Direcția de Informații a Armatei, serviciul secret militar, ar urma să fie reorganizat, iar șeful acestei structuri să fie numit direct de premier, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). În prezent, această atribuție aparține ministrului Apărării, care obține aprobarea CSAT. Schimbarea apare într-un proiect de lege mai amplu, care modifică legea 346/2006 privind organizarea și funcționarea MApN.
Direcția Generală de Informații a Armatei ar urma să devină Departamentul de informații pentru apărare și să fie condus tot de un cadru militar cu rang de secretar de stat, ca și în prezent. În procedura de numire a acestuia este introdus însă și premierul.
„Șeful Departamentului de informații pentru apărare este numit de către primul-ministru, la propunerea ministrului apărării naționale, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Funcția de șef al Departamentului de informații pentru apărare este asimilată funcției de secretar de stat”, arată proiectul de lege al MApN.
În prezent, serviciul este condus de generalul-locotenent Marian Hăpău, numit anul acesta în locul lui Ilie Botoș, fostul procuror general al României.
Premierul Victor Ponta a procedat la fel și în cazul DGIPI, serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne. Acesta a fost transformat în departament al MAI, iar șeful serviciului a devenit secretar de stat, numit direct de premier, după cum a scris gândul.
Serviciul secret al Armatei primește și atribuții în domeniul apărării cibernetice, conform proiectului de lege.
„Departamentul de informații pentru apărare coordonează și desfășoară acțiuni specifice domeniului apărării cibernetice în scopul protejării, monitorizării, analizării, detectării, contracarării agresiunilor și asigurării răspunsului oportun împotriva amenințărilor asupra infrastructurilor cibernetice specifice apărării naționale și reprezintă Ministerul Apărării Naționale în cadrul Sistemului național de securitate cibernetică”, arată proiectul de lege.
Modificările privesc aproape toate departamentele MApN și aduc noi denumiri Statelor Majore ale forțelor armate, care ar urma să se numească „comandamente”. Schimbările sunt motivate de aducerea organizării Armatei Române la standardele internaționale, în special în relația cu NATO și SUA.