Doi copii din Statele Unite ale Americii nu au voie să discute, pentru tot restul vieții, despre fracturarea hidraulică, procedeul utilizat pentru exploatarea gazelor de șist. Interdicția vine sub forma unei hotărâri judecătorești la care s-a ajuns în urma unei înțelegeri dintre părinții copiilor și reprezentanții unei mari companii de petrol și gaze, informează The Guardian.
Hotărârea a fost luată în baza unei înțelegeri, de 750.000 de dolari, dintre familia Hallowich și Range Resources Corp, respectiv Marcellus Shale, un mare producător de gaze de șist.
Aceasta a provocat indignarea în rândul ecologiștilor abia la începutul săptămânii, atunci când a fost făcută publică, în ciuda faptului că cele două părți au ajuns la înțelegere în anul 2011, când cei doi copii aveau zece, respectiv șapte ani.
Familia Hallowich acuza anterior companiile de petrol și gaze că le-ar fi distrus o fermă de 4 hectare pe care o dețineau în Pennsylvania și că ar fi pus sănătatea copiilor lor în pericol, având în vedere faptul că proprietatea se afla în imediata vecinătate a unei zone de exploatare a gazelor de șist.
Mama celor doi copii le explica judecătorilor că voia să accepte înțelegerea pentru că își dorea să se mute într-o nouă locuință, departe de zonele de exploatare a gazelor de șist. „Trebuie să luăm copiii de acolo pentru sănătatea și pentru siguranța lor”, spunea Stephanie Hallowich.
Avocatul familiei declara în fața curții la acea dată că, în cei 30 de ani de experiență, nu întâlnise niciun caz în care o astfel de hotărâre să fie luată în cazul unor copii, în timp ce avocatul companiei americane susținea că aceasta trebuie să fie aplicată asupra întregii familii.
La doi ani de la proces, reprezentanții companiei spun însă că nu sunt de acord cu comenteriile făcute de avocatul care i-a reprezentat la acea dată și că nu au existat dovezi conform cărora familia să fi fost afectată de expunerea la exploatarea gazelor.
„Nu credem că înțelegerea se aplică în cazul copiilor”, a declarat recent purtătorul de cuvânt al Range Resources.