Un nor uriaș de plasmă se îndreaptă spre Pământ și ar putea provoca astăzi tulburări geomagnetice, au transmis specialiștii de la NASA. Observatoarele solare SDO și SOHO au detectat pe Soare o ejecție puternică de masă coronală – un nor uriaș de plasmă.
Ejecția de masă coronală pe Soare a fost înregistrată marți. În prezent, viteza norului de plasmă este de aproximativ 917 kilometri pe secundă – o viteză obișnuită pentru astfel de emisii, spun specialiștii.
Cercetătorii de la Observatorul Astronomic al Academiei Române, contactați de gândul, spun că această furtună nu este atât de periculoasă, că este ceva normal pentru că suntem într-o perioadă de maxim solar.
„2013 este o perioadă de maxim solar. Soarele are și el o două emisfere, una nordică și una sudică, care în această perioadă au multe activități magnetice, printre care și aceste furtuni magnetice, care sunt de fapt nori de plasmă”, a explicat Liliana Dumitru, cercetător astrofizică solară.
Totuși, aceste furtuni pot avea unele efecte asupra vieții de pe Pământ. „Pot afecta nu numai sateliții din atmosferă, ci și liniile electrice, conductele de petrol sau sistemul de telecomunicații. În plus, mai pot fi afectați oamenii senzitivi la vreme, care pot resimți un disconfort”, a spus Liliana Dumitru.
Cercetătoarea spune că atâta vreme cât indicele de tulburări geomagnetice nu crește nu trebuie să ne îngrijorăm.
„Până în acest moment, indicele de tulburări geomagnetice are nivelul 4, ceea ce nu este îngrijorător. Ar trebui să ajungă la 6-7 ca să fie disfuncționalități pe Terra. Oricum Pământul este protejat, dar norul de plasmă tot va intra în atmosfera Pământului pe la poli. Unul dintre avantajele unui astfel de fenomen, dacă le putem numi astfel, sunt aurorele polare care pot apărea. Problema însă este că va crește fluxul magnetic, ceea ce poate duce la explozii ale conductelor, ale rețelelor electrice, iar pagubele pot fi mai mari decât în cazul unui tsunami”, a conchis cercetătoarea.
Anunțul făcut de NASA arăta că, începând de joi, norul de plasmă ar putea ajunge în apropierea Pământului și ar putea provoca tulburări geomagnetice.
Miercuri, Centrul de Prognoză a Climei Spațiale al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din SUA a informat cu privire la producerea unor schimbări în apropierea Pământului – concentrația de protoni în atmosfera terestră a început să crească, în timp ce indicele de tulburări geomagnetice Kp a crescut până la nivelul 4, nivel ce precede o furtună magnetică.
Indicele Kp exprimă activitatea geomagnetică, pe o scară de la 1 la 9. Un indice de minimum 5 semnifică o furtună geomagnetică de mică putere.