Prima pagină » Știri » Cum i-a confirmat judecătoarea Cîrstoiu lui Dinel Staicu că a primit mita

Cum i-a confirmat judecătoarea Cîrstoiu lui Dinel Staicu că a primit mita

Cum i-a confirmat judecătoarea Cîrstoiu lui Dinel Staicu că a primit mita
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu a purtat un semn distinctiv la un termen de judecată pentru a-i confirma lui Dinel Staicu că a primit mita cerută în schimbul anulării condamnării de șapte ani de închisoare în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu a purtat un semn distinctiv la un termen de judecată pentru a-i confirma lui Dinel Staicu că a primit mita cerută în schimbul anulării condamnării de șapte ani de închisoare în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor.

Veronica Cîrstoiu, judecătoare la Curtea de Apel București, și fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestați preventiv, în 9 august, în dosarul în care sunt acuzați de complicitate la trafic de influență și luare de mită pentru soluții favorabile în dosare, printre care și cel în care Dinel Staicu a cerut anularea condamnării la șapte ani de închisoare din dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR).

În motivarea deciziei de arestare preventivă instanța arată că judecătoarea Veronica Cîrstoiu ar fi primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascălu, 630.000 de euro pentru a anulat condamnarea la șapte ani de închisoare cu executare. Banii au fost primiți de Adriana Dascălu de la fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu.

Avocata lui Dinel Staicu, Ileana Alina Răducan, denunțătoare în cauză, le-a spus anchetatorilor că acesta i-a solicitat, în perioada în care era în detenție, să colaboreze cu Adriana Dascălu, care i-a spus că îi poate obține anularea hotărârii definitive de condamnare la șapte ani de închisoare primite în dosarul fraudării BIR.

„În acest sens, învinuita a menționat că o cunoaște pe Cîrstoiu Veronica, judecător la Curtea de Apel București, întrucât amândouă sunt de origine din T…, afirmând și că are «intrare» la completul de judecată din care face parte aceasta, împreună cu judecătorii P.D. și B.L.. De asemenea, Dascălu Adriana a prezentat numitului S.D. și strategia care trebuia urmată pentru obținerea beneficiului dorit: formularea și depunerea la instanță a mai multor cereri de contestație în anulare, având obiect identic, până când una dintre ele va fi repartizată la completul judecătorului Cîrstoiu Veronica, precum și retragerea anterioară sau, după caz, ulterioară, a contestațiilor în anulare care ajungeau la alte complete de judecată”, a notat instanța în motivarea deciziei de arestare a judecătoarei Cîrstoiu și a lui Florin Cergan.

Adriana Dascălu i-a cerut lui Dinel Staicu, pentru a-i obține anularea condamnării, 1,5 milioane de euro pentru cei trei magistrați din completul de la Curtea de Apel București care a judecat contestația în anulare. Din completul care a judecat contestația în anulare au făcut parte Veronica Cîrstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu.

Dinel Staicu și-a dat acordul pentru a da 1,5 milioane de euro mită celor trei judecătoare, astfel că avocata Adriana Dascălu a redactat mai multe cereri de contestație în anulare, una dintre ele fiind repartizată, la un moment dat, la completul compus din Veronica Cîrstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu.

„În respectivul dosar s-au dispus succesiv mai multe amânări, împrejurare care l-a determinat pe S.D. să privească cu suspiciune planul infracțional conceput de către Dascălu Adriana. Cu toate acestea, învinuita a garantat obținerea beneficiului dorit și a justificat că acele amânări din dosar au fost determinate de faptul că judecătorii din complet au impus să primească mita cu o lună înainte de pronunțare, pentru a nu se expune unei eventuale supravegheri din partea organelor judiciare, o asemenea monitorizare fiind, în opinia lor, posibilă în preajma datei la care urmau să pronunțe hotărârea”, a arătat instanța în motivare.

După stabilirea planului de eliberare a lui Dinel Staicu, avocata Adriana Dascălu a ținut legătura cu Marian Staicu, cu care a stabilit că îi dea o primă tranșă de 1,2 milioane de euro, urmând ca diferența de 300.000 euro să o primească imediat după pronunțarea soluției favorabile promise.

„Ca atare, în cursul lunii ianuarie 2012, S.M. (Staicu Marian, n.r.) a venit de la Craiova în București, având asupra sa suma de 1.200.000 euro și s-a deplasat la biroul învinuitei Dascălu Adriana, unde, în prezența denunțătoarei R.I.A. (Răducan Ileana Alina, n.r.), a remis banii învinuitei, timp în care denunțătorul B.B.M. și șoferul lui S.M. au așteptat lângă respectivul imobil. După ce a numărat banii, Dascălu Adriana a afirmat că se va duce imediat să îi ducă cei 1.200.000 euro judecătorului Cîrstoiu Veronica, la locuința acestuia din București…. De asemenea, Dascălu Adriana i-a solicitat sprijinul denunțătoarei R.I.A. pentru sporirea măsurilor sale de siguranță, sens în care a rugat-o să mai rămână o perioadă de câteva minute, împreună cu B.B.M., în apropierea imobilului, pentru a verifica să nu fie urmărită de cineva, în condițiile în care trebuia să plece cu întreaga sumă de bani asupra sa pentru a o duce acelui judecător”, se mai arată în motivare.

Avocata Ileana Alina Răducan le-a spus procurorilor că, în timp ce stătea în apropierea imobilului, a văzut că Adriana Dascălu a plecat având cu ea două sacoșe și fiind însoțită de o persoană.

Răducan le-a mai spus anchetatorilor că Dinel Staicu era neîncrezător că planul de corupere a judecătoarelor va avea succes, context în care Adriana Dascălu l-a asigurat că cei 1,2 milioane de euro au ajuns la Veronica Cîrstoiu și acesta va pronunța soluția favorabilă promisă.

Adriana Dascălu a vrut să îi arate lui Dinel Staicu că va fi așa cum au discutat și a stabilit cu judecătoarea Veronica Cîrstoiu să poarte la unul dintre termenele de judecată din dosarul privind contestația în anulare un semn distinctiv, ca mesaj că a primit mita, potrivit documentului citat.

„Pentru a oferi numitului S.D. o dovadă în acest sens, dascălu Adriana a afirmat, la un moment dat, că a convenit cu judecătorul Cîrstoiu Veronica ca, la următorul termen de judecată din dosar, magistratul în cauză să poarte …un semn distinctiv…, aspect care trebuia să aibă semnificația transmiterii mesajului că primise mita și că va pronunța soluția dorită. La acel termen de judecată, denunțătoarea R.I.A. a fost în sala de ședință și a constatat că judecătorul Cîrstoiu Veronica purta …semnul… așa cum susținuse anterior învinuita Dascălu Adriana. Ulterior, instanța a admis contestația în anulare formulată de S.D., însă acesta nu a mai remis și diferența de 300.000 euro promisă”, a precizat instanța în motivare.

Dinel Staicu a formulat, în 2 mai 2011, o contestație în anularea deciziei din 4 aprilie 2011, prin care a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel București, la șapte ani de închisoare în dosarul BIR. În 26 mai 2011, completul de la Curtea de Apel București care a judecat cauza a respins ca inadmisibilă cererea de contestație în anulare.

În 18 august 2011, Dinel Staicu a formulat o altă contestație în anulare, la Curtea de Apel București, însă la termenul din 11 noiembrie 2011, acesta „și-a manifestat dorința expresă și neechivocă de a-și retrage contestația”, instanța luând act de aceasta.

Ulterior, la 23 noiembrie 2011, Dinel Staicu a depus la Curtea de Apel București o nouă contestație în anulare, având același obiect, dar, invocând, de această dată, incidența articolului 386 lit. c și d din Codul de procedură penală. Dosarul astfel constituit a fost repartizat la completul compus din judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu.

Instanța a dispus amânări la trei termene de judecată, iar în 22 februarie 2012 a admis contestația în anulare, a desființat, în parte, decizia din 4 aprilie 2011 dispusă de Curtea de Apel București, sentința penală din 15 iunie 2010, pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București, precum și decizia din 16 decembrie 2010, pronunțată de Tribunalul București. Astfel, „făcând aplicarea prevederilor art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. j C.p.p., a încetat procesul penal pornit împotriva contestatorului, anulând, totodată, mandatul de executare a pedepsei emis față de acesta”, se mai arată în motivare.

Instanța a mai arătat că avocatul George Cristea, fostul cumnat al lui Dinel Staicu, le-a declarat anchetatorilor că, în primăvara anului 2012, „a aflat de la R.V., …. în casa familiei S., că, pentru anularea condamnării de șapte ani închisoare, s-ar fi dat, cu titlu de mită, suma de 1.000.000 euro judecătorilor de la Curtea de Apel București”.

„Martorul a declarat că suma de 1.000.000 euro a fost obținută de P.C.I. prin retragerea mai multor sume de bani din conturile firmelor controlate de S.D.. La rândul său, P.C.a înmânat suma de 1.000.000 euro numitului S.M., zis «M», banii ajungând ulterior în posesia magistraților corupți prin intermediul șoferului D.C.. Sub acest aspect martorul a precizat că nu are cunoștință dacă au mai existat și alți intermediari până la predarea efectivă a banilor către judecătorii implicați. După arestarea preventivă a inculpatei R.I.A., martorul C.G. a fost contactat de către învinuita Dascălu Adriana, care i-a cerut să-i intermedieze transmiterea mai multor mesaje către S.D.”, au mai scris judecătorii în motivarea deciziei de arestare a judecătoarei Veronica Cîrstoiu.

În 23 aprilie 2013, Adriana Dascălu s-a întâlnit cu Ileana Alina Răducan, în Arestului central al Poliției Capitalei, ocazie cu care Răducan i-a reproșat că nu ar fi dat toți cei 1,2 milioane de euro magistraților de la Curtea de Apel București pentru admiterea contestației în a anulare a lui Dinel Staicu, ci doar 200.000 de euro.

Răducan le-a spus anchetatorilor că atunci când i-a repoșat că nu a dat judecătoarelor toți banii, Adriana Dascălu „a devenit agitată, reușind cu greu să se controleze și a solicitat în mod imperativ ca să nu se mai discute despre acest lucru, susținând că este un «subiect mort», și că, dacă nu va vorbi nimeni, nu se va putea dovedi acest act de corupție”.

În 2 iulie, Adriana Dascălu îi spunea Alinei Răducan că „dacă P.C.I. (Carmen Ioana Popescu, judecată alături de Dinel Staicu în dosarul fraudării Transgaz Mediaș, n.r.) și-ar fi onorat datoria de remitere a sumei de 300.000 euro, ea ar fi avut în continuare ușile deschise la judecătorii pe lângă care intervenise pentru anularea pedepsei de 7 ani închisoare”.

„În aceleași împrejurări, învinuita a promis că, în situația în care i se va achita «datoria» de 300.000 euro va putea să obțină soluții favorabile în dosarul penal nr. 388/P/2012 al Direcției Naționale Anticorupție (în care au fost puși sub acuzare inculpații S.M., zis «M.» și R.I.A. pentru infracțiuni de corupție), precum și în dosarul nr. …. al Judecătoriei Sectorului 2 București (în care sunt trimiși în judecată inculpații S.D. și P.C.I. pentru fraudarea S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A”, a mai arătat instanța în motivarea deciziei de arestare a judecătoarei Veronica Cîrstoiu.

Adriana Dascălu i-a mai spus Alinei Răducan că, din cauza anulării pedepsei lui Dinel Staicu de șapte ani de închisoare, doi judecători din completul care a pronunțat soluția se pensionează, reproșând că, în acest fel, și-a pierdut „relațiile”. În acest context, Adriana Dascălu „a susținut că este important să primească măcar jumătate din datoria de 300.000 euro, pentru reluarea discuțiilor cu judecătorii pe lângă care intenționa să intervină și în viitor, în vederea soluționării favorabile a dosarului nr. 388/P/2012”, a mai arătat instanța.

Citește și