Parlamentarii conservatori vor vota împotriva „parteneriatului civil gay” propus de Remus Cernea și vor susține o petiție publică împotriva adoptării acestuia, potrivit unui comunicat al PC remis, joi, agenției MEDIAFAX.
Parlamentarii conservatori își exprimă dezacordul față de proiectul de lege privind parteneriatul civil dintre două persoane de același sex, arătând că „apărarea familiei clasice nu este un act de fanatism, ci un drept la opinie și cuvânt pe care activiștii pro-familie îl au în egală măsură cu activiștii pro-gay”.
„Considerăm că este o fraudă logică să pui semnul egal între opțiunea pro-familie și opțiunea anti-gay, pentru că familia creștină nu se definește prin raportare negativă la homosexualitate: se poate defini la fel de bine ca raportare negativă la poligamie. Mai mult, statul are prin lege obligația să protejeze familia ca instituție care asigură viitorul prin intermediul copiilor. Din aceste considerente, conservatorii vor vota categoric împotriva acestui proiect de lege și vor argumenta public împotriva lui”, se mai arată în comunicat.
În opinia acestora, parteneriatul civil reprezintă, în fapt, o legiferare alternativă a căsătoriei homosexuale. Menționănd că orice sondaj arată sprijinul covârșitor acordat de români familiei clasice, parlamentarii PC subliniază că nu poți legifera împotriva opiniei generale.
„În acest context, deputatul PC Răzvan Rotaru a anunțat că susține punctul de vedere al parlamentarilor conservatori, revizuindu-și sprijinul pe care l-a oferit proiectului lui Remus-Florinel Cernea în perioada în care activa într-un alt grup parlamentar”, mai informează Biroul de presă al PC.
Potrivit comunicatului, conservatorii solicită celorlalte partide parlamentare un punct de vedere asumat privind modul în care vor vota proiectul lui Cernea și anunță că pregătește o petiție publică care să conțină argumente împotriva acestuia.
Deputatul USL Remus Cernea anunța, în aprilie, că vrea să inițieze un proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil între heterosexuali și între persoanele de același sex, susținând că acest model este aplicat în mai multe țări europene.
„Eu susțin și noi, Verzii, susținem Drepturile Omului pentru toți cetățenii. Noi nu considerăm că anumiți cetățeni ar trebui discriminați în vreun fel pentru niciun motiv pentru că ar fi femei, pentru că ar aparține unei minorități naționale sau unei minorități sexuale. În Europa foarte multe țări deja acceptă parteneriatele civile sau căsătoriile între persoanele de același sex. Eu am anunțat deja că am în vedere un proiect de lege care să reglementeze parteneriatul civil între persoanele heterosexuale sau persoane de același sex pe model francez. În Franța, mai întâi acum cinci ani a fost adoptată legea privind parteneriatele civile, iar la începutul acestui an sau la sfârșitul anului trecut a fost adoptată legea privind drepturile persoanelor de același sex de a se căsători”, declara Remus Cernea.
Comisia de revizuire a Constituției adoptase, în primăvară, un amendament prin care se definea, în Legea fundamentală, căsătoria ca relație dintre un bărbat și o femeie. Ulterior, Comisia a revenit și a respins amendamentul, optând pentru menținerea articolului respectiv în formă nemodificată.
În aceste condiții, forma actuală a articolului 48, alineatul (1) se va menține și în viitoarea Constituție. Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constituție are următorul conținut: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.