În ultimii ani, tot mai multe instituții culturale din România încearcă să-și atragă vizitatorii prin tururi virtuale organizate pe propria pagină de internet. Un tur virtual nu are același efect ca și o vizită la fața locului, dar îl pune pe vizitator în temă cu ceea ce cuprinde instituția muzeală și este in măsură să-l convingă dacă să meargă la muzeu sau nu.
Potrivit datelor furnizate de Institutul Național al Patrimoniului, în România, există peste 50 de muzee care au tururi virtuale, printre acestea fiind și fosta închisoare comunistă de la Râmnicu Sărat, dar și Cetatea Albă Carolina, proaspăt restaurată la Alba Iulia. Avantajul unui tur virtual într-un muzeu este că ține mai puțin și nu implică niciun efort din partea vizitatorului.
Site-ul Cetății Alba Carolina, în prezent restaurată în mare parte, are un tur virtual cu multe din obiectivele turistice aflate pe cele 18.000 de hectare cât are întregul complex. Sala Unirii, Catedrala Romano-Catolică, Catedrala Ortodoxă, Traseul celor Trei Fortificații sau Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan sunt numai câteva dintre obiectivele care pot fi vizitate online.
Despre turul virtual, Mihai Coșer, purtător de cuvânt la Primăria Alba Iulia, spune că acesta ajută foarte mult și a adus mulți turiști până acum. „Cât de curând vom pune pe site și mai mulți ghizi turistici. Vizitatorii vor putea să se programeze la unul dintre aceștia care să-i ajute să se orienteze în circuitul turistic”, a spus Coșer, care precizează că până la toamnă va fi restaurat întreg complexul de la Cetatea Alba Iulia.
„În momentul de față se finalizează latura de vest care face legătura între partea de nord și partea de sud. Practic, va fi restaurată întreaga suprafață dinaintea Catedralei Reîntregirii sau Încoronării, cum îi spunem noi. Mai avem de restaurat un castru roman, ce a fost descoperit în timpul lucrărilor. Am făcut economie într-un proiect de reabilitare și cu banii rămași vom pune în valoare și castrul roman”, a spus Mihai Coșer.
Muzeul Național al Unirii
Restaurante și magazine de suveniruri
Din toamnă, vizitatorii de la cetate vor putea sta mai mult deoarece vor fi deschise restaurante și centre de recreere, dar și magazine pentru suveniruri. „Deja există în în aer liber cinci poștalioane în care se vând suveniruri, dar acum vor fi și magazine acoperite”, a mai spus Coșer.
Reprezentantul primăriei arată că numărul de vizitatori a crescut cu 30 % în 2013. Până la mijlocul acestui an s-au înregistrat 110.000 de turiști, comparativ cu 2012 când au fost 80.000 de vizitatori în tot anul.
Traseul celor trei fortificații de la Cetatea Alba Iulia
„Cetatea Albă este singura cetate din România unde la ora 12.00 se schimbă garda la poarta a treia a cetății, exclusiv pentru turiști. Iar în fiecare vineri seara Garda Romană Apullum pune în scenă diverse scenete istorice”, mai arată Mihai Coșer.
Cetatea de la Alba Iulia a fost restaurată în baza unui proiect european în valoare de 60 de milioane de euro. Pe lângă cetatea propriu zisă, în perimetrul de 18.000 de hectare se găsesc obiective care atestă că aici a existat un castru roman, și dovezi că în 1600 Alba Iulia a fost prima capitală a celor 3 țări românești: Țara Românească, Transilvania și Moldova, unite de Mihai Viteazul.
Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia
Primul muzeu cu tur virtual din România
Nu numai cetățile au tururi virtuale în România, ci mai ales muzeele. Primul tur virtual din țara noastră l-a avut Muzeul De Istorie Naturală Grigore Antipa din București.
„Niciun muzeu de istorie naturală din lume nu prezintă într-un tur virtual mai mult de 5% din ceea ce expune. Aceste tuturi virtuale au scopul să creeze o imagine cât mai aproape de realitate și să te incite să mergi la fața locului. Muzeul Antipa a fost primul muzeu din România cu un tur virtual și la vremea aia, în primii ani din 2000, acesta era scopul să aducă vizitatorii în muzeu”, precizează Mihai Stănescu, directorul muzeului.
Instituțiile care organizează tururi virtuale au înregistrat în luna iulie o premieră atunci când închisoarea comunistă de la Râmnicu Sărat a lansat un astfel de periplu online.
Mediafax Foto/ Razvan Chiruță
Prima închisoare comunistă cu tur virtual
Turul virtual este disponibil la adresa http://ramnicusarat.iiccr.ro/. Este pentru pentru prima dată când o închisoare comunistă din România cu spațiul nemodificat poate fi vizitată online. În câteva minute îți trec prin fața ochilor camerele și spațiile în care au fost bătuți și în care a pierit o parte din elita Partidului Național Țărănesc, inclusivn cea în care a decedat liderul Ion Mihalache. Când începe turul virtual, vizitatorii îl pot asculta pe Ion Diaconescu, fostul președinte PNȚ, închis la Râmnicu Sărat, care îi introduce în atmosfera din urmă cu mai bine de 50 de ani.
Interiorul închisorii de la Râmnicu Sărat
Castelul Peleș, cameră cu cameră în mediul virtual
Unul dintre cele mai vizitate muzee din România în 2012, Muzeul Național Peleș din Sinaia, are unul dintre cele mai amănunțite tururi virtuale. Pe site poți vedea atât grădinile castelului, cât și fiecare cameră în parte. Pe site poate fi văzută „îndeaproape” inclusiv încăperea în care Regele Carol I avea audiențe oficiale. În această cameră se văd și cele două portrete originale ale Regelui Carol la 1881 și ale principesa Elisabeta cu singura lor fiică Maria la 1874, portrete semnate de pictorul american George Peter Alexander Healy.
Biroul Regelui Carol I din interiorul Castelului Peleș
Muzee din România cu tururi virtuale:
În Capitală:
Muzeul Țăranului Român
Muzeul Național Cotroceni
Muzeul Național al Aviației Române
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
În Sibiu:
Complexul Național Muzeal „Astra”
Muzeul Satului
Muzeul Brukenthal
Muzeul de Istorie
Muzeul de Istorie Naturală
Muzeul de Arme și Trofee de Vânătoare
În Iași:
Palatul Culturii
Muzeul de Istorie Naturală
Bojdeuca „Ion Creangă”
Casa „Dosoftei”
Muzee din alte orașe:
Muzeul de Mineralogie din Baia MareMuzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»
Castelul „Peleș” și Castelul „Pelișor” din Sinaia
Muzeul Județean Argeș
Muzeul Gazelor Naturale din Mediaș
Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” din Piatra-Neamț
Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța
Muzeul de Istorie Bicaz
Muzeul de Istorie din Sighișoara
Muzeul de Istorie din Onești
Muzeul Județean din Botoșani
Muzeul Satului Galați
Muzeul Sarmizegetusa
Muzeul de Artă Brașov
Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud