Prima pagină » Știri externe » Reacție dură a unui oficial rus: Occidentul acționează în lumea musulmană „ca o maimuță cu o grenadă”

Reacție dură a unui oficial rus: Occidentul acționează în lumea musulmană „ca o maimuță cu o grenadă”

Reacție dură a unui oficial rus: Occidentul acționează în lumea musulmană
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat marți Occidentul că acționează în lumea musulmană "ca o maimuță cu o grenadă", în contextul în care Statele Unite și o serie de capitale europene vizează o intervenție în Siria, relatează AFP.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat marți Occidentul că acționează în lumea musulmană „ca o maimuță cu o grenadă”, în contextul în care Statele Unite și o serie de capitale europene vizează o intervenție în Siria, relatează AFP.

„Occidentul se comportă cu lumea musulmană ca o maimuță cu o grenadă”, a scris într-un mesaj postat pe contul său de Twitter Dmitri Rogozin, conducătorul complexului militaro-industrial.

Rusia, o mare putere aliată a regimului lui Bashar al-Assad a avertizat deja marți că o intervenție militară va avea consecințe „catastrofale” pentru țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

O serie de capitale occidentale conduse de către Statele Unite vizează lovituri împotriva regimului sirian ca răspuns la un presupus atac chimic comis lângă Damasc, soldat cu câteva sute de morți.

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a denunțat luni „consecințe grave ale intervențiilor anterioare” occidentale în regiune, citând cu titlul de exemplu Guvernul din Libia „care nu controlează majoritatea teritoriului” și Irakul „unde zeci de persoane mor zilnic în atacuri sângeroase”.

Rusia s-a opus în mod ferm, în 2003, intervenției în Irak, unde Statele Unite și Marea Britanie au efectuat o operațiune militară care a permis îndepărtarea de la putere a dictatorului Sadam Hussein. Acuzațiile cu privire la arme de distrugere în masă, agitate cu scopul de a justifica intervenția, nu au fost susținute.

În 2011, Rusia a permis occidentalilor să acționeze în Libia, abținându-se de la un vot de veto față de o rezoluție ONU. Însă Moscova și-a exprimat furia atunci când rezoluția privind instituirea unei zone de excludere aeriană a fost utilizată pentru a justifica bombardarea poziților militare ale dictatorului libian Muammar Kadhafi, un aliat al Rusiei din epoca sovietică.