Cercetat de procurorii DIICOT pentru subminarea economiei naționale, fostul ministru Adriean Videanu susține că deciziile în urma cărora procurorii îl acuză pentru că i-a facilitat poziția de „băiat deștept” pe piața gazelor omului de afaceri Ioan Niculae au fost luate la inițiativa unor lideri PSD și la masă cu actualul premier Victor Ponta.
„Ideea nu a fost a mea. A venit de la PSD„, a parat astazi Videanu acuzația procurorilor că dezinformat cu premeditare în 2009 membrii guvernului Boc 1 (PDL- PSD) convingându-i să aprobe ordonanța 54/2009 care a permis, în opinia DIICOT, „utilizarea Romgaz în interesul privat al SC INTERAGRO SA”.
Astfel, gazele de la Romgaz au ajuns la Interagro cu subvenții importante nelegale, după cum susțin procurorii, sub pretextul că în felul acesta este ajutată agricultura, beneficiarul final al unor îngrășăminte produse în șase combinate chimice în al căror reprezentant neoficial se erija Niculae și cărora firma sa le-a furnizat gaze. „Demersurile grupului infracțional au atins apogeul prin emiterea OUG 54/2009 , aprobată ulterior prin legea 332/2009, membrilor Guvernului României prezentându-li-se o situație eronată în sensul că prin acest act normativ era ajutată industria chimică, implicit agricultura românească, când în realitate acesta viza favorizarea intereselor private ale INTERAGO”, se arată în referatul pentru cererea de încuviințare a urmăririi penale, acceptată astăzi de președintele Traian Băsescu.
Faptul că de pe urma ordonanței au avut de câștigat doar Niculae și compania sa este argumentat de procurori care aduc în sprijinul acestei teze mai multe date concrete. „Romgaz a livrat în această manieră către INTERAGRO gaze din producția proprie în valoare de circa 1.500.000.000 de lei, circa 500.000.000 de dolari, din care circa 270.000.000 de lei, respectiv 92.000.000 de dolari reprezintă valoarea reducerilor acordate nelegal”, arată procurorii.
În replică, Videanu spune că „Ministerul Agriculturii a fundamentat toată această analiză”, instituția fiind la momentul respectiv condusă de Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta. „Nimeni nu putea fi dezinformat. Toate aceste lucruri au fost discutate luni de zile, în 6 sau 7 ședințe de Guvern. Și ministrul Agriculturii și ministrul Afacerilor Europene, era atunci Vasile Pușcaș au susținut proiectul. Și în cadrul coaliției s-a discutat, cu domnul Geoană, domnul Ponta și noi„, arată Videanu înspre PSD.
Acuzat de procurori și că „a ignoratîn totalitate totalitate informările și sesizările primite de la SRI prin care se atenționa asupra riscurilor majore rezultate prin alocarea și menținerea facilităților acordate SC INTERAGRO”, fostul ministru PDL nu a negat că a avut note de la SRI care vizau subiectul, îsnă susține că acestea nu ar fi menționat nimic despre grupul infracțional din jurul lui Niculae. „Nu-mi amintesc să fi primit nicio informare în care să se spună că la Romgaz a fost constituit un grup infracțional. Informații că se spune, că se aude…”, s-a justificat Videanu pentru ignorarea notelor serviciilor de informații.
Liderul PDL a evitat însă să explice de ce s-a întâlnit cu Ioan Niculae în sediul central al partidului și nu a oferit date certe despre posibilitatea ca acesta să fi finanțat partidul când era la putere.. „O singură dată m-am întâlnit. Am încercat să evit întâlnirile. Din câte știu eu, nu sunt trezorirul partidului, nu a sponsorizat niciodată PDL„, a adăugat Videanu.
Efectul deciziilor lui Adriean Videanu, ca și ale predecesorului său, Varujan Vosganian, a fost însă, în accepțiunea DIICOT, doar periclitarea stocurilor de gaze pentru iarnă care ar fi trebuit să asigure consumatorii interni în situația unor temperaturi foarte scăzute sau a unei crize externe și utilizarea Romgaz în interesul privat al SC INTERAGRO SA.
Procurorii susțin de altfel că, în final, agricultura nu a avut niciun beneficiu: „Marea majoritate a îngrășămintelor chimince produse în cele 6 combinate controlate de Ioan Niculae au fost exportate în detrimentul agriculturii românești”. Interagro livra gaze pentru combinatele AMURCO SRL Bacău, VIROMET SA Victoria, NITROPOR%OS SRL Făgăraș, GA PRO CHEMICALS SA, Săvinești, DONAU CHEM SRL Turnu Măgurele, și AMONIL SA Slobozia profilate pe fabricarea îngrășămintelor, Niculae profilându-se în fața decidenților politici drept reprezentant al acestui grup. Calitate contestată de procurori care spun că, în liupsa unei legislații de holding în România, Niculae nu era de fapt reprezentantul lor, ci doar un interpus.
De altfel, „situația economico-financiară a celor 6 combinate nu a cunoscut nicio îmbunătățire, deoarece beneficiile au fost transferate către Interagro sau către membrii grupării infracționale„, arată DIICOT. „Romgaz și România niciodată nu au fots în pericol. Romgaz a avut chiar un plus în capacitatea de înmagazinare a rezervelor și nu a fost niciodată în situații dificile”, spune, în apărarea sa, Videanu.