Numărul hingherilor a fost suplimentat, marți fiind pe teren unsprezece echipe ale Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor care adună câini de pe străzi, a declarat, marți, Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la ASPA.
Potrivit unei stiri MEDIAFAX, Răzvan Băncescu a venit, marți, la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a aduce documente în dosarul în care se fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuț Anghel, după ce a fost mușcat de câini, în 2 septembrie, lângă Parcul Tei din Sectorul 2 al Capitalei.
Întrebat dacă din 2 septembrie a fost suplimentat numărul hingherilor, Răzvan Băncescu a spus că de la trei echipaje, cât au fost până acum, s-a ajuns la 11 echipaje. Aceste echipaje au primit mandat de capturare a câinilor de pe străzi și transportare a acestora în adăposturi.
Băncescu a precizat că marți ar trebui să fie pe teren toate cele 11 echipaje, care vor ridica de pe străzi câinii, în principal pe cei găsiți în haite. În teren sunt grupate câte două mașini, însoțite de inspectori de la Direcția de Control, aceștia având liste cu zonele în care au fost sesizate haite de câini.
Băncescu a mai spus că luni au fost ridicați aproximativ 30-35 de câini, unii dintre aceștia din zonele grădinițelor și altor instituții.
Coordonatorul de proiect de la ASPA a precizat că din 2 septembrie sunt înregistrate peste 200 de reclamații pe zi privind haite de câini aflate pe străzi, față de 70-80 până atunci.
Băncescu a precizat că sunt și situații în care au fost chemate echipajele ASPA pentru haite de câini, dar la fața locului au fost găsiți unul sau cel mult doi câini.
Întrebat care este numărul adopțiilor de câini, Băncescu a spus că ar fi aproximativ 1.400, dar reale sunt doar 200.
„Aproximativ șapte la sută sunt adopții reale”, a mai spus Băncescu.
Întrebat câte amenzi s-au dat celor care au adoptat câini, iar apoi i-au abandonat, Răzvan Băncescu a spus că ASPA, atunci când constată astfel de situații, sesizează ANSVSA și Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Capitalei.
Băncescu a precizat că o persoană sau un ONG care adoptă un câine de la ASPA trebuie să anunțe Autoritatea atunci când nu îl mai vrea, când acesta nu mai este ținut în același loc, când animalul devine agresiv sau când acesta moare. El a mai spus că deținătorii trebuie să țină câinii sub supraveghere, pe proprietățile acestora.
Întrebat dacă un câine poate fi ținut lângă bloc, Băncescu a spus că acești câini nu sunt ținuți sub supraveghere, întrucât cei care îi vor acolo nu îi duc în locuințe.
Întrebat de ce din bugetul de 18,6 milioane de lei al ASPA a fost cheltuită o mică parte a banilor, Băncescu a spus că Autoritatea este o instituție publică, nu privată și funcționează pe baza unor acte normative, pe care este obligată să le respecte, neputând face cheltuieli fără o justificare și fără a respecta alocarea lor în buget.
Băncescu a mai spus că toți câinii luați de pe străzi sunt duși în adăposturi. El a precizat că unii dintre câini vor fi eutanasiați atunci când vor intra în vigoare actele normative.
Întrebat dacă sunt bani în buget pentru eutanasierea câinilor maidanezi, Băncescu a spus că trebuie făcută rectificare, pentru a muta fonduri dintr-o parte în alta.
Ionuț Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, iar fratele acestuia, de șase ani, a fost mușcat de un picior, dar a reușit să fugă și să-și anunțe bunica.
Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, declara în 3 septembrie, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Național de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de mușcături de câini.
Dosarul penal a fost deschis în 3 septembrie de Parchetul Tribunalului București, iar o zi mai târziu ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului instanței supreme, având în vedere complexitatea cauzei și intensa mediatizare a acesteia.
Procurorii fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuț Anghel și verifică dacă au fost respectate dispozițiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție anunța că dosarul privind uciderea de către câini maidanezi a lui Ionuț Anghel este în faza actelor premergătoare.
Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, a fost audiat în 4 septembrie, el declarând atunci că nu se simte în niciun fel răspunzător pentru incidentul în urma căruia copilul de patru ani a murit sfâșiat de câini.
Băncescu preciza că a fost chemat de anchetatori pentru a da declarații în calitate de martor și a adus mai multe documente, întrucât unul dintre câinii care au atacat copilul a fost al ASPA, fiind adoptat în decembrie 2008 de Asociația Caleidoscop. Acesta afirma că, din informațiile sale, Asociația Caleidoscop a adoptat nouă câini de la ASPA.
În 6 septembrie, procurorii le-au audiat pe Carmen Secăreanu, președinta Asociației Caleidoscop, și pe Lavinia Mirela Nica, fost voluntar al Asociației Caleidoscop, care în 2008 a semnat, în numele ONG-ului, pentru adoptarea unuia dintre câinii care l-au omorât pe Ionuț Anghel.
Avocata președintelui Asociației Caleidoscop declara, la ieșirea de la Parchetul instanței supreme, că aceasta este incriminată în dosarul privind moartea lui Ionuț Anghel, dar nu a fost pusă încă sub acuzare.
Avocatul Valentin Răchițeanu, cel care o apără pe Lavinia Nica, spunea că aceasta are în prezent calitatea de martor, că procedurile sunt în curs și că procurorii efectuează „expertize criminalistice”.
În 9 septembrie au fost audiați Constantin Ciorăscu, administratorul firmei pe terenul căreia Ionuț Anghel a fost omorât de câini, și reprezentantul unui ONG.
Șase câini au fost ridicați în 2 septembrue de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei. Unul dintre aceștia, care avea urme de sânge pe bot, fusese sterilizat de ASPA și adoptat de Fundația Caleidoscop în 2008, declara Răzvan Băncescu.
Polițiștii au amendat, săptămâna trecută, firma SC Tei SRL, care are în administrare terenul de pe strada Tuzla, din apropierea Parcului Tei, unde a fost ucis Ionuț Anghel. Reprezentanții firmei au primit o amendă de 2.000 de lei pentru că nu aveau un plan de pază a proprietății, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Poliția Capitalei.
De asemenea, paznicul proprietății a fost amendat de polițiști cu 300 de lei pentru că nu avea atestat, acesta nefiind calificat pentru a presta servicii de pază.
Municipalitatea va organiza în 6 octombrie referendum local, bucureștenii fiind chemați să se pronunțe prin „da” sau „nu” la următoare întrebare: „Sunteți de acord cu eutanasierea câinilor fără deținător capturați pe domeniul public al Municipiului București și neadoptați în termenul prevăzut de lege? Da sau nu?”.
În București există aproximativ 64.000 de câini fără stăpân, iar posibilitatea municipalității de a caza în adăposturi aceste animale este mult mai mică decât numărul de animale aflate în libertate, au arătat inițiatorii proiectului de hotărâre privind organizarea referendumului local.
Răzvan Băncescu declara, în 6 septembrie, că dacă se va opta pentru eutanasiere, câinii din București ar putea fi adunați în 12-18 luni, precizând că, până la referendum, toți câinii potențial agresivi vor fi eutanasiați.
Întrebat cum se va face diferența între un câine agresiv și alți câini adunați de pe străzi, Băncescu a spus că în special câinii care stau în haite sunt considerați agresivi, aceștia urmând să fie, cu prioritate, eutanasiați.