Aproximativ 1.000 de persoane protestează, marți seară, la Cluj-Napoca, față de proiectul minier de la Roșia Montană, printre protestatari numărându-se și soția fostului premier Emil Boc, aflată pentru a doua oară la miting, după participarea de duminică, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Protestatarii s-au adunat în Piața Unirii la ora 19.00, cu pancarte pe care scrie „Privatizarea statului, masacru media”, „Solidaritate cu bucureștenii”, „Revoluția începe la Roșia Montană”, „Indiferența ucide”, „Băse, lingoule”.
Oamenii au cântat și au strigat „Avem cu toții o rană, Roșia Montană” și „Vrem cultură, nu cianură”.
La ora 20.00, protestatarii, al căror număr depășea 700, s-au îndreptat spre Prefectură, printre ei aflându-se și soția fostului premier Emil Boc, Oana Boc, aflată pentru a doua oară la proteste, după participarea de duminică seară.
Pe traseu, numărul participanților a crescut la 1.000, manifestanții, după ce au ajuns la Prefectură, așezându-se pe asfalt timp de câteva minute și blocând circulația rutieră în zonă.
În jurul orei 20.30, circulația rutieră a fost reluată, iar protestatarii au pornit înapoi spre Piața Unirii, unii dintre ei spunând că trebuie ca manifestanții să meargă și la Primărie.
La ora transmiterii acestei știri, participanții la miting au blocat Calea Moților din municipiu, înspre cartierul Mănăștur.
Și în Capitală peste 200 de persoane s-au adunat în zona fântânii de la Universitate, marți, după ora 19.00, pentru a protesta față de proiectul minier de la Roșia Montană, fiind a treia seară când o astfel de manifestare are loc în Capitală.
Peste o mie de persoane au protestat și duminică după-amiază, în Piața Unirii, din Cluj-Napoca, față de proiectul minier de la Roșia Montană declarând începutul revoluției, la manifestare fiind prezent și fostul consilier prezidențial Péter Eckstein-Kovács.
Protestul de la Cluj-Napoca, alături de manifestări similare desfășurate duminică în alte orașe din țară, a avut loc după ce, pe 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.
Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârșitul acestui an, iar participația statului ar crește cu încă 5,69%, la 25% din acțiuni, dar condiționat de emiterea la timp a tuturor autorizațiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources și Roșia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Compania Roșia Montană Gold Corporation deține la Roșia Montană (județul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint.
Investiția Roșia Montană, blocată de mai mulți ani din cauza disputelor privind protecția mediului, a fost inclusă în Planul național de investiții și locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern și prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.
Compania Gabriel Resources deține în prezent 80,69% din proiectul Roșia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.