Ce spune CNAS despre decontarea tratamentului acordat lui Cioabă

Ce spune CNAS despre decontarea tratamentului acordat lui Cioabă
Publicat: 19/08/2013, 17:08
Actualizat: 28/09/2018, 19:25

CNAS anunță că va formula un punct de vedere privind decontarea tratamentului primit de Florin Cioabă în Antalya după analizarea documentelor care i se vor pune la dispoziție, precizând că acordul dintre România și Turcia vizează numai anumite categorii de asigurați.

„În ceea ce privește cazul pacientului (Florin Cioabă – n.r.) decedat în Turcia mediatizat în aceste zile, Casa Națională de Asigurări de Sănătate va analiza și formula un punct de vedere în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pe baza documentelor puse la dispoziție, în situația în care va exista o solicitare în acest sens. Între România și Republica Turcia există un acord încheiat în domeniul securității sociale, semnat la Ankara la 6 iulie 1999 și ratificat de România prin Legea nr. 551/2002. Acordul este aplicabil următoarelor categorii de asigurați: persoane detașate, pensionari, persoane angajate, lucrători independenți, cât și membri de familie ai acestora. Acordarea serviciilor medicale se efectuează în conformitate cu legislația statului pe al cărui teritoriu sunt furnizate serviciile respective”, precizează Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), într-un comunicat remis luni agenției MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, decontarea serviciilor medicale se efectuează între instituțiile competente ale celor două țări, respectiv Casa Națională de Asigurări de Sănătate din România și Președinția Instituției de Asigurări Sociale (SSKB) din Turcia. Decontarea se realizează la nivelul tarifelor utilizate în sistemul de securitate social din statul pe al cărui teritoriu au fost acordate serviciile respective, a precizat sursa citată.

CNAS face și alte precizări referitoare la modalitatea de decontare a serviciilor medicale în străinătate. Astfel, pentru asigurații români aflați temporar pe teritoriul altui stat din Uniunea Europeană/Spațiul Economic European/Elveția, CNAS decontează contravaloarea serviciilor medicale acordate acestora, în baza cardului european de asigurări sociale de sănătate sau a certificatului provizoriu de înlocuire (CIP).

„Aceste acte asigură decontarea contravalorii serviciilor medicale devenite necesare pe perioada șederii temporare, la nivelul tarifelor din statul membru în care au fost acordate serviciile respective; decontarea se face între instituțiile competente din cele două state membre ale UE/SEE/Elveția. Formularul E112 sau documentul portabil S2 – asigură decontarea contravalorii serviciilor medicale, acordate cu autorizarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate”, se arată într-un comunicat al CNAS, remis luni agenției MEDIAFAX.

Potrivit CNAS, decontarea se face între instituțiile competente din cele două state membre ale UE/SEE/Elveția, respectiv statul de reședință și statul în care s-a acordat tratamentul planificat, la nivelul tarifelor din statul în care s-au acordat serviciile medicale.

Familia lui Florin Cioabă a cerut Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) o adeverință care să ateste calitatea de asigurat a acestuia, precizând că a aflat că nu ar putea beneficia de formularul E112 și de cardul european de sănătate, întrucât aceste documente sunt valabile numai în UE.

„Florian Cioabă este asigurat, dar el nu poate beneficia, în Turcia, de prevederile legislației europene, întrucât acelea fac referire numai la tratamentele în statele Uniunii Europene. În schimb, familia a aflat că ar exista un acord între statul român și cel turc pentru anumite cazuri. De acest act s-a interesat chiar și președintele Băsescu. Familei i s-a spus că ar fi fost nevoie de niște acte, însă ea plecase în vacanță în Antalya și nu avea de unde să știe că va avea nevoie de niște acte speciale”, au explicat apropiați ai lui Florian Cioabă.

În cazul în care familia lui Florin Cioabă va cere decontarea cheltuielilor pentru tratamentul acestuia în Turcia, CNAS va fi obligată să analizeze documentele, mai spun rudele acestuia.

Spitalul Akdeniz Ãœniversitesi din Antalya a cerut 22.000 de euro pentru tratamentele și operația la care a fost supus Florin Cioabă pe durata internării, au declarat, luni, apropiați ai familiei.

„Ne-au cerut 22.000 de euro numai pentru acest spital”, au spus sursele citate.

Familia lui Florin Cioabă anunța, luni dimineața, că a cerut sprijin autorităților române pentru verificarea facturii de spitalizare în Antalya și a asigurării medicale, nu pentru plata tratamentului și operației, precizând că așteaptă să fie finalizate formalitățile pentru a aduce în țară trupul neînsuflețit.

Familia autointitulatului rege al romilor Forin Cioabă a fost informată, luni dimineață, de către reprezentanții spitalul Akdeniz Ãœniversitesi din Antalya că întocmirea actelor va dura șase ore. În acest interval, familia lui Florin Cioabă a cerut sprijin Secției consulare a Ambasadei României în Turcia, pentru a verifica să nu fie „umflate” costurile trecute în factura de spitalizare.

După ce vor fi finalizate actele, familia ar vrea ca sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Florin Cioabă să fie transportat în țară, cu un avion, în cel mai scurt timp posibil. Familia lui Cioabă ar vrea ca sicriul cu trupul neînsuflețit să fie adus mai întâi în București, iar de aici să fie preluat de o firmă specializată, care să „monteze aer condiționat la sicriu” și să îl transporte la Sibiu, cu o altă aeronavă sau cu o mașină funerară.

Dorin Cioabă a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că familia sa nu a cerut bani statului român, ci doar ajutor pentru lămurirea situației privind asigurarea medicală a tatălui său.

„Familia Cioabă nu a cerut bani statului român, ci doar ajutor pentru lămurirea situației cu asigurarea medicală, pentru că tatăl meu avea asigurare medicală. Eu am cerut statului român urgentarea acestor acte. Fără aceste acte, ambasada din Turcia nu poate elibera documentele care însoțesc mortul. Familia Cioabă nu a cerut nimic gratis. Noi am plătit avionul și vom plăti tot ce va mai fi nevoie, dar cerem urgentarea situației cu privire la asigurare”, a spus Dorin Cioabă.

El a precizat că speră să fie îndeplinite formalitățile cât mai repede și sicriul cu trupul neînsuflețit al tatălui său să fi adus în țară cel mai probabil luni, în cursul serii.

Întrebat despre informațiile apărute în presă referitoare la faptul că tatăl său ar fi urmat să fie așezat într-un sicriu de aur, Dorin Cioabă a spus: „Coșciugul va fi unul normal, iar înmormântarea va fi una simplă”.

Luni la prânz, la palatul „regelui” Cioabă nu se adunaseră oameni, dar la biserica penticostală unde acesta era pastor intră din când în când persoane, pentru o rugăciune.

Pe de altă parte, întrebat dacă vor fi luate măsuri speciale pentru momentul în care va fi repatriat trupul lui Florin Cioabă, purtătorul de cuvânt al Poliției Sibiu, Anca Bloanca, a declarat că dispozitivele de Poliție se vor adapta situației.

„În momentul în care vom ști cu exactitate data și ora la care va fi repatriat corpul lui Florin Cioabă, Poliția Sibiu va lua toate măsurile necesare pentru asigurarea unui trafic fluent în zonă și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice pe perioada cuprinsă între momentul aducerii și înmormântare. În funcție de numărul de persoane care vor participa la acest eveniment, dispozitivele de Poliție se vor adapta situației”, a declarat Anca Bloanca.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat că familia lui Florin Cioabă s-a angajat că va plăti factura intervenției medicale anterior efectuării acesteia, fiind un angajament dat spitalului în acest sens.

De asemenea, șeful diplomației a menționat, la un post de televiziune, că familia Cioabă și spitalul din Antalya au cerut Ambasadei României o garanție financiară pentru plata facturii de 350.000 de dolari, însă misiunea diplomatică nu are cum să asigure acest lucru deoarece nu este casă de sănătate.

„L-am informat pe primul ministru în legătură cu situația creată, mai ales că ambasadei i s-a cerut un fel de garanție și din partea familiei, și din partea spitalului pentru plata acestei sume”, a spus Corlățean.

El a subliniat că familia lui Cioabă a acceptat plata sumei respective către spitalul din Antalya înainte de efectuarea intervenției medicale, existând un angajament în acest sens dat către unitatea medicală.

„Eu sper să se găsească rapid o soluție, mai ales că familia s-a angajat că va plăti, înainte de intervenția medicală, și există un angajament dat la spital. Or, nu putem interveni intr-o relație între spital și familie”, a afirmat ministrul de Externe.

Corlățean a explicat că nu există bază legală pentru ca MAE să își asume aceste plăți, nefiind casă de asigurări de sănătate.

„În situația asta, și ținând cont de faptul că MAE sau ambasada nu sunt casă de asigurări de sănătate și nu avem cum, nu avem nici lege, n-avem nici capitol bugetar să plătim noi, nu suntem casă de asigurări de sănătate…”, a menționat Corlățean.

El a sugerat că în vederea plății sumei respective ar trebui folosită de către familie o asigurare medicală pe care Florin Cioabă ar fi avut-o.

Corlățean a mai amintit că familia lui Cioabă a beneficiat în ultimele zile de sprijinul consular al Ambasadei la Ankara și al Consulatului onorific de la Antalya, prin asigurarea translatorilor de limba turcă.

Dorin Cioabă, fiul autointitulatului rege al romilor Florin Cioabă, a declarat duminică, pentru Știrile ProTV, că familia sa vrea să ceară ajutor financiar de la statul român pentru plata facturii la spitalul Akdeniz Ãœniversitesi din Antalya, aceasta fiind de 350.000 de dolari.

Fiul lui Florin Cioabă a spus că unitatea medicală a emis o factură de 350.000 de dolari pentru spitalizare și operatie, sumă pe care el și familia lui nu o pot acoperi. Dorin Cioabă a precizat că nu poate ridica trupul tatălui său de la morga spitalului decât atunci când factura va fi plătită.

Pe de altă parte, familia lui Florin Cioabă nu dorește efectuarea autopsiei, au mai relatat Știrile ProTV.

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă a încetat din viață duminică, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Ãœniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Categoria de pensionari români care vor primi pensii mărite la 2.240 lei, de la 1...
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Adrian Văncică, după rezultatele de la primul tur al alegerilor prezidențiale: „Bă, da’ am înnebunit...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
Fratele lui Pepe, legătură paranormală cu fiul său mort de 17 ani: 'Am reușit să-mi...
Cum arată CRBL după ce și-a făcut prima operație estetică la față! După divorț, s-a...
Cum va fi vremea de Moș Nicolae. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Trei persoane și-au pierdut viața pe “drumul morții”! Circulația se desfășoară cu dificultate pe DN2/...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Martorul de bord fulg de nea: Când se aprinde și ce trebuie să faci?
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Toni Greblă: A rămas definitivă...
Vremea ia o întorsătură neașteptată. Asta mai lipsea
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Andreea Antonescu a ajuns la 42 de kilograme! Cum este viața de mamă singură
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Serviciile secrete ale SUA susțin că riscul unui atac nuclear din partea Rusiei rămâne scăzut