Prima pagină » Știri externe » Obama și Putin urmau să semneze la Moscova două acorduri în domeniul nuclear

Obama și Putin urmau să semneze la Moscova două acorduri în domeniul nuclear

Obama și Putin urmau să semneze la Moscova două acorduri în domeniul nuclear
Două acorduri privind cooperarea în domeniul industriei nucleare, care urmau să fie semnate în cadrul summitului Obama-Putin, vor fi "salvate" în pofida anulării întâlnirii de către președintele american, scrie în ediția de sâmbătă ziarul rus Kommersant, relatează RIA Novosti în pagina online.

Două acorduri privind cooperarea în domeniul industriei nucleare, care urmau să fie semnate în cadrul summitului Obama-Putin, vor fi „salvate” în pofida anulării întâlnirii de către președintele american, scrie în ediția de sâmbătă ziarul rus Kommersant, relatează RIA Novosti în pagina online.

Potrivit ziarului, președintele Statelor Unite Barack Obama și omologul său rus Vladimir Putin urmau să semneze cele două acorduri pe 3 septembrie la Moscova.

Unul dintre acorduri vizează intensificarea contactelor bilaterale și schimbului de informații privind neproliferarea armamentului nuclear sub egida Centrului național rus de reducere a amenințării nucleare, iar celălalt urmează să permită monopolului rus de stat în domeniul nuclear Rosatom să colaboreze cu „laboratoarele” nucleare americane, scrie Kommersant.

Obama și-a anulat summitul cu Putin miercuri, o decizie spectaculoasă justificată de Casa Albă prin lipsa de „progrese” în relațiile ruso-americane, dar și prin acordarea de către Moscova a unui azil temporar de un an fostului consilier al serviciilor americane de informații Edward Snowden.

Însă acordul cu privire la amenințarea nucleară va fi semnat probabil „într-un viitor apropiat”, cu scopul de a arăta că cooperarea militară ruso-americană nu a fost pusă în întregime „în așteptare”, scrie Kommersant citând un oficial rus din domeniul Apărării sub protecția anonimatului.

În schimb, acordul cu privire la Rosatom se află în continuare în stadiul de redactare, dar poate fi semnat de directorul corporației ruse și secretarul american al Energiei, ci nu de către șefii celor două state, continuă ziarul rus, citând o sursă la curent cu situația, despre care nu oferă precizări.

Citește și