SUA amână o decizie privind o acțiune împotriva Siriei, publicând o versiune redactată a unui raport al serviciilor secrete americane despre atacul cu arme chimice din Damasc. Președintele Barack Obama a decis să lase „poporul american” să decidă singur ce vrea, punând la dispoziția Congresului acest raport, a anunțat secretarul de stat John Kerry.
UPDATE 21:40 Președintele american Barack Obama a anunțat că nu a luat încă o „decizie finală” în dosarul sirian, dar evocă o acțiune „limitată” a Statelor Unite pentru a pedepsi regimul Assad pentru că a folosit arme chimice, relatează AFP.
Asigurând că recursul la astfel de arme ar amenința securitatea națională americană, președintele a subliniat că lumea nu poate să accepte ca femei și copii să fie gazați, după publicarea unui raport al serviciilor de informații americane, avansând numărul de 1.429 de morți într-un astfel de atac atribuit regimului sirian în apropiere de Damasc, la 21 august.
Obama, care s-a exprimat la Casa Albă înainte de a participa la un minisummit cu omologii său din țările baltice, a condamnat „neputința” în dosarul sirian a Consiliului de Securitate al ONU, unde Rusia, aliat al Damascului, a blocat orice inițiativă.
Președintele a cerut, de asemenea, lumii să nu rămână „paralizată” în fața situației din Siria, la o zi după respingerea de către Parlamentului britanic al unei eventuale intervenții armate împotriva regimului lui Bashar al-Assad.
Anterior, secretarul de stat John Kerry a spus că SUA își continuă demersurile pentru o acțiune militară, după propriul calendar, care nu va ține neapărat cont de decizia ONU, ai căror inspectori „nu ne pot spune nimic din ceea ce nu știm deja”. El a spus că SUA nu sunt singure în acest demers, fiind susținute de Liga Arabă, de Turcia și de Franța.
CITEȘTE AICI RAPORTUL PUBLICAT DE CASA ALBĂ
„Președintele Obama ne-a cerut (membrilor din Consiliul Național de Securitate) să ne consultăm cu privire la ce știm cu privire la oribilul atac cu arme chimice din suburbiile Damascului, de săptămâna trecută. Știu că această consultare este calea corectă pentru un președinte să abordeze problema când și cum și dacă să folosim forța militară. Cred, așa cum crede și președintele Obama, că este de asemenea important să discutăm acest lucru direct cu poporul american. Este responsabilitatea noastră să discutăm cu cetățenii care ne-au învestit cu încredere pe noi toți”, a spus John Kerry.
„Nu vom repeta momentul Irak. Este important să punem întrebările grele și să avem răspunsurile la fel de dificile înainte să acționăm, nu după„, a mai spus Kerry.
Kerry a spus că raportul serviciilor secrete arată că rachetele cu agenți chimici au fost lansate de baze militare ale guvernului sirian, că înalții oficiali de la Damasc au știut și au pregătit acest atac. În urma atacului, au murit 1.429 de persoane, dintre care 426 de copii, cu toții prezentând simptome și urme pe corp consistente unui atac cu arme chimice. Raportul publicat astăzi mai arată că au existat peste 100 de clipuri video care au apărut pe internet și care au prezentat victime care nu prezentau răni vizibile, ci doar simptome specifice unui atac chimic.
„Credem că opoziția siriană nu are capacitatea de a fabrica toate aceste clipuri video și toate simptomele fizice verificate de personal medical și de ong-uri, precum și alte informații asociate cu acest atac chimic”, arată raportul publicat de Casa Albă.
Zonele afectate de atacul cu arme chimice de la Damasc. Sursa: Casa Albă
„Știm de unde au fost lansate rachetele și la ce ore. Știm unde au aterizat și la ce ore. Știm că rachetele au venit numai din zone controlate de regim și că au ajuns numai în zone controlate de opoziție”, a mai spus Kerry.
Secretarul de stat a mai spus că, cu trei zile înaintea atacului, oficiali militari ai regimului Assad au făcut pregătiri în teren, instruindu-și trupele să poarte măști de gaze și să folosească echipament de protecție împotriva armelor chimice.
„Știm că un oficial înalt al regimului care a știut despre atac a confirmat că regimul a folosit arme chimice, a evaluat impactul și chiar a fost speriat că se va descoperi”, a mai spus oficialul de la Casa Albă.
John Kerry a argumentat că această decizie a SUA nu privește doar poporul american, pentru că toată lumea așteaptă să vadă ce se va întâmpla – va scăpa Bashar al Assad nepedepsit sau nu? Printre cei care prives se numără și Iran, Coreea de Nord și Hezbollah, care vor să știe dacă folosirea de arme chimice este pedepsită sau nu.
„Știu că după zece ani de conflict, poporul american a obosit să meargă la război. Credeți-mă, și eu am obosit. Dar oboseala nu ne absolvă de responsabilitate. Istoria ne va judeca pe toți extrem de dur, dacă închidem ochii la tentativa unui dictator de a folosi arme de distrugere în masă”, a spus Kerry.
Kerry a dat asigurări că o acțiune a SUA nu va însemna o intervenție terestră de tip „bocanci pe pământ” și că atacul nu va „asuma responsabilitatea pentru un război civil care este deja în desfășurare”.
El a acuzat de asemenea regimul lui Bashar al Assad că, dacă nu ar fi avut nimic de ascuns, ar fi pus la dispoziția inspectorilor ONU toate dovezile în apărarea sa. În schimb, guvernul sirian a bombardat puternic zonele unde au avut loc atacurile chimice, timp de 4 zile la rând, „pentru a distruge dovezile”. Bombardamentele respective au avut loc la o rată de 10 ori mai mare decât aveau loc de obicei, a mai explicat Kerry.
ȘTIREA INIȚIALĂ Un oficial de la Casa Albă a declarat că astăzi va fi dată publicității o versiune neclasificată a unui raport al serviciilor secrete americane despre atacul cu arme chimice din Siria, de pe 21 august, conform Reuters.
Secretarul de stat John Kerry va vorbi astăzi la Casa Albă, la 19.30 ora României, despre răspunsul SUA față de Siria și probabil că va face referire la raportul secret, conform CNN. Președintele Obama s-a întâlnit astăzi cu membrii Consiliului Național de Securitate
Casa Albă a prezentat ieri câteva dovezi Congresului, printre care și interceptări telefonice ale unor convorbiri dintre oficiali sirieni. Dovezile ar avea rolul de a veni în sprijinul unei intervenții armate, decizie pe care Barack Obama este deocamdată sceptic să o adopte.
Anunțul vine în contextul în care experții ONU trimiși în Siria să investigheze atacul cu arme chimice își încheie astăzi ancheta din teren și urmează să întocmească un raport. Ei vor părăsi Siria până sâmbătă dimineață, a declarat un purtător de cuvânt al ONU pentru CNN, în contextul în care presa din Liban a relatat astăzi că inspectorii au părăsit deja Siria, cu destinația Beirut.
SUA și Franța au rămas singure împotriva Siriei
SUA au rămas singure, alături de Franța, între aliații care se declară pregătiți să atace Siria. Turcia și Liga statelor arabe și-au exprimat de asemenea disponibilitatea de a susține o intervenție armată în Siria.
Refuzul Marii Britanii de a interveni în Siria nu schimbă cu nimic poziția Franței, care dorește o acțiune „proporționată și fermă” împotriva Damascului, a declarat vineri președintele François Hollande într-un interviu pentru ziarul Le Monde, relatează AFP.
„Fiecare stat este suveran pentru (a decide) să participe sau nu în cadrul unei operațiuni. Acest lucru este valabil atât pentru Marea Britanie, cât și pentru Franța”, a afirmat Hollande, fiind întrebat referitor la posibilitatea unei intervenții militare în Siria, fără participarea Londrei.
„Franța vreo o acțiune proporțională și fermă împotriva regimului de la Damasc”, a insistat președintele, menționând că „toate opțiunile sunt pe masă”.
Hollande, devenit principalul aliat al Statelor Unite după retragerea Marii Britanii, a exclus orice intervenție înainte de plecarea inspectorilor ONU, care anchetează în Siria presupusul atac cu armă chimică. Inspectorii urmează să părăsească Siria sâmbătă și să-i prezinte imediat secretatului general al ONU, Ban Ki-moon, un prim raport verbal.
Marea Britanie a respins o rezoluție în acest sens, după ce Parlamentul de la Londra i-a spus nu premierului David Cameron, în lipsa unor dovezi clare despre armele chimice folosite de regimul lui Bashar al Assad. Germania se opune și nu va lua parte sub nicio formă la o intervenție armată asupra Siriei, iar opozanții SUA de tradiției – Rusia și China, se mențin tari pe poziții.
Ultima zi de inspecție în căutarea armelor chimice
Experții ONU au părăsit vineri hotelul lor, pentru ultima zi de anchetă privind presupusa folosire a armelor chimice pe 21 august, în apropiere de Damasc, a constatat un cameraman AFP.
Experții s-au deplasat cu trei mașini ale ONU, însoțite de mai multe vehicule ale forțelor siriene, a precizat el.
Potrivit unui membru al serviciilor de securitate, ei s-au deplasat la spitalul militar din Mazze, unde sunt tratate victime ale presupusului atac chimic.
Autoritățile siriene i-au acuzat pe insurgenți de recurgerea la gaze toxice pe 24 august, în Jobar, la periferia Damascului, pentru a respinge o ofensivă a armatei.
Televiziunea publică siriană, care a anunțat mai multe cazuri de „asfixiere” în rândul soldaților, a difuzat imagini cu butoaie care conțineau „substanțe toxice și chimice” și care au fost găsite în timpul unei percheziții în zonă.
Opoziția a respins „în bloc” aceste acuzații, apreciind că este vorba de „încercare disperată (a regimului) de a distrage atenția de la crimele sale repetate”.
Declanșat de o revoltă populară, în martie 2011, care s-a militarizat în fața represiunii, conflictul din Siria s-a soldat cu peste 100.000 de morți, potrivit ONU, și cu migrarea mai multor milioane de locuitori.
(Anna Primac, Mediafax)