Prima rectificare bugetară din acest an se bazează pe un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, deficitul bugetului consolidat va crește de la 13,4 miliarde lei la 14,7 miliarde lei, prin folosirea banilor rezervați Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) către alte proiecte, iar plafonul de garanții va fi majorat cu 2 miliarde de lei.
Astfel, Produsul Intern Brut estimat a fost revizuit în urcare la 626,2 miliarde lei, iar deficitul bugetar pe cash va crește de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB.
„Pe ansamblu, bugetul de stat se rectifică cu 1,9 miliarde lei venituri mai puțin, urmare a rezultatelor colectării, și cu 700 milioane lei cheltuieli mai puțin”, a precizat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
El a adăugat că bugetul include și fonduri „suficiente” pentru acordarea plăților compensatorii către persoanele disponibilizate din companiile de stat, dacă va fi cazul.
Ministerele Sănătății (aproape un miliard lei, inclusiv pentru maternități și CNAS, care va acoperi și o neîncasare de 500 milioane lei din taxa clax-back), Educației (40 milioane lei pentru modernizarea școlilor) și Justiției (aproape 100 milioane lei pentru funcționarea Administrației Naționale a Penitenciarelor, 20 milioane lei pentru refacerea unor sedii de instanțe și 45 milioane lei pentru alte cheltuieli ale instanțelor) vor beneficia de alocări suplimentare, a anunțat premierul Victor Ponta.
Ministerul de Interne va primi 70 milioane lei pentru dotarea Poliției Române, iar Ministerul Dezvoltării va primi aproximativ 900 milioane lei.
Suma împrumuturilor nete pentru fonduri europene a crescut de la zero lei la 3 miliarde lei.
O nouă rectificare bugetară a fost deja programată pentru finele lunii octombrie.