Prima pagină » Știri » Guvernul așteaptă deciziile instanțelor pe incompatibilitatea primarilor pentru a găsi o soluție

Guvernul așteaptă deciziile instanțelor pe incompatibilitatea primarilor pentru a găsi o soluție

Guvernul așteaptă deciziile instanțelor pe incompatibilitatea primarilor pentru a găsi o soluție
Premierul Victor Ponta a declarat că așteaptă deciziile instanțelor privind incompatibilitatea reclamată de ANI în privința mai multor primari și consilieri locali, pentru ca apoi Guvernul să se consulte cu ANI și cu Parlamentul pentru a găsi o soluție la această situație.

Premierul Victor Ponta a declarat că așteaptă deciziile instanțelor privind incompatibilitatea reclamată de ANI în privința mai multor primari și consilieri locali, pentru ca apoi Guvernul să se consulte cu ANI și cu Parlamentul pentru a găsi o soluție la această situație.

Victor Ponta a afirmat marți seară, la RTV, că Ministerul Justiției a dat aviz negativ la un proiect de lege care scotea din regimul incompatiblității calitatea primarilor de membri în consiliile de administrație ale unor regii și servicii deconcentrate, pentru că nu ar fi rezolvat situația actuală.

Premierul a subliniat că primarii au dat în judecată ANI, iar Guvernul așteaptă deciziile instanțelor, care la primul apel sunt contradictorii.

„Decizii irevocabile nu există, există câteva decizii în primă instanță care sunt contradictorii, unii au câștigat, alții au pierdut.Vreau să vedem ce se întâmplă pe final și după aceea ne punem cu toții la masă, și cu Ministerul Justiției, și cu ANI, și cu toți ceilalți, cu Parlamentul, să vedem care e soluția”, a spus premierul.

Ponta a declarat că i-a explicat și primarului municipiului Constanța, Radu Mazăre, aceste lucruri și acesta le-a înțeles, iar zvonurile privind proteste ale membrilor PSD la București în acest context sunt doar o „prostie din presa domului Băsescu”.

Președintele ANI, Horia Georgescu, declară că numărul primarilor în stare de incompatibilitate sau conflict de interese este mult mai mic decât cifrele vehiculate și a menționat că unul din punctele de plecare pentru aceste situații de incompatibilitate este o sesizare a președintelui CJ Constanța.

„Deocamdată ANI a identificat stări de incompatibilitate în legătură cu apartenența la aceste regii autonome sau asociații de dezvoltare intercomunitară în 50 de cazuri. Sunt alte câteva zeci de cazuri care sunt conexe acestor situații. Cifra pe care a avansat-o doamna Gâju (prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România – n.r.) nu este reală și nu corespunde datelor pe care le are ANI. Doamna Gâju este unul dintre primarii care au fost identificați în stare de incompatibilitate. Aleșii locali spun doar o parte din problema creată. Legea este foarte clară. Aleșii locali își pot desemna reprezentanți, ei nu pot să spună că nu au știut de această prevedere legală”, a declarat Horia Georgescu, președintele Agenției Naționale de Integritate, la Digi24.

Mariana Gâju a susținut că ar fi peste 651 de primari cu probleme și că, în acest moment, în urma cercetărilor făcute de Asociația Comunelor din România, nu este clar dacă sunt peste 1.000.

Despre cifrele vehiculate Horia Georgescu a afirmat: „Eu am vorbit în termeni generali. Noi am identificat sute de cazuri de aleși locali care se află în conflicte de interese, incompatibilități sau cu averi nejustificate, dar era o situație generală, nu se referea la problema identificată de reprezentanții primăriilor sau ale altor entități locale”.

„Cred că este o exagerare. Cred că dânșii vor să genereze prin acest gen de abordări o schimbare legislativă care, din punctul nostru de vedere, la acest moment nu este fezabilă. Primului ministru probabil i-au fost aduse la cunoștință niște date care au fost prezentate trunchiat. Noi, în acest moment, nu avem mai mult de 100 de cazuri de incompatibilitate de la începutul anului identificate în ceea ce privește aleșii locali”, a susținut Horia Georgescu.

În urmă cu o lună, Agenția Națională de Integritate a descoperit că 42 de aleși locali din județele Constanța și Sibiu sunt incompatibili pentru că au sau au avut calitatea de reprezentanți ai localităților în Adunăriile Generale ale Acționarilor din societăți comerciale de interes local, în timpul mandatelor de primari și viceprimari.

Mariana Gâju, prim-vicepreședintele Asociației Comunelor din țară, a susținut că aproximativ 1200 de primari se află în situație de incompatibilitate din cauza prezenței în conducerea societăților comerciale aflate în subordinea lor, conform „Gândul”. Gâju, primar în comuna Cumpăna din județul Constanța, se află și ea în situație de incompatibilitate din cauza prezenței în SC RAJA Constanța, a notat sursa citată. Potrivit acesteia, 80% dintre primarii incompatibili sunt de la USL, iar 658 ar fi incompatibili din cauza prezenței în societățile de Apă și Canal. Gâju a susținut, în declarația pentru „Gândul” că, în pofida avizului negativ dat de Ministerul Justiției pentru modificarea legii 161/2003 care reglementează situația incompatibililor, vicepremierul Liviu Dragnea ar fi înaintat Ministerului Justiției o nouă formă a actului normativ.

Autor

Citește și