Bucureștenii sunt chemați la vot pe 6 octombrie. Consilierii municipali au votat hotărârea privind eutanasierea maidanezilor. UPDATE

Bucureștenii sunt chemați la vot pe 6 octombrie. Consilierii municipali au votat hotărârea privind eutanasierea maidanezilor. UPDATE
Publicat: 06/09/2013, 16:22
Actualizat: 06/05/2019, 17:55

Consilierii municipali au decis, în ședința de vineri convocată de primarul general, Sorin Oprescu, organizarea în data de 6 octombrie a referendumului privind eutanasierea câinilor fără stăpân. Referendumul a fost votat în majoritate de către consilierii USL, cei de la PDL părăsind sala de ședință înainte de votul privind chemarea bucureștenilor la urne.

Consilierii PDL și-au justificat plecarea prin faptul că amendamentul lor nu a fost aprobat. Aceștia au solicitat punerea unei a doua întrebări pe buletinul de vot din 6 ocotmbrie, referitoare la demiterea lui Sorin Oprescu.

La finalul ședinței, Sorin Oprescu a spus că în câteva luni toți câinii maidanezi vor fi strânși de pe străzi.

„Bucureștenii să se gândescă că nu există locul unde să-i cazăm pe toți cei 64.000 de câini fără stăpân câți sunt acum”, a spus Oprescu. El a adăugat că primăria inițiază demersurile pentru organizarea referendumului.

„Banii pentru referendum vor fi din fondul de rezervă al primăriei. Noi am estimat că va costa 4,9 milioane de lei, este o sumă mai mare, ca să nu stăm să bâlbăim. Suma care rămâne nefolosită se va întoarce înapoi la buget”, a precizat Oprescu.

Primarul General a mai spus că referendumul va exprima voința bucureștenilor, dar că va vedea ce va face dacă o lege privind eutanasierea va fi aprobată săptămâna viitoare în Parlament.

„Dacă Parlamentul aprobă legea privind maidanezii, voi cere părerea consilierilor privind referendumul, dar părerea mea este că pentru prima dată în 23 de ani, și aici nu este vorba nici de consumat bani, nici de aruncat pe fereastră, este consultată populația”, a spus Oprescu.

Consilierii au cerut demisia lui Sorin Oprescu

În timpul ședinței de la primărie, consilierii opoziției, dar și unii consilieri de la USL, au cerut demisia lui Sorin Oprescu, dar și a șefilor de la ASPA. Primarul Sorin Oprescu le-a răspuns consilierilor că „n-am nici cea mai mică frică să mă duc în fața electoratului dacă va fi nevoie”.

Reprezentanții PDL au propus ca pe buletinul de vot să mai fie introdusă o a doua întrebare:Sunteți de acord cu demiterea lui Sorin Mircea Oprescu din funcția de Primar General al Capitalei?

După ce s-au certat timp de trei ore, ședința s-a încheiat cu un vot în majoritate pentru organizarea referendumului pe 6 octombrie.

După ce a fost acuzat în mai multe rânduri de către unii consilieri că nu a făcut nimic chiar dacă avea legislație la dispoziție, Oprescu le-a răspuns că el are conștiința împăcată că a făcut tot ce a putut și că nu se va întâlni cu consilierii „atunci când vor fi toți praf de stele, deoarece el va sta în Rai”.

La mijlocul ședinței, consilierii și-au adus aminte de Ionuț, copilul ucis luni de maidanezi. La propunerea consilierului PSD, Doru Ciugulea, au ținut un moment de reculegere pentru copil.

Sorin Oprescu a vorbit de patru etape legislative

Primarul Sorin Oprescu a spus în deschiderea ședinței că referendumul se poate declanșa pentru orice problema de interes deosebit din unitățile administrativ teritoriale. „Iar problema câinilor fără deținător de pe teritoriul Bucureștiului este una deosebită”, a spus Oprescu.

El a dat vina pe ipocrizia politicienilor care au creat un „cadru legislativ ambiguu”.

Sorin Oprescu le-a prezentat consilierilor cadrul legislativ care privește câinii comunitari după care ar trebui să se conducă primăria.

Primarul General a vorbit patru etape ale legislației:

ETAPA 1:
Ordonanța de urgență 155, din 2001, privind gestionarea câinilor fără stăpân, permite eutanasierea acestora, dacă, într-un termen de 7 zile de la capturare, nu au fost revendicați sau adoptați. Legea 227 din 2002 reglementează același lucru.

ETAPA 2:
În octombrie 2007, fostul senator PC Marius Marinescu s-a bătut în Parlament pentru modificarea Legii 205 din 2004 pentru protecția animalelor, iar din ianuarie 2008 aceasta a fost adoptată. Ce prevede: „este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor și a altor animale, cu excepția animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar.”

ETAPA 3:
Apoi, parlamentarii votează Legea 9 din 2008, care modifică legea 205 din 2004, dar în același sens: să nu se permită eutanasierea. Legea îngreunează și mai mult activitatea, impunând condiții împovărătoare pentru autoritatea locală legate de protecția animalelor.

ETAPA 4:
În 2011 vine propunerea PDL-ului de modificare a legii 227/2002, care, în esență, permitea eutanasierea.

La finalul discursului, Sorin Oprescu a făcut referire la situația actuală a legilor. „Ajungem în prezent. În 2011 vine propunerea PDL-ului de modificare a legii 227/2002, care în esență permitea eutanasierea. Proiectul de lege al PDL-ului, a fost atacat de USL la Curtea Constituțională. Care, în 11 ianuarie 2012 declara eutanasierea neconstituțională”, a spus Oprescu.

„Astfel că, în acest moment, suntem în situația în care putem omori doar câinii bolnavi, după ce medicii veterinari ne scriu pagini întregi de documente care atesta boala incurabilă a câinilor”, a mai arătat primarul general.

Acesta le-a citit consilierilor inclusiv decizia Curții Constituționale: „Iată ce prevede decizia Curții Constituționale nr.1 din 11 ianuarie 2012, publicată în Monitorul Oficial în 23 ianuarie 2012, care prevede: „Comunitățile nu pot decide în niciun caz eutanasierea câinilor”, a mai spus Oprescu.

Ce întrebare va conține buletinul de vot

Referendumul a fost propus după ce luni un copil de patru ani a fost ucis de șase maidanezi pe un teren de lângă Parcul Tei din Capitală.

Joi, primarul general al Capitalei a stabilit împreună cu primarii Sectoarelor 1, 4 și 6, viceprimarii Sectoarelor 2, 3 si 5, cu reprezentanții Consiliului Judetean Ilfov și liderii de grup ai Consiliului General al Municipiului București, cu prefecți și subprefecți care va fi întrebarea la care bucureștenii vor trebui să răspundă la referendumul care va avea loc duminică, 6 octombrie.

Întrebarea este:

Sunteți de acord cu eutanasierea câinilor fără deținător capturați pe domeniul public al municipiului București și neadoptați în termenul prevăzut de lege?
DA sau NU

Termenul prevăzut de lege pentru eutanasiere este de 7 zile, conform legii 227 din 2002.

După ce a fost anunțat, referendumul a fost contestat de mai mulți lideri politici. Consilierii municipali de la PDL au anunțat că vor vota împotriva referendumului.

Joi, coordornatorul de proiect de la ASPA, Răzvan Băncescu, a declarat că de săptâmâna viitoare va începe strângerea cu prioritate a câinilor din jurul școlilor și grădinițelor.

Câinii agresivi prinși și care nu pot fi eliberați înapoi pe străzi vor fi eutanasiați.

Băncescu a spus că, în momentul de față, Primăria dispune de 120 de locuri libere pentru câini în adăposturile din Pallady și din Mihăilescu.

„Premianții vor ajunge înapoi în teritoriu, corigenții (câinii agresivi) vor sta în adăposturi, iar când nu o să mai putem ține în adăpost o să îi neutralizăm. Eu nu pot să asum că am dus un câine pe care îl știu agresiv doar de dragul de a-l duce înapoi”, a spus Răzvan Băncescu.

Șeful ASPA a declarat că animalele vor fi eutanasiate printr-o substanță specială și în niciun caz nu se vor folosi metode violente, precum otrăvirea pe stradă, bâtele sau împușcarea cu alice.

Răzvan Bănescu a spus că eutanasierea câinilor s-a făcut și până acum în București în condiții speciale. „ Anul acesta cred că s-au făcut până acum 45 de eutanasii”, a spus Băncescu.

Întrebat în baza cărei legi va face eutanasierea câinilor, șeful ASPA a spus: „Decizia Curții Constituționale a creat o nebuloasă asupra acestor aspecte, s-au amestecat în decizia asta șapte sau opt legi care nu aveau ce căuta la un loc. Eutanasierea se va face conform legii 227/2002, cu riscul de a înregistra plângeri penale pe numele meu. Reducând din numărul câinilor agresivi nu fac o ilegalitate, ceea ce fac în București trebuie prevenit. Nu există cost care să fie deasupra unei vieți umane”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină