Rusia devine al doilea stat, după China, care interzice importurile de lapte praf și de alte produse lactate fabricate de gigantul neo-zeelandez în domeniu Fonterra, informează Voice of Russia.
Decizia a fost luată după anunțul de sâmbătă al reprezentanților companiei, potrivit căruia până la 1.000 de tone de produse lactate, inclusiv formulă de lapte pentru sugari, vândute în șapte țări, au fost contaminate cu bacteria care produce botulismul.
Interzicerea importurilor produselor Fonterra a fost făcută publică de către inspectorul sanitar șef din Rusia. Oficialii au adăugat și că nu au primit încă atenționări cu privire la tipurile de produse care au fost infestate.
Chinezii au interzis, la rândul lor, importurile produselor gigantului din Noua Zeelandă după ce mari companii care importau produse Fonterra au fost anunțate să „oprească imediat vânzarea și să retragă toate produslee alimentare” fabricate din materie primă îndoielnică.
Guvernul din Noua Zeelandă a dat asigurări că 60 de oficiali au fost desemnați să lucreze la acest caz, iar reprezentanții companiei au cerut scuze public pentru îngrijorarea populației legată de contaminarea cu botulism care a dus la retragerea produselor din China, dar au negat acuzațiile premierului John Key, conform cărora ar fi făcut publică informația cu întârziere.
„Ne cerem scuze pentru persoanele care au fost afectate”, a declarat într-o conferință de presă organizată la Beijing directorul general, Theo Spierings, acesta insistând că Fonterra a informat consumatorii și autoritățile în 24 de ore de la confirmarea apariției acestei probleme.
„Înțelegem în totalitate îngrijotarea apărută în rândul părinților. Au dreptul de a ști că hrana este sigură”, a mai adăugat Spierings, adăugând că Fonterra are în vedere „testarea oricărui produs care plecă din Noua Zeelandă ca măsură de precauție”.
China este cea mai mare piață de export pentru produsele lactate provenite din Noua Zeelandă și cea mai mare piață la nivel mondial pentru formula de lapte pentru bebeluși.
Rusia este, la rândul său, al doilea cel mai mare importator de lapte praf Fonterra, compania deținând până la 20% din această piață.