Cântărețul britanic Sting a încheiat, miercuri seară, la București turneul „Back to Bass”, sub un „cer cu nori, dar fără ploaie”, așa cum o spune unul din cântecele sale, arătând în show-ul de două ore, de la Romexpo, că te poți distra pe muzică și cu zeci de ani și zeci de hituri în spate.
Îmbrăcat în pantaloni de piele mulați și cu un tricou de un alb impecabil, Sting a apărut pe scenă la 20.45, cu 15 minute înainte de ora așteptată instinctiv de fani. Show-ul a început cu o precizie de ceas elvețian, cu „If I Ever Lose My Faith in You”, și a continuat cu hituri precum „Every Little Thing She Does is Magic”, „Fields of Gold” și „Shape of My Heart”.
Aflat deja a patra oară la București, Sting i-a obișnuit pe fani cu multele sale fațete de artist. După ce în 2009 a venit în Capitală cu un proiect pe care numai un veteran al muzicii îl poate aduce – muzică elisabetană -, iar în 2011 a venit în Piața Constituției însoțit de o orchestră simfonică, de data aceasta, Sting a venit cu un bass și cu un grup de instrumentiști excepționali, care au demonstrat că hiturile pe care milioane de oameni le fredonează pot fi atât calde pentru public, cât și ofertante pentru artiști, chiar dacă este pentru a „n”-a oară când le cântă. Doar Sting și ai săi instrumentiști ar fi putut trece atât de firesc de la amuzantul hit The Police „De Do Do Do, De Da Da Da” la improvizații ample cu pian și vioară electrică, la senzualul „Roxanne” – care nu a rămas pe piedestalul său de megahit și a fost, din nou, temă de improvizație în fața a câteva mii de fani -, precum și la una din melodiile care au lăsat din nou spectatorii fără suflare – „Every Breath You Take”.
Ca de obicei, Sir Sting nu s-a ferit să fie „casual”. A vorbit în limba română, a strigat fanilor de jos „mai tare!”, a întrebat „ce faceți?” și a făcut în așa fel încât la concertul său să fie „Heavy Cloud No Rain” („Înnorat, dar fără ploaie”, n.r. ). Ploaia pe care chemat-o de atâtea ori în versurile cântecelor sale a venit fix după ultima melodie de bis – „Fragile”.
Pe „Fragile”, Sting a făcut ce a făcut de altfel în cele două ore de concert – a arătat că să fii pe locul 1 în toate topurile muzicale nu înseamnă să îți pierzi „baza” și prospețimea. A început ultima melodie din concert cu un „1-2-3”, ca în prima zi de înregistrări din carieră, așa cum a tratat și piesele mari, ca pe niște jam session-uri dintr-un mic club. Astfel „Shape of My Heart”, „Englishman in New York”, „Desert Rose”, „Message in a Bottle” au devenit – asemenea suratelor lor din panteonul „Cântecele lui Sting pe care le recunoaște oricine”, pentru un timp, în mijlocul clădirilor de beton din București – noi și unice.
Concertul de la București a încheiat turneul „Back to Bass”, pe care Sting l-a început pe 30 mai, în Statele Unite ale Americii, și care a continuat în Elveția, Olanda, Rusia și Italia.
În deschiderea concertului lui Sting au cântat Mike & The Mechanics și James Walsh.
Compozitor, interpret, autor, actor, activist – Sting s-a născut în orașul englez Newcastle, iar în 1977 s-a mutat la Londra pentru a forma trupa The Police, alături de Stewart Copeland și Andy Summers. Formația a lansat cinci albume, a câștigat șase premii Grammy, iar în 2003 a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame.
Din 1985, Sting a lansat 13 albume solo. Pentru a marca împlinirea a 25 de ani de carieră, Sting a lansat „25 Years”, un box set de colecție, și albumul „The Best Of 25 Years”. „Sting 25”, aplicația gratuită pentru iPad, premiată la categoria „Best Design/Aestetic” la Cannes Lions International Festival of Creativity, este disponibilă prin iTunes și oferă acces la imagini din concertul care a marcat cea de-a 60-a aniversare a artistului, plus interviuri, fotografii, videoclipuri și multe altele.
Sting a vândut aproape 100 de milioane de albume, solo și alături de grupul The Police. Ca artist solo a câștigat 10 premii Grammy, un Glob de Aur, un Emmy și a fost de trei ori nominalizat la Oscar.