Ministerul Transporturilor a anunțat, joi, că dezaprobă intenția sindicatelor de la metrou de a intra în grevă generală, dar a cerut administratorului rețelei de metrou, Metrorex, soluții de rezolvare imediată a revendicărilor angajaților.
„Ministerul Transporturilor, în calitatea sa de acționar majoritar, a cerut noii conduceri a Metrorex prezentarea unor soluții de rezolvare imediată a revendicărilor înaintate de către USLM (Unitatea Sindicatul Liber Metrou, n.r.) și speră într-o rezolvare cât mai rapidă a situației create”, arată instituția, într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, secretarul de stat coordonator al relației cu partenerii sociali, Nicu Buică, a discutat miercuri cu președintele USLM, Ion Rădoi, despre problemele privind încheierea noului contract colectiv de muncă la Metrorex, întâlniri între sindicat/administrație și conducerea ministerului urmând să aibă loc și în perioada următoare.
Ministerul arată, de asemenea, că dezaprobă intenția USLM de a continua conflictul de muncă ce poate duce la grevă generală.
Sindicaliștii din transporturi și servicii publice, membri ai Federației „ATU – România”, vor picheta joi sediul Guvernului, iar în 30 septembrie vor intra în grevă generală, urmând să fie oprită activitatea la metrou și RATB, a anunțat, miercuri, liderul sindical Ion Rădoi.
Protestul de la sediul Guvernului va avea loc între orele 12.00 și 14.30, a declarat președintele Federației Sindicatelor din Transporturi, Transloc și Servicii Publice „ATU – România”, Ion Rădoi.
Tot joi vor fi pichete de protest ale sindicaliștilor în Satu Mare, Brăila, Craiova, Sighișoara, Ploiești, Târgu Jiu, Craiova, Iași, Focșani și Cluj, la sediile prefecturilor.
Protestele vor continua în 18 septembrie cu un miting și un marș organizate de federație, inclusiv de sindicatele Metrorex și RATB.
În 17 septembrie va fi o grevă de avertisment, între orele 04.00 și 06.00, iar în 30 septembrie sindicaliștii vor intra în grevă generală pe termen nelimitat, activitatea la metrou fiind atunci oprită de la ora 04.00 până la ora 16.00, a mai spus Rădoi.
La greva generală de la metrou se vor solidariza și sindicatele de la RATB, astfel că în 30 septembrie traficul public în Capitală va fi blocat până la ora 16.00, au precizat liderii sindicali.
Sindicaliștii reclamă lipsa de comunicare a Guvernului, susținând că din ianuarie și până în prezent au fost trimise lunar premierului Victor Ponta adrese în care era explicată situația transportatorilor.
Planul acțiunilor de protest a fost stabilit în urmă cu cinci zile de către federație și a fost aprobat de Consiliul Național, a precizat Rădoi.
„Este un program comun al federației și al sindicatului de la metrou, și după cum ați văzut în multe acțiuni, solidari cu noi sunt și cei de la RATB”, a declarat Ion Rădoi.
Președintele executiv al Sindicatului RATB, Vasile Petrariu, a prezentat situația autovehiculelor din parcul regiei de transport, precizând că există aproape 350 de vehicule blocate pentru că sunt defecte și nu există piese de schimb, iar alte zeci ar avea deficiențe care ar putea fi rezolvate mai ușor, pentru a ieși în traseu.
Parcul RATB cuprinde 1.150 de autobuze, 480 de tramvaie, 297 de troileibuze, iar dintre aceste funcționează 875 de autobuze, 285 de tramvaie și 179 de troleibuze, a precizat Petrariu.
Liderul sindical a criticat decizia de restructurare a 20% din posturile de conducere și execuție ale RATB. Petrariu cere o întâlnire de urgență cu primarul general al Capitalei pentru rezolvarea problemelor din transportul public.