UPDATEDinel Staicu a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA în dosarul judecătoarei de la CAB acuzată de luare de mită.
Dinel Staicu este urmărit penal pentru dare de mită, în dosarul judecătoarei Veronica Cîrstoiu de Curtea de Apel București, în care aceasta este acuzată că ar fi luat bani pentru a-i anula condamnarea la șapte ani de închisoare cu executare primită în dosarul BIR.
În același dosar, procurorii au dispus începerea urmăririi penale, pentru complicitate la dare de mită, față de fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu, și față de Carmen Ioana Popescu, Costinel Dinișoară și Ionuț-Cătălin Butaru-Nistor, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, marți, de Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Carmen Ioana Popescu, fost director general la SC BDJ Craiova, este judecată alături de Dinel Staicu în dosarul Transgaz.
Dinel Staicu a venit, marți, la DNA, pentru a da declarații în dosarul în care judecătoarea Veronica Cîrstoiu este acuzată că ar fi luat mită pentru a anula condamnarea la șapte ani de închisoare cu executare primită de Staicu în dosarul BIR, acesta declarând că va cere să fie arestat deoarece nu mai suportă presiunea mediatică. El a recunoscut că fratele său a dat bani, însă se îndoiește că aceștia au ajuns la judecătoare, deoarece sumele din ce în ce mai mari erau cerute de avocate.
El a precizat că, în cursul zilei de luni, a primit o scrisoare de la fratele său, Marian Staicu, în care acesta a recunoscut integral faptele de corupție prezentate de procurori în dosarul în care judecătoarea Veronica Cîrstoiu este acuzată de luare de mită și complicitate la trafic de influență.
Dinel Staicu a mai spus că fratele lui este cel care s-a ocupat de tot ce înseamnă trafic de influență și dare de mită la Tribunalul București, Curtea de Apel București și Înalta Curte de Casație și Justiție.
Întrebat cum a fost posibil ca fratele lui să dea mită, Dinel Staicu a spus că în perioada în care a fost în închisoare, toate firmele sale au fost administrate de Marian Staicu, iar acesta a avut acces la bani.
Dinel Staicu a precizat însă că, în opinia lui, avocatele Adriana Dascălu și Ileana Alina Răducan l-au înșelat pe fratele său și i-au de la 100.000 de euro până la 1,5 milioane de euro.
„Fratele meu, fiind mai mic, a fost crescut ca și copil meu. El a vrut sa facă o faptă bună, dar păcatul meu a fost că i le-am prezentat pe cele două avocate, că sunt fete deștepte, că trebuie să aibă încredere în ele. Ele făceau teste cu el, îi cereau să dea câte 100.000, că îl scăpăm luna asta, luna următoare”, a spus Dinel Staicu.
El a mai spus că nu știa că s-au strâns bani pentru mită, precizând că nu a avut niciodată bani, ci doar acțiuni.
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel București, și fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestați preventiv, în 9 august, de Curtea de Apel București, în dosarul în care sunt acuzați de complicitate la trafic de influență și luare de mită pentru soluții favorabile în dosare.
În motivarea deciziei de arestare preventivă, instanța a arătat că judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascălu, 630.000 de euro pentru a anulat condamnarea la șapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR).
Procurorii DNA au stabilit că, în perioada august 2011 – ianuarie 2012, Adriana Dascălu a pretins de la Dinel Staicu 2,5 milioane de euro, sumă redusă ulterior la două milioane de euro și apoi la 1,5 milioane de euro, spunând că are influență asupra celor trei magistrați din completul de la Curtea de Apel București care judeca atunci contestația în anulare formulată de Staicu în dosarul fraudării BIR. Din completul care a judecat contestația în anulare au făcut parte Veronica Cîrstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu.
Astfel, în urma înțelegerii cu Dinel Staicu, avocata Adriana Dascălu a primit, în luna ianuarie 2012, o primă tranșă de 1,2 milioane de euro și a stabilit ca diferența de 300.000 de euro să îi fie dată după ce instanța pronunța admiterea contestației în anulare, au notat judecătorii în motivarea deciziei de arestare a judecătoarei Veronica Cîrstoiu și a fiului acesteia, Florin Cergan.
Deși în 22 februarie 2012, completul de judecată format din Veronica Cîrstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu a anulat condamnarea la șapte ani de închisoare cu executare, Dinel Staicu nu i-a mai dat avocatei Adriana Dascălu diferența de 300.000 de euro.
Procurorii DNA au mai stabilit că, la începutul lunii iulie 2013, Adriana Dascălu ar fi cerut de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei Ileana Alina Răducan, denunțătoare în cauză, o sumă de bani, care nu a fost particularizată în privința cuantumului, pentru a interveni la judecători de la instanța supremă să dispună, în recurs, eliberarea provizorie sub control judiciar a fratelui lui Dinel Staicu, Marian.
Fratele lui Dinel Staicu, fusese arestat preventiv în 28 martie 2013, fiind acuzat că le-a dat mită 80.000 de euro judecătoarelor Viorica Dinu și Antonela Costache, de la Tribunalul București, care au spus că pot interveni la colegi judecători, pentru a-i determina să pronunțe o soluție de punere în libertate a lui Dinel Staicu. Cei 80.000 de euro ar fi fost dați cu ajutorul avocatei lui Dinel Staicu, Ileana Alina Răducan, arestată și ea în dosarul judecătoarelor Dinu și Costache.
Ulterior, Adriana Dascălu i-ar fi spus lui Dinel Staicu că a dat din banii personali 10.000 de euro, „lăsând să se creadă că are influență, prin medierea magistratului D.S., asupra judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția penală, care intrau în compunerea completului învestit să judece recursul, se mai arată în motivarea deciziei de arestare a Veronicăi Cîrstoiu și a lui Florin Cergan.
Avocata Ileana Alina Răducan le-a mai spus anchetatorilor că Dinel Staicu era neîncrezător că planul de corupere a judecătoarelor va avea succes, context în care Adriana Dascălu l-a asigurat că cei 1,2 milioane de euro au ajuns la Veronica Cîrstoiu și acesta va pronunța soluția favorabilă promisă.
Adriana Dascălu a vrut să îi arate lui Dinel Staicu că va fi așa cum au discutat și a stabilit cu judecătoarea Veronica Cîrstoiu să poarte la unul dintre termenele de judecată din dosarul privind contestația în anulare un semn distinctiv, ca mesaj că a primit mita, potrivit documentului citat.
Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv, în 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării BIR, instanța reducând cu cinci ani pedeapsa primită de acesta la Tribunalul Capitalei.
Omul de afaceri, care își schimbase numele în Dinel Nuțu, a fost atunci de negăsit, astfel că instanța de executare a pedepsei l-a dat în urmărire națională pe vechiul nume.
Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit legal la 1 aprilie 2011, când omul de afaceri și-a ridicat noua carte de identitate, însă autoritățile au fost informate de această schimbare în 6 aprilie 2011, după ce, la cererea jurnaliștilor, au fost solicitate informații de la Centrul Național de Administrare a Bazelor de Date.
Astfel, în 7 aprilie 2011, Dinel Nuțu a fost dat în urmărire internațională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare. Dinel Nuțu a fost prins în 19 aprilie 2011, în localitatea Mako din Ungaria, ulterior fiind adus în țară și încarcerat la Penitenciarul Rahova.
Acesta a atacat decizia din 4 aprilie 2011 cu o contestație în anulare. În 22 februarie 2012, un complet din care făceau parte judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu, de la Curtea de Apel București, a decis încetarea procesului penal pornit împotriva lui Dinel Nuțu, anularea mandatului de executare a pedepsei emis pe numele acestuia și a dispus punerea de îndată în libertate a condamnatului, întrucât există autoritate de lucru judecat, în sensul că o altă instanță s-a pronunțat pe acuzațiile aduse acestuia.
Judecătoarele din completul Curții de Apel București care a anulat sentința lui Dinel Staicu și-au motivat decizia prin aceea că în cazul acestuia a existat o dublare a procedurilor judiciare, totul începând de la înregistrarea a două sesizări cu același obiect la Inspectoratul General al Poliției Române-București și Inspectoratul Poliției Județene (IPJ) Dolj.
Judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu au fost cercetate de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu în legătură cu modul în care au decis anularea deciziilor anterioare ale instanțelor prin care Dinel Staicu a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării BIR.
În final, DNA a dispus scoaterea de sub urmărire penală a celor trei judecătoare, care, în paralel, au fost verificate disciplinar de către Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a respins, în 4 decembrie 2012, ca neîntemeiată, acțiunea disciplinară împotriva judecătoarelor Liliana Bădescu, Veronica Cîrstoiu și Dumitrița Piciarcă.