Deși a declarat în nenumărate rânduri că nu va proceda precum guvernul Boc, pe care îl acuza că guvernează prin ordonanțe de urgență, premierul Victor Ponta a reușit să fie un campion al OUG-urilor, pe care le-a dat la o frecvență chiar mai mare decât predecesorul său democrat-liberal.
Astfel, în 2013, Guvernul Ponta II a emis 80 de ordonanțe de urgență și patru ordonanțe simple în perioada vacanței parlamentare.
Acuzat că repetă istoria lui Emil Boc, într-un interviu din cotidianul spaniol El Mundo din 23 iulie 2013, premierul a negat, spunând că guvernul său a dat cu o treime mai puține ordonanțe de urgență decât Boc, într-o perioadă similară.
„Acuzațiile privind numărul recod de ordonanțe nu stau în picioare. Am folosit mai puține ordonanțe de urgență decât guvernele PDL și am făcut acest lucru în situații necesare. Nu au existat proiecte cu implicații majore care să nu fie discutate cu toate partidele parlamentare. Noi respectam mult mai mult Parlamentul, instituție pe care o informăm cu privire la activitatea Guvernului, căreia îi cerem mandat pentru acțiunile noastre și pe care nu o ocolim în legiferare. Până la urmă, împotriva acestui Guvern nu a fost depusă nicio moțiune de cenzură, întrucât partidele din Parlament, cu excepția PDL, recunosc transparența și dorința de colaborare a actualului Guvern și a actualei majorități parlamentare deținute de USL”, a declarat Ponta, în respectivul interviu.
Cu toate acestea, cifrele îl contrazic. În total, potrivit datelor din Monitorul Oficial, Emil Boc a dat 381 de ordonanțe de urgență, în perioada 22 decembrie 2008 – 9 februarie 2012, cât a fost prim-ministru. Asta însemnă că a emis o OUG, în medie, odată la trei zile, în timp ce Victor Ponta, în cele 452 de zile de premierat, a emis 161 de ordonanțe de urgență, adică una la 2,8 zile.
Un alt premier, care a ocupat fotoliul de la Palatul Victoria doar trei luni, Mihai Răzvan Ungureanu, a emis, însă, 13 ordonanțe de urgență, reprezentând aproximativ una pe săptămână.
Concret, defalcat pe ani, Emil Boc a emis, în 2008, 10 ordonanțe de urgență. În 2009 a dat 11, în 2010 131 de OUG, iar în 2011 128 de OUG.
În ce privește anul 2012, anul cu trei premieri, Boc se poate lăuda cu o singură ordonanță dată, MRU cu 13, iar Ponta cu 81 de OUG, dintre care șapte au fost emise în perioada vacanței parlamentare.
Dintre cele 80 de ordonanțe de urgență emise de Guvernul Ponta II, 53 au fost adoptate de Parlament, demonstrând că senatorii și deputații tratează cu celeritate ordonanțele guvernului lor.
Pe de altă parte, nici Emil Boc, în calitatea sa de premier la momentul respectiv, nu se poate plânge. Chiar dacă la capitolul ordonanțe de urgență scorul este strâns între el și Victor Ponta, Emil Boc este campion la asumări de răspundere pe diverse legi în fața Parlamentului. Pedelistul, actual primar al Clujului, a apelat la această procedură pentru 12 proiecte de lege, până în aprilie 2011. Comparativ, Guvernul Ponta și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului o singură dată, în aprilie 2013, pe Legea privind despăgubirile pentru imobile naționalizate.
Pus față în față cu numărul de ordonanțe de urgență emise până acum, Victor Ponta dă vina tot pe democrat-liberali. „O să mai emitem din simplul motiv – dincolo de Parlament, pentru că după cum știți foarte bine proiecte de legi importante le-am trecut și în două săptămâni, o săptămână într-o Cameră, o săptămână în cealaltă – avem un sistem de sabotaj. Îl numesc direct de sabotaj pentru că PDL contestă orice lege la Curte. Vin de la Curte, care le respinge contestația, se duc la președinte. Contestă și președintele, iarăși se respinge (la CC, n.r.) Apoi președintele o ia și o retrimite în Parlament, unde iarăși le trecem. Asta e”, a spus Ponta, la mijlocul lunii iulie.