Consumul de fructe proaspete, precum afine, struguri și mere, poate reduce probabilitatea de dezvoltare a diabetului de tipul II, în timp ce sucurile de fructe pot crește riscul de instalare a acestei boli, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP.
Consumul de fructe este în general recomandat pentru prevenirea diverselor maladii cronice, inclusiv diabetul de tipul II. Studiile anterioare realizate în acest sens au oferit rezultate contradictorii privind prevenirea diabetului prin consumul de fructe proaspete.
Diabetul este caracterizat de creșterea anormală a nivelului de zahăr în sânge. Diabetul de tipul I atinge în general subiecții tineri și reprezintă cam 10% din totalul cazurilor, în timp ce diabetul de tip II apare mai ales la vârsta adultă și este influențat de obezitate și sedentarism.
Cercetătorii din SUA, Marea Britanie și Singapore au analizat datele oferite de trei studii mari realizate de specialiștii americani, la care au participat 187.383 de persoane (151.209 femei și 16.173 de bărbați).
După ce au eliminat toate cazurile de diabet, boli cardiovasculare și cancer, înregistrate la începutul celor trei studii, cercetătorii au monitorizat consumul de fructe proaspete și sucuri de fructe în rândul participanților.
Peste 12.000 de persoane (6,5% din totalul participanților) au dezvoltat diabet de tipul II în timpul acestor studii, care au durat între 19 și 24 de ani.
După ce au eliminat și alți factori de risc – vârstă, activitate fizică efectuată, alimentație etc. -, cercetătorii au stabilit o asociere semnificativă între consumul de anumite fructe și diminuarea riscului de diabet. Pe primul loc în topul celor mai eficace fructe sunt afinele, urmate, în ordine, de struguri, mere, pere, banane și grepfrut.
Consumate de cel puțin două ori pe săptămână, acestea reduc cu 23% riscul de diabet, comparativ cu un consum săptămânal, potrivit noului studiu, publicat în British Medical Journal.
În schimb, pepenele galben și căpșunile cresc ușor riscul de diabet.
Riscul de diabet este crescut cu 21% pentru marii consumatori de sucuri de fructe industriale (mai mult de un pahar pe zi), comparativ cu cei care consumă mai puțin de un pahar pe săptămână. Sucurile de fructe au un indice glicemic crescut și un conținut redus de nutrimente.
Noul studiu nu a stabilit nicio legătură între consumul de fructe proaspete cu indice glicemic ridicat (struguri, banane) și creșterea riscului de diabet.