Ministrul Educației: Am cerut Parchetului un inventar al tuturor dosarelor privind fraude la bacalaureat. Vreau să mă asigur că legea se aplică în fiecare caz

Ministrul Educației: Am cerut Parchetului un inventar al tuturor dosarelor privind fraude la bacalaureat. Vreau să mă asigur că legea se aplică în fiecare caz
Publicat: 25/08/2013, 14:53
Actualizat: 31/01/2019, 20:35

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat că a cerut Parchetului un inventar al tuturor dosarelor aflate în lucru privind fraude la bacalaureat, atât cele deschise după examenul din iunie-iulie, cât și cele din anii anteriori, precizând că vrea să se asigure că legea se aplică în fiecare caz.

Remus Pricopie a spus duminică, într-o conferință de presă, că atunci când va veni de la Parchet această situație, va fi făcută o analiză pe fiecare caz în parte.

Ministrul Educației a mai spus a cerut atât situația dosarelor deschise după sesiunea din iunie-iulie a examenului de bacalaureat, cât și cauzele din anii anteriori, precizând că sunt și dosare mai vechi în care nu știe să existe decizii.

„Am cerut această situație, când ea va veni, vom face o analiză pe fiecare caz în parte. Vreau să mă asigur că legea se aplică în fiecare caz în parte”, a spus ministrul Educației.

Remus Pricopie a precizat că atunci când o persoană este arestată într-un dosar, contractul acesteia de muncă este suspendat imediat, lucru care s-a întâmplat și după ancheta de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală privind suspiciuni de fraudă la bacalaureat. El a precizat că în cazul de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” Inspectoratul Școlar al Municipiului București a intervenit imediat și a luat decizia demiterii conducerii, suspectate de fapte de corupție.

Ministrul a ținut să precizeze că la titularizare a fost un caz al unui fost profesor condamnat, care a executat pedeapsa și care dorea să reintre în sistem.

„În urma verificărilor, am văzut că legea era permisivă”, a spus Pricopie, fără să facă alte precizări privind acest caz.

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziții la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei. În timpul perchezițiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

La câteva ore după susținerea probei la Limba română, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a anunțat că au fost schimbați cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum și cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, iar directorul și directorul adjunct ai școlii au fost demiși, pentru presupuse fapte de corupție. Totodată, ISMB a dispus eliberarea din funcțiile a directorului Școlii Gimnaziale nr. 178, care avea și rolul de vicepreședinte al comisiei din centrul de examen.

Cinci profesori din comisia de examen și 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiați în 1 iulie, la Poliția Capitalei.

Ulterior, din 5 iulie, zeci de elevi de la Liceul „Bolintineanu” au fost audiați la sediul Poliției Capitalei, în dosarul fraudelor de la bacalaureat, majoritatea lor afirmând că s-ar fi strâns, în liceu, sume de bani.

În 23 august, procurorii Parchetului Capitalei i-au trimis în judecată în acest dosar pe fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din București Costica Vărzaru, pe Mimioza Maria Vulcu, fosta vicepreședintă a comisiei de examen, pe Elena Dumitru, secretara liceului și pe Gina Ciontu, membră în comitetul de părinți.

Potrivit rechizitorului, în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinți, a pretins și primit bani de la elevi înscriși la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-și folosi influența față de membrii comisiei de bacalaureat și față de cadrele didactice cu atribuții de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către respectivii candidați.

Procurorii susțin că sumele de bani colectate urmau să fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de către directoare, cât și ascunse în pachete de țigări, reviste sau ziare aflate pe catedrele din sălile de examinare.

În documentul citat se mai precizează și că fosta directoare a Liceului „Bolintineanu”, în 25-30 iunie, a făcut și demersuri pentru desemnarea unor membri și a unor supraveghetori asupra cărora să-și poată folosi influența pentru fraudarea examenului.

Procurorii continuă cercetările pentru presupuse fapte de corupție, într-un dosar separat, în cazul unor profesori supraveghetori și elevi de la Liceul „Bolintineanu”.

Într-un alt dosar, în 21 august, procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată pe președintele, vicepreședintele și membrii comisiei de bacalaureat de la Liceul „Ion Bănescu” din Mangalia, precum și doi elevi elevi și doi părinți, fiind acuzați de dare și luare de mită pentru fraudarea examenului susținut în iunie-iulie.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanței, că în cursul lunii iulie – iulie, Gheorghe Amza, președintele comisiei de bacalaureat de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, a primit mită, prin intermediari, de la mai mulți candidați la examen, suma totală de 3.000 de euro și contravaloarea cazării într-un hotel din stațiunea Saturn, în cuantum de 1.863 de lei, și a serviciilor de masă, pentru a-i ajuta să promoveze fraudulos proba la disciplina chimie.

Anchetatorii au stabilit că Gheorghe Amza și cadrele didactice au primit banii prin intermediul candidaților la examen Boboșatu și Stângaciu, precum și al părinților Alexoiu și Urziceanu, care înaintea examenului au strâns bani de la elevii care se pregăteau să susțină examenul la Liceul „Ion Bănescu” din Mangalia.

În 12 august, DNA a anunțat că a fost începută urmărirea penală față de 96 profesori, absolvenți de licee și părinți ai acestora, pentru presupuse infracțiuni de corupție săvârșite la examenul de bacalaureat susținut în județul Ialomița, în iunie-iulie 2012.

Otilia Dumitru, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Ialomița și președinte al Comisiei județene de bacalaureat, este acuzată de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență în formă continuată. În același dosar sunt cercetați, Nica Balaciu, profesor de psihologie și director la Liceul Pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia, președinte al Centrului zonal de evaluare 100, Cătălin Gogotă, profesor de Geografie la Grupul Școlar Vlădeni, membru în cadrul Centrului zonal de evaluare 200, profesorii evaluatori Sorin Stere, Marius Curt, Cristian Manea, Elena Dulcinica Sandu și Răzvan Marius Dinu, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de influență în formă continuată. Totodată, Liviu Radu Bâra, profesor de matematică și director adjunct la Grupul Școlar „Sfânta Ecaterina” din Urziceni, este acuzat în aceeași cauză de trafic de influență în formă continuată.

Alături de aceștia sunt cercetați 87 de absolvenți de licee și părinți, pentru cumpărare de influență.

Potrivit procurorilor anticorupție, profesorii cercetați în acest dosar au cerut și primit de la absolvenți sau de la părinții acestora sume cuprinse între 100 de euro și 1.300 de lei pentru fiecare disciplină de concurs, pentru a le acorda note mai mari sau a le asigura promovarea examenului de bacalaureat susținut în iunie-iulie 2012, în județul Ialomița.

DNA mai are un dosar în lucru care vizează suspiciunea de fraudă la bacalaureatul susținut la Sibiu. În această cauză, DNA Alba-Iulia a început urmărirea penală față de Sorin Joantă, inspector școlar și președinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influență, Viorel Giupană, funcționar la Colegiul Tehnic „Independența” din Sibiu, pentru trafic de influență, și Toma-Ștefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpărare de influență.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, declara în 5 iulie că, în anii trecuți, DNA a mai instrumentat astfel de dosare de corupție, fiind întocmite rechizitorii, iar în cel puțin șase cazuri există hotărâri definitive de condamnare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Disneyland Paris a introdus prețuri dinamice pentru biletele de intrare