Cozmin Gușă a declarat, marți, că a fost audiat de procurorii anticorupție în calitate de martor în dosarul în care se fac cercetări privind modul în care au fost vândute acțiunile Realitatea TV, precizând că a vorbit despre Codruț Marta, Elan Schwartzenberg, Sorin Ovidiu Vîntu și Sebastian Ghiță.
Cozmin Gușă a fost audiat, marți, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), fiind citat în calitate pentru a da declarații, în calitate de martor, în dosarul în care se fac cercetări în legătură cu modul în care s-a făcut preluarea acțiunilor Realitatea Media.
La ieșirea din sediul DNA, Gușă a spus că acest caz este desprins din cel în care este cercetată dispariția lui Codruț Marta, astfel că, implicit, a fost întrebat de anchetatori care a fost rolul acestuia în Realitatea Media.
Gușă a precizat că le-a spus anchetatorilor că, la un moment dat, Codruț Marta a deținut o funcție de administrator al unei componente a grupului, respectiv agenția de presă Newsin, făcând declarații despre vizitele lui Marta la această publicație.
Întrebat ce a declarat despre contribuția lui Elan Schwartzenberg, Gușă a spus că nu a mai vorbit cu acesta dinainte de plecarea sa din țară. El a precizat că oricum nu mai avea multe de discutat cu Schwartzenberg, după ce a acesta ar fi încercat să înstrăineze mărcile Realitatea unei firme din Marea Britanie.
„Din iulie 2012 nu l-am mai văzut. Probabil că l-am văzut ultima dată prin luna mai, când ne-am supărat după ce a încercat să înstrăineze mărcile Realitatea la o firmă din Marea Britanie, detaliu pe care l-am furnizat. Noi am intrat imediat atunci, în calitate de acționari minoritari, în coordonarea grupului Realitatea. E un dosar vast. Eu am fost întrebat privind implicările posibile de la Realitatea Media. Elan Schwartzenberg, după cum bine știți, nu s-a mai întors în țară din iulie 2012”, a arătat Gușă.
Întrebat în legătură cu problema înstrăinării mărcilor, Gușă a arătat că din iulie 2012, de când a plecat Schwartzenberg, a reușit readucerea mărcilor în patrimoniul Realitatea și a arătat că dorește să scoată această companie din insolvență „pe modelul Hidroelectrica” și s-o readucă pe piață la nivel normal.
Gușă a mai spus că a fost întrebat și despre legăturile sale cu Sorin Ovidiu Vîntu, arătând că le-a întrerupt în primăvara lui 2010, din inițiativa sa, acesta fiind și motivul pentru care nu a dorit să comenteze „prostiile spuse de un fost prieten”.
Întrebat ce a declarat despre Sebastian Ghiță, Gușă a spus că nu au fost multe discuții despre acesta cu procurorii.
Procurorii anticorupție l-au audiat, în 5 august, pe Sorin Ovidiu Vîntu, în calitate de martor în dosarul în care se fac cercetări privind modul în care s-a făcut preluarea acțiunilor Realitatea Media.
Și fiica lui Sorin Ovidiu Vîntu, Ioana, a fost audiată la DNA, în 2 august, tot în calitate de martor.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Ioana Vîntu a fost chestionată de procurori în legătură cu modul în care s-a făcut preluarea acțiunilor Realitatea Media după ce Elan Schwartzenberg a ieșit din acționariatul trustului.
Potrivit surselor citate, ar exista suspiciuni că Realitatea Media ar fi fost preluată în mod abuziv de către societatea Strategies Research Investments SRL, ai cărei acționari sunt Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru.
Totodată, anchetatorii verifică și modul în care Elan Schwartzenberg a cumpărat acțiuni din Realitatea Media, au precizat sursele citate.
În acest dosar, se fac cercetări prealabile, nefiind nimeni urmărit penal, au mai arătat sursele citate.
Acționariatul societății Realitatea Media SA a fost modificat oficial pe 8 martie 2013, conform documentelor depuse la Oficiul Registrului Comerțului.
Din acționariatul Realitatea Media SA, care se află în insolvență, a ieșit Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited. Din acționariatul Realitatea Media SA nu mai fac parte nici omul de afaceri Elan Schwartzenberg și nici copiii lui Sorin Ovidiu Vântu.
În 10 aprilie 2012, Ioana Vântu a fost numită director al Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited – care era principalul asociat al societății Realitatea Media SA, aceasta fiind atunci deținătoarea licenței audiovizuale a televiziunii Realitatea TV.
Tot atunci, Ioana și Ionuț Vântu, copiii lui Sorin Ovidiu Vântu, au preluat împreună 82% din acțiunile Bluelink, în timp ce omul de afaceri Elan Schwartenberg a rămas cu 9% din acțiunile firmei (în loc de 90,9091% din acțiunile Bluelink, pe care le deținea din aprilie 2011). Restul de 9 procente din Bluelink îi revenea lui Vitalie Dobândă – un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu, potrivit unor informații publicate de site-ul Rise Project și paginademedia.ro.
Pe de altă parte, Elan Schwartenberg a declarat, pe 4 iulie 2012, pentru MEDIAFAX, că Bluelink Comunicazione a vândut creanța pe care o avea la Realitatea Media unei firme din Ungaria, fapt pentru care, în prezent, Bluelink are doar o valoare „emoțională”.
Ioana Vîntu anunțase oficial, pe 2 mai 2011, într-o conferință de presă, că Elan Schwartzenberg este noul proprietar Realitatea Media, iar tatăl ei nu mai este asociat în niciun fel în această afacere.
În prezent, asociatul majoritar al Realitatea Media SA este societatea Strategies Research Investments SRL (86,513817357%), ai cărei acționari sunt Cozmin Gușă (50%) și Maricel Păcuraru (50%)
Ceilalți asociați ai Realitatea Media SA sunt: Sindicatul Național „Petrom-Energie” (5,423391979%), PSV Company SA (7,555789039%), SC Global Video Media SRL (0,507001207%), Florin Bercea (0,000000139%), care este și administrator special al Realitatea Media SA, Eugen Gheorghe Luha (0,000000139%), Gheorghe Cristian Toroipan (0,000000139%).
Societatea Realitatea Media, care deține televiziunea de știri Realitatea TV, se află în insolvență din septembrie 2011. Administratorul judiciar al Realitatea Media este Judiciar HM Expert IPURL.
(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)