AFACEREA LITORAL 2013. Sezonul estival extins, dar „nu mai profitabil”. Cum explică hotelierii „exodul de weekend” al turiștilor spre litoral

Publicat: 25/08/2013, 10:51
Actualizat: 22/03/2019, 07:44

Încurajați de vremea bună, de scăderea tarifelor de cazare și de programele desfășurate în această perioadă care îi ajută să își reducă bugetul de vacanță, precum „Litoralul pentru toți”, românii au început să meargă mai des în luna august pe litoral și ar putea să continue să se relaxeze la mare până la mijlocul lui septembrie, perioadă care, în anii anteriori, echivala cu sfârșitul sezonului estival.

Ca în fiecare sfârșit de săptămână din ultima perioadă, și de această dată stațiunile de pe malul mării se vor dovedi a fi neîncăpătoare, între 30.000 și 35.000 de turiști fiind așteptați în weekend doar în cea mai populară stațiune de pe litoralul românesc – Mamaia, numărul lor depășind cu mult capacitatea de cazare a unităților din zonă, de doar 24.000 de locuri.

„Mamaia este arhiplină”, a declarat pentru gândul Nicolae Bucovală, președintele Asociației Patronale Mamaia (APM), care „dă vina” și pe spectacolele și demonstrațile organizate de Ziua Marinei Române.

FOTO: Gândul

Hotelierii se arată însă nemulțumiți de „exodul de weekend” al românilor spre litoral și vorbesc cu pesimism despre veniturile pe care le vor obține atunci când vor trage linia la finalul sezonului estival, spunând că acestea vor fi, cel mai probabil, mai scăzute decât anul trecut.

„În luna iunie și la începutul lunii iulie a fost mai rău. Turiștii nu au venit din cauza vremii sau a examenelor copiilor”, a declarat pentru gândul Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), spunând totodată că în primele săptămâni ale sezonului estival existau hoteluri unde gradul de ocupare abia ajungea la 20%.

„Puterea de cumpărare a românilor a scăzut, iar în turism se vede imediat. Faptul că avem weekend-urile pline nu este un câștig pentru hotelieri. Turiștii stau din ce în ce mai puțin pentru că nu mai au bani”, ne-a mai explicat Răducan, adăugând și că sistemul early booking, foarte popular anul acesta în rândul românilor, nu îi va avantaja nici el în mod deosebit pe hotelieri.

FOTO: Gândul

Reducerile pe care turiștii le puteau obține la finalul anului trecut pentru vacanțele din lunile de vară variau, în principal, între 20% și 30% din prețul total al sejururilor, dar ajungeau chiar și până la 40% în cazul stațiunilor de pe litoral.

„Suntem în vârf de sezon. Pot doar să fac un pronostic: va fi mai rău decât anul trecut pentru că am avut două luni goale”, a concluzionat vicepreședintele FPTR.

Sute de milioane de euro cheltuite de români, în 2012, pe litoral

Românii au cheltuit anul trecut odată ajunși în concediu în stațiunile de pe litoral circa 270 de milioane de euro, potrivit estimărilor FPTR, citate de Știrile ProTV.

Astfel, turiștii au lăsat la recepțiile hotelurilor și ale pensiunilor clasificate circa 160 de milioane de euro pentru cazare și masă, la această sumă adăugându-se alte 110 milioane de euro cheltuite de către cei care au fost cazați la negru pe malul Mării Negre.

FOTO: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto

Încă de anul trecut se putea observa tendința românilor de a renunța la vacanțele de 6 – 12 zile, aceștia preferând să vină pe litoral fie în weekend-uri, fie pentru perioade mai scurte de timp, de doar 4 – 5 zile.

Cât de important este turismul pentru economia românescă

Contribuția totală a industriei turismului la produsul intern brut (PIB) a fost anul trecut de circa 6,8 miliarde de euro (echivalentul a 30,5 miliarde de lei, 5,1% din PIB), aceasta fiind așteptată să înregistreze în 2013 o creștere de 4,3%, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Călătoriilor și Turismului.

Potrivit previziunilor reprezentanților consiliului, contribuția totală a turismului la PIB-ul României ar urma să crească în următorii 10 ani cu 5,8%, urmând să ajungă la circa 12,6 miliarde de euro (echivalentul a 56,1 miliarde de lei, 5,9% din PIB).

FOTO: Octav Ganea/Publimedia

Industria turismului a generat, tot în 2012, 193.000 de locuri de muncă. În 2013 este așteptată o creștere de 7,3% a acestora, numărul posturilor în turism urmând să ajungă la 207.500, pentru ca în 2023 223.000 români să lucreze în domeniu.

Aici sunt incluse atât posturile disponibile în hoteluri, agenții de turism, companii aeriene și de transport al pasagerilor (serviciile de transfer al turiștilor de la o locație la alta, spre exemplu, de la aeroport la hotel), dar și activitățile restaurantelor și ale industriei leisure, susținute direct de către turiști.

Hotelierii se modernizează: peste 3.000 de locuri all inclusive pe litoral

În 2013, numărul hotelierilor care au pus la dispoziția românilor care au ajuns pe litoral servicii de cazare în regim all incluse a crescut față de anii trecuți, turiștii fiind așteptați de către specialiștii în domeniu să profite în număr mare acestea.

FOTO: Gândul

„Calculele arată că anul trecut au ajuns în structurile all inclusive de pe litoral aproximativ 40.000 de persoane, majoritatea români cu copii. În acest an, datorită suplimentării numărului de locuri, estimăm că se vor caza la all inclusive pe litoral în jur de 62.000 de turiști”, anunța pentru Mediafax, spre finalul lunii trecute, Marius Usturoiu, președintele comisiei de Turism Intern din cadrul Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT).

La ora actuală, România se poate mândri cu 3.065 de locuri de cazare în regim all inclusive pe litoral, în creștere cu aproape 60% față de anul trecut.

Premieră pe litoral în 2013: primul hotel cu servicii ultra all inclusive

Anul 2013 a adus pe litoral în afară de un număr mult mai mare de locuri de cazare în regim all inclusive și primul hotel de 4 stele (+) cu servicii ultra all inclusive.

FOTO: Facebook/ Phoenicia Luxury Hotel

Amplasat în cea mai populară stațiune de pe litoralul românesc, acesta dispune de 160 de spații de cazare, toate camerele având vedere spre mare. Un sejur de șapte nopți a costat aici în acest sezon estival 695 de euro de persoană.

Unde se pot caza turiștii pe litoral

Anul trecut, în România funcționau 5.821 de structuri de primire turistică ce dispuneau în total de 301.109 locuri de cazare pentru turiștii plecați în concediu, cu aproape 1.000 de unități în plus față de anul 2008, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Dintre acestea, 676 se găseau pe litoral, cu 51 în plus față de anul 2011, dar cu aproape 260 în scădere față de 2008, primul an de criză în țara noastră.

FOTO: Gândul (date INS)

Din totalul unităților de cazare amplasate pe malul Mării Negre, 257 erau hoteluri ce dispuneau de 60.435 de locuri pentru turiștii care alegeau ca destinații de vacanță stațiunile de pe litoral.

28 de hoteluri de lux deschise în România în 19 ani

Dacă analizăm evoluția structurilor de primire turistică din România din ultimilor 19 ani observăm, de asemenea, că anul trecut în țară turiștii aveau la dispoziție cu aproape 3.000 de hoteluri, pensiuni, vile sau cabane unde puteau să se cazeze față de anul 1994, potrivit datelor INS.

Au existat însă și destinații în care numărul unităților de cazare a scăzut în aceeași perioadă, printre acestea numărându-se și litoralul Mării Negre unde în 2012 existau cu 33 de astfel de structuri în minus decât în urmă cu 19 ani.

FOTO: Gândul (date INS)

Serviciile puse la dispoziția clienților de către hotelieri au devenit însă din ce în ce mai bune. Astfel, dacă în 1994 în țară nu exista niciun hotel care să le ofere oaspeților confort și servicii de 5 stele, în 2012 românii puteau alege din 28 de astfel de unități de cazare, dintre care cinci se aflau în stațiunile de pe malul mării.

Știrile economice de ultimă oră, de acum și pe Facebook, pe pagina Gândul Financiar

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Râzi cu lacrimi. Val de glume după victoria lui Călin Georgescu
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce se întâmplă cu Voyager 1? Sonda interstelară a activat un instrument nemaifolosit de peste...