Statele Unite pregătesc „o intervenție”, Rusia se opune: Regimul sirian a utilizat aproape sigur arme chimice

Statele Unite pregătesc „o intervenție, Rusia se opune: Regimul sirian a utilizat aproape sigur arme chimice
Publicat: 26/08/2013, 09:03
Actualizat: 26/03/2019, 09:21

Statele Unite sunt convinse că regimul din Siria a utilizat arme chimice și forțează o intervenție pentru debarcarea regimului lui Bashar al-Assad, în timp ce Rusia se opune, considerând acțiunea americanilor „o gravă eroare”. Regimul de la Damasc a trecut „linia roșie” – este mesajul de la Washington, toți ochii lumii fiind îndreptați acum spre acțiunile americane în zonă.

Statele Unite consideră că accesul pe care regimul de la Damasc îl promite anchetatorilor ONU nu este credibil, apreciind că este aproape sigur că armata siriană a utilizat arme chimice la Damasc, relatează AFP.

„Accesul ONU propus de Damasc nu este credibil”, a declarat un oficial american citat de AFP.

Regimul Bashar Al-Assad a autorizat o anchetă a unei echipe a Națiunilor Unite în zona de la periferia Damascului unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice. „Astăzi, la Damasc, a fost încheiat un acord între Guvernul sirian și Națiunile Unite, în timpul vizitei Înaltului reprezentant ONU pentru Dezarmare, Angela Kane; acordul va permite echipei de experți a ONU, condusă de profesorul Aake Sellström, să investigheze acuzațiile privind utilizarea armelor chimice în provincia Damasc Acordul intră în vigoare imediat”, a comunicat Ministerul sirian de Externe.

Kerry are „foarte puține îndoieli” cu privire la utilizarea armei chimice de către Damasc

Secretarul de Stat John Kerry l-a sunt duminică pe secretarul general al ONU și pe miniștrii de Externe britanic, francez și rus pentru a le spune că are „foarte puține îndoieli” în privința comiterii unui atac cu arma chimică de către Siria pe 21 august, a declarat un diplomat, relatează AFP.

Potrivit acestui oficial din cadrul Departamentului de Stat, Kerry a subliniat în conversația cu Ban Ki-moon, William Hague, Laurent Fabius, John Baird și Serghei Lavrov că, „dacă regimul sirian voia să dovedească lumii că nu a recurs la arme chimice în cursul acestui incident, ar fi încetat bombardamentele în această zonă și ar fi oferit acces imediat ONU în urmă cu cinci zile”.

Șeful diplomației americane a „spus clar, în baza informațiilor împărtășite cu partenerii (americanilor) și altor informații, că există foarte puține îndoieli asupra utilizării unei arme chimice de către regimul sirian”, l-a citat diplomatul american.

Alt oficial american a declarat pentru AFP că Statele Unite au doar „foarte puține îndoieli” asupra faptului că Damascul a recurs miercuri la o armă chimică, acțiune considerată mult timp de către Washington o „linie roșie”.

În plus, potrivit acestui oficial, unda verde dată de Siria unei anchete ONU vine „prea târziu pentru a fi credibilă, mai ales pentru că probele disponibile au fost foarte alterate de bombardamentele continue efectuate de regim și alte acte deliberate în ultimele cinci zile”.

Declarațiile lui Kerry sunt citate în contextul în care președintele Barack Obama pare să se apropie de o eventuală acțiune militară limitată în Siria. El a purtat tot weekendul consultări la cel mai înalt nivel, la Casa Albă, și a discutat cu aliații săi, premierul britanic David Cameron și președintele francez François Hollande, în vederea „unui răspuns serios” la presupusul masacru de la Ghouta, lângă Damasc.

Cu toate acestea, Casa Albă a dezmințit duminică seara informații publicate de cotidianul britanic The Telegraph potrivit cărora Washingtonul și Londra se pregătesc să lanseze o operațiune armată comună „în zilele următoare”.

„Președintele (Obama) nu a decis să angajeze o acțiune militară”, a oferit asigurări un oficial din cadrul președinției americane.

Experți ONU urmează să înceapă să ancheteze luni la locul presupusului atac chimic lângă Damasc, după ce au obținut o undă verde din partea Siriei, considerată prea târzie de către țări occidentale.

O posibilă intervenție SUA în Siria va avea consecințe „extrem de grave”, afirmă Moscova

Rusia a avertizat luni Statele Unite cu privire la consecințe „extrem de grave” ale unei posibile intervenții militare în Siria, într-o convorbire telefonică purtată de șeful diplomației ruse Serghei Lavrov cu secretarul de Stat american John Kerry, relatează AFP.

„Domnul Lavrov a atras atenția interlocutorului său asupra consecințelor exterm de grave ale unei posibile intervenții militare, pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, unde țări ca Irakul sau Libia sunt în continuare destabilizate”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Bashar al-Assad consideră „nebunești” acuzațiile occidentalilor privind un atac chimic

Bashar al-Assad a calificat drept „nebunești” acuzațiile occidentalilor privind atacul chimic comis de regimul său și a avertizat Statele Unite că planurile lor de intervenție militară în Siria sunt sortite „eșecului”, într-un interviu pentru cotidianul rus Izvestia, relatează AFP.

„Declarațiile unor politicieni din Statele Unite și Occident sunt o insultă la adresa bunului simț”, a declarat el. „Statele Unite vor avea parte de un eșec ca în toate războaiele anterioare pe care le-au lansat, începând cu cel din Vietnam”, dacă decid să efectueze o operațiune militară în Siria, a adăugat președintele sirian.

Valentin Vidu, [email protected]

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
Vremea 30 iulie - 26 august 2024. ANM a actualizat prognoza meteo pentru ultima lună a verii
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Câți bani va primi David Popovici de la statul român pentru medalia de aur câștigată...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
David Popovici e campion olimpic la 200 metri liber şi aduce prima medalie pentru România...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
S-a pus limită la banii cash. Anunț pentru cei care retrag numerar la bancomat. Banca...
Cea mai fină ciocolată de casă. Rețeta de care nu te poți sătura
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
FOTO. David Popovici a câştigat aurul olimpic la 200 metri liber. Iubita tânărului înotător a...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Câți bani au fost strânși pentru campania lui Kamala Harris de la retragerea lui Joe...