Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, la Mamaia, că așteaptă o decizie a aliaților României în problema Siriei, pe care statul român este pregătit să o susțină. Premierul a exprimat însă o poziție tranșantă față de regimul lui Bashar al Assad, în disonanță cu pozițiile exprimate recent de SUA, Marea Britanie, Germania sau Franța și chiar cu apelul la cumpătare lansat de președintele României, Traian Băsescu, la reuniunea anuală a diplomației.
„Este imposibil în acest moment să mai fie contestat faptul că regimul de la Damasc este un regim ilegitim, care comite crime împotriva umanității”, a declarat premierul Victor Ponta.
„România este un aliat și un membru serisos al comunității intenaționale democratice și în coordonare totală cu partenerii noștri vom avea o poziție foarte clară în acest sens”, a mai spus Victor Ponta.
Ulterior, premierul Victor Ponta și-a nuanțat declarațiile.
„Eu ca prim-ministru cred că solidaritatea și coordonarea noastră cu aliații noștri este lucrul cel bun. Și mai cred, de asemenea – aici e o mică, într-adevăr, nuanță diferită – eu cred că noi am ezitat prea mult în a spune foarte clar că Siria are un regim ilegitim și criminal de mult timp. Poate că au fost alte interese pe care eu nu le cunosc, dar e un moment în care nu mai poți să mai ascunzi lucrurile sub preș”, a spus Ponta.
El a arătat că decizia finală privind Siria aparține CSAT, adăugând că, în opinia sa, această decizie a CSAT trebuie supusă atenției Parlamentului.
„Nu știu dacă CSAT trebuie neapărat convocat. V-am spus că prin ministerul de Externe noi suntem în legătură permanentă și imediat ce vom avea date concludente eu mă voi exprima. Evident, însă, decizia finală aparține CSAT, dar eu cred că orice decizie importantă trebuie după aceea să mergem în Parlament cu ea. Nu putem să decidem președintele și cu mine sau câți suntem în CSAT lucruri esențiale”, a spus Ponta.
Declarația lui Ponta vine în contextul în care inspectorii ONU trimiși la Damasc nu au prezentat încă o concluzie cu privire la modul în care au fost folosite arme chimice împotriva civililor din Siria, iar cei mai importanți doi lideri ai opoziției față de situația din Siria – SUA și Marea Britanie, și-au temperat pozițiile, în așteptarea unei concluzii la nivelul ONU.
Parlamentul Marii Britanii a respins ieri rezoluția premierului David Cameron de a ataca Siria, pentru a pedepsi atacul cu arme chimice din 21 august, argumentând că dorește dovezi clare înainte de luarea unei decizii.
De asemenea, președintele Traian Băsescu a declarat recent, la Reuniunea anuală a diplomației, că poziția României în ce privește Siria trebuie să fie una în acord cu aliații NATO și cu dovezile și concluziile de la nivelul ONU.