O echipă de astronomi a anunțat descoperirea unui vast „cimitir de comete” în cadrul centurii de asteroizi dintre Marte și Jupiter, iar unele dintre aceste comete adormite ar putea fi trezite de atracția Soarelui, conform AFP, citat de Agerpres.
„Am descoperit un cimitir de comete”, a declarat Ignacio Ferrin de la Universitatea Antioquia (Medellin, Columbia).
Compuse dintr-un amestec de gheață și praf, cometele se numără printre cele mai mici obiecte din sistemul solar. Pe măsură ce se apropie de Soare, căldura acestuia topește gheața, iar în urma acestui proces cometele lasă în spatele lor o „coadă” de gaze și de praf care reflectă lumina solară.
Cele mai multe dintre cometele observate au orbite foarte eliptice, ajungând rar în apropierea Soarelui. Alte comete trec însă mai frecvent prin apropierea Soarelui, cea mai celebră fiind cometa Halley, care reapare o dată la aproximativ 76 de ani.
De obicei, se consideră că aceste corpuri cerești au două origini posibile: Centura lui Kuiper, situată dincolo de planeta Neptun și respectiv Norul Oort, situat dincolo de planetoidul Pluto, la distanțe extreme față de Soare.
Însă astronomii au descoperit în ultimul deceniu cel puțin 12 comete active într-o a treia regiune a sistemului solar, Centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, regiune considerată până recent doar un „depozit” pentru asteroizi – obiecte cosmice compuse din metale și rocă.
„Am constatat că unii asteroizi nu sunt niște roci moarte, ci comete adormite care ar putea oricând să revină la viață dacă energia pe care o primesc de la Soare va crește cu doar câteva procente”, conform explicațiilor lui Ignacio Ferrin. „Aceste obiecte sunt cometele Lazăr, pentru că pot reveni la viață după ce au rămas adormite timp de mii sau poate chiar milioane de ani”, a mai adăugat el, făcând trimitere la personajul biblic adus înapoi din morți de Iisus.
Detaliile acestei descoperiri sunt publicate în ultimul număr al revistei Societății Regale de Astronomie din Marea Britanie.