde și această poziție, dar s-a apărat bine în fața lui Grosjean. Romain Grosjean ar fi trebuit să urce pe podium. Însă francezul l-a depășit pe Felipe Massa (Ferrari) printr-o manevră considerată de comisarii FIA neregulamentară. Monopostul Lotus nu a avut toate roțile pe pistă în momentul depășirii, astfel că Grosjean a fost penalizat cu o trecere suplimentară pe la standuri.

Pe locurile 7-10 au încheiat cursa de la Hungaroring următorii piloți: britanicul Jenson Button (McLaren-Mercedes), brazilianul Felipe Massa (Ferrari), mexicanul Sergio Perez (McLaren-Mercedes) și venezuelanul Pastor Maldonado (Williams). Maldonado a adus, duminică, primul punct pentru echipa Williams în 2013.

Dublu câșigător în acest sezon, la Monaco și la Silverstone, germanul Nico Rosberg de la Mercedes, locul 4 pe grilă, a fost nevoit să abandoneze cu șase tururi înainte de final din cauza unor probleme tehnice.

Ierarhia de duminică a produs o rocadă în clasamentul piloților. Kimi Raikkonen a urcat pe locul 2, cu 134 de puncte, în timp ce Fernando Alonso a coborât pe 3, cu 133 de puncte. Hamilton s-a apropiat de acest grup, grație victoriei repurtate, și este pe locul 4, cu 124 de puncte. Liderul clasamentului rămâne Vettel, cu 172 de puncte.

La constructori, Red Bull conduce detașat, cu 277 de puncte, apoi Mercedes este pe 2, cu 208 puncte, Ferrari pe 3, cu 194 de puncte, iar Lotus pe 4, cu 183 de puncte.

În Formula 1 urmează o pauză de patru săptămâni, următoarea etapă, Marele Premiu al Belgiei, fiind programată la 25 august.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
E interzis să faci asta în lift. Lista e lungă. Amenzi pentru românii de la...
Istoria alegerilor prezidențiale. Care a fost soarta perdanților din turul doi
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cât de sângeros a fost în realitate Ivan cel Groaznic, diplomatul de geniu divinizat de...