Peste 1.400 de morminte din Evul Mediu, dar și din epoca modernă au fost descoperite de arheologii care fac săpături pentru reabilitarea și reamenajarea curții Bisericii Negre din centrul vechi al Brașovului, cele mai importante fiind două plăci funerare de la începutul secolului al XVIII-lea.
Potrivit arhitectului municipiului Brașov, Marilena Manolache, în urma săpăturilor arheologice din curtea Bisericii Negre, începute în aprilie 2012, au fost descoperite peste 1.400 de morminte, precum și diverse obiecte valoroase din punct de vedere istoric, între care mai multe podoabe și bucăți de vase.
Cele mai importante descoperiri sunt două plăci funerare de la începutul secolului al XVIII-lea, una dintre acestea fiind întreagă și având doi metri lungime, 80 de centimetri lățime și 30 de centimetri înălțime. Această placă a fost găsită chiar la intrarea principală de la Biserica Neagră.
De asemenea, arheologii au descoperit câteva gropi pentru provizii, care se presupune că ar data din secolul al XIII-lea, precum și scheletul unui cal.
Toate obiectele găsite au fost transportate într-un depozit al Bisericii Evanghelice urmând ca, după restaurare, să fie duse la Muzeul de Istorie.
Șantierul arheologic va fi închis la sfârșitul lunii august, urmând să înceapă lucrările de reabilitare a curții Bisericii Negre.
„În această săptămână se va restrânge șantierul din fața intrării principale a Bisericii Negre, iar până la sfârșitul lunii august se va finaliza și această etapă a descărcării arheologice”, a declarat arhitectul Marilena Manolache.
Lucrările de reabilitare și amenajare a curții au început în 3 aprilie, în cadrul unui proiect derulat de Fundația „Salvați centrul istoric al Brașovului”, având ca membrii Primăria Brașov și Biserica Evanghelică C.A. din România-Parohia Brașov.
Înainte de începerea lucrărilor de amenajare a Curții „Johannes Honterus” a Bisericii Negre, a fost necesară cercetarea arheologică pentru a putea fi evaluat situl.
Lucrările de reabilitare se desfășoară în mai multe etape, respectiv desfășurarea studiilor arheologice, înlocuirea rețelelor, execuția straturilor de suport și execuția pavimentului.
În principal este prevăzută înlocuirea pavimentului existent cu unul nou, din pietriș fin și piatră de nisip, și reabilitarea unor elemente de pavaj și rigole. De asemenea, este prevăzută amplasarea unor obiecte de mobilier urban și reabilitarea iluminatului public, care se va încadra în acest ansamblu arhitectural.
Lucrările la șantierul arheologic ar fi trebuit finalizate la sfârșitul anului trecut, însă acestea au fost prelungite din cauza lipsei muncitorilor calificați.