Vicepremierul japonez Taro Aso și-a retras joi afirmațiile făcute luni, prin care sugera că Japonia s-ar putea „inspira” de la Germania nazistă pentru a-și reforma Constituția, relatează AFP.
Aso a făcut aceste declarații într-o dezbatere organizată de un cerc de reflecție conservator, pe tema unei reforme a Constituției pacifiste, pe care americanii ocupanți au impus-o Japoniei, în 1947.
Centrul Simon Wiesenthal, cu sediul în Statele Unite, a reacționat imediat și l-a îndemnat pe Aso să clarifice aceste afirmații.
„Este regretabil că remarcile mele privind administrația nazistă au dus la o neînțelegere, nu aceasta era intenția mea”, a explicat joi Taro Aso, într-un comunicat citit în fața presei.
„Acest lucru este evident, iar afirmațiile mele demostrează în întregime că am o atitudine negativă față de naziști și legătura lor cu Constituția de la Weimar. Dar deoarece acest exemplu a dus la o neînțelegere, aș vrea să-mi retrag remarcile față de regimul nazist”, a adăugat Aso, care este, de asemenea, ministru al Finanțelor.
Premierul japonez, Shinzo Abe, membru al partidului de dreapta din care face parte și Aso, și-a exprimat de mai multe ori dorința de a reforma Constituția din 1947, în scopul de a le permite forțelor nipone să practice o „autoapărare colectivă”, pentru a veni, de exemplu, în ajutorul unui stat aliat.
„Inițial, presa a făcut un scandal” cu privire la intenția Guvernului de modificare a Constituției, a declarat luni vicepremierul japonez. „Apoi au intervenit China și Coreea de Sud”, criticând intențiile imperialiste pe care le-ar avea Japonia, a adăugat Aso.
„Constituția Germaniei (Republicii) de la Weimar a fost discret înlocuită de Constituția Germaniei naziste: de ce să nu ne inspirăm din tactica lor?”, a întrebat vicepremierul japonez.
Guvernul Japoniei a ținut să sublinieze că primele declarații ale lui Taro Aso nu reflectau poziția oficială.
„Guvernul Abe nu va aborda niciodată regimul nazist într-o manieră pozitivă”, a declarat joi purtătorul de cuvânt Yoshihide Suga, la o conferință de presă.
După primele declarații ale lui Aso, Centrul Simon Wiesenthal a afirmat că „‘singurele lecții în materie de guvernare pe care oficialii le pot învăța de la cel de-al Treilea Reich nazist sunt ce nu are trebui să facă”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean de Externe a apreciat marți că afirmațiile lui Aso „rănesc multe persoane” și „popoarele statelor din vecinătatea Japoniei, invadate în trecut de armata imperială niponă”.
„Liderii politici japonezi ar trebui să fie atenți la ce spun”, a adăugat Cho Tai-young.