Operațiunea PRINDEȚI MAIDANEZII. Când vor fi strânși toți câinii de pe străzile din București și cât costă operațiunea

Operațiunea PRINDEȚI MAIDANEZII. Când vor fi strânși toți câinii de pe străzile din București și cât costă operațiunea
Publicat: 15/09/2013, 18:00
Actualizat: 21/10/2014, 21:33

La o săptămână după ce au anunțat că vor strânge toți câinii din jurul școlilor și grădinițelor, angajații Autorității pentru Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) au strâns 315 de câini fără stăpân din București.

În același timp, săptămâna aceasta, din adăposturile primăriei au fost adoptați 153 de câini. „ Ieri, au fost adoptați 52 de câini din Theodor Pallady si alți 32 din adăpostul din Mihăilești. Poate s-ar adopta mai mult, dar n-am oameni ca să ținem deschis mai multe zile. În cele trei zile de adopții de săptămâna aceasta au fost adoptați 153 de câini, respectiv 25 – luni, 44 – miercuri și 84 – vineri.”, a spus Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la ASPA.

Răzvan Băncescu a declarat pentru gândul că mai mult de 3.000 de câini nu vor putea fi ținuți adăposturi. În prezent, în Capitală, sunt 32 de hingheri, care folosesc 11 mașini.

ASPA a semnat contracte cu trei dintre cele șapte firme care au participat la licitația organizată în vederea suplimentării echipelor de strângere a câinilor fără deținător din București. Așa au ajuns de la 8 hingheri, până să înceapă scandalul, la 32 de hingheri. Cele trei firme care strâng maidanezi sunt SC. Elen Basic Business SRL, SC. Best Marketing SRL și S.C. Terra Marique SRL.

Cu toate că ASPA dă pentru prinderea unui câine 219 lei firmelor private care se ocupă de strângerea maidanezilor, trei dintre firme le cu profil veterinar, care s-au înscris pentru procedura de capturare a câinilor, s-au retras atunci când au aflat că e vorba ca animalele prinse să fie eutanasiate. A patra firmă veterinară nu a îndeplinit condițiile și nu a fost acceptată.

Astfel, acum mai sunt trei firme private angajate să prindă maidanezii, una dintre acestea ocupându-se de comerț cu mobilă, iar o alta având activitate în stomatologie.

„Condiția pentru a putea încheia un acord cadru cu noi este ca firmele să dovedească că au angajat medic veterinar și tot echipamentul necesar prinderii câinilor. Dar după toată presiunea asta publică, una dintre cele trei firme ne-a notificat că se retrage.Până la urmă o să strângem câinii cu mâna”, a spus Răzvan Băncescu, coordonatorul de la ASPA.

„Vorbim de ordinul miilor, autoritatea locală nu-i va putea ține pe toți, este vorba de mulți bani. Trebuie să vedem cât ne asumăm ca și comunitate. Putem să avem grijă de 1.000 de câini, de 2.000 de câini, de 3.000 de câini, dar nu mai mult. Nu se poate”, a spus Băncescu. Totodată, acesta a adăugat că e sceptic cu privire la promulgarea legii și a punerii ei în practică.

ASPA precizează că echipele de hingheri intervin și în următatoarea perioadă cu prioritate în jurul școlilor și grădinițelor, având în vedere faptul că în 16 septembrie va începe noul an școlar. Dar după ce termină de strâns câinii care trăiesc în jurul școlilor hingherii vor continua strângerea maidanezilor din parcurile din Capitală.

Până acum, în cadrul programului „Grădinițe și școli fără câini”, s-au strâns câinii din jurul a 122 de unități de învățământ, iar vineri au fost capturați 68 de câini.

„Mai bine merg pe pierdere decât să eutanasiez câinii”

Contactate de gândul, cele trei firme veterinare care s-au retras au spus că eutanasierea ca soluție finală nu este o soluție.

„Am cumpărat crose, mașină și tot ce a trebuit, dar sincer prefer să merg pe pierdere decât să prind câini care să fie eutanasiați apoi. La început a fost vorba de capturarea, de sterilizarea și de redarea câinilor în teritoriu. Acum ne-au spus că nu-i mai dau înapoi, nu e clar ce fac cu ei. Eu nu vreau să particip la așa ceva”, a spus Cristian Cristea, medic veterinar șef la Pet Stuff Univers. Acesta a mai spus că din punctul lui de vedere costul de 219 lei pentru prinderea unui singur maidanez nu este prea mare.

„Banii se duc pentru echipajul care trebuie format din trei angajați, dintre care unul este șoferul. Plus că trebuie să cumperi tranchilizante, să plătești combustibilul pentru transport. Poți să alergi câteva ore bune până să prinzi un câine”, a mai spus medicul.

Medicul Lucian Rugină de la cabinetul Radius Vet spune că nici el nu vrea să participe la eutanasierea câinilor. „Faptul că ne-am retras este legat de eutanasiere. Planul era să-i sterilizeze în cabinetele veterinare acreditate sau în bazele ASPA, după care să-i reteritorializeze. Dar cu scandalul asta care a escaladat s-a ajuns la eutanasiere, noi ca și cabinet veterinar ne-am angajat să avem grijă de animale, nu să le omorâm„, a spus Lucian Rugină pentru gândul.

Acesta a adăugat că eutanasierea este o soluție temporară, pentru că studiile făcute în alte țări au arătat că atunci când iei toți câinii dintr-un loc după o perioadă apar alții în loc.

„Suma pentru prinderea unui câine maidanez nu este foarte mare, dar o știam de la început. Dacă nu există o sursă de finanțare puternică este posibil să intri în blocaj fiananciar pentru că primăria face plățile la 30 de zile, iar o cușcă costă 700 de lei, și trebuie să ai 30 de cuști”, a mai spus medicul.

Costurile îngrijirii unui câine în adăposturi timp de 18 zile se ridică la 180 de lei. Eutanasierea unui maidanez costă 50 de lei.

Potrivit calculelor gândul, în total, menținerea celor 65.000 de câini fără stăpân în adăposturi ar costa Primăria Capitalei în jur de 11.700.000 de lei. În schimb, eutanasierea lor ar costa 3.250.000 de lei.

Tot potrivit calculelor gândul, dacă cei 32 de hingheri prind cam 100 de câini fără stăpân pe săptămâna, cei 65.000 de câini fără stâpân pot fi prinși următorii șase ani, în condițiile în care ritmul de prindere rămâne constant. Calculul nu ține, însă, cont de rata de înmulțire a animalelor care nu sunt sterilizate și care continuă să trăiască pe străzi.

Bugetul ASPA pe 2013, dat de Primăria Capitalei, este de 18,6 milioane de lei. Până la 31 august, ASPA a efectuat plăți în valoare de numai 2,8 milioane de lei. Din această sumă, cea mai mare parte a fost dată pentru extinderea adăpostului de la Mihăilești – 854.000 de lei.

Pentru sterilizarea câinilor în cabinetele veterinare private s-au cheltuit 170.000 de lei. Pentru hrana animalelor aflate în adăposturile autorității, medicamente și alte materiale sanitare, ASPA a achitat suma de 70.000 de lei.

Ce spun consilierii municipali despre strângerea câinilor

În București, consilierii municipali care au anulat refendumul prin care îi intrebau pe bucureșteni dacă sunt de acord sau nu cu eutanasierea au păreri împărțite atunci când vine vorba de soarta maidanezilor din București. În timp ce unii spun că mai mult de 7.000 de câini nu pot fi ținuți în adăposturi, alții spun că primăria ar putea face niște campanii pentru adopție.

Mircea Rizoiu, consilier general din partea PSD, unul dintre inițiatorii legii privind câinii fără stăpân din București, a declarat pentru gândul că după ce va fi promulgată legea va fi pusă în aplicare.

„Legea e lege, iar în condițiile date va fi aplicată, ceea ce rămâne de făcut e să sacrificăm câinii care nu vor avea loc în adăposturi. Să nu-și închipuie cineva că totul se va întâmpla peste noapte. În următorii doi ani și jumătate vom termina cu câinii de pe străzi”, a spus Rizoiu.

„Nu sunt locuri pentru internarea tuturor câinilor în adăposturi, iar în condițiile date nu ne rămâne decât să facem o selecție a câinilor, potrivit informațiilor din teren, cu specialiștii pe care îi avem, pentru că nu avem etologi”, a mai precizat consilierul municipal, care susține că în adăposturile din Capitală pot fi ținuți, înghesuiți, 7.000 de câini.

„Nu e recomandat să-i înghesuim. Problema reteritorializării este încă valabilă. Vom avea cât de repede o discuție în comisiile de de specialitate”, a mai spus consilierul.

Fiecare primărie să-și facă adăposturi pentru câini

Mircea Raicu, liderul consilierilor de la PDL, a declarat pentru gândul că propunerea lui este descentralizarea serviciilor astfel încât fiecare primărie să-și facă propriul serviciu.

„Dacă se va întâmpla acest lucru în următoarea perioadă, atunci ar putea fi ținuți cel puțin alți 700 de câini. Primăriile nu au adăposturi, dar și le pot crea. Acum, câinii agresivi și cei bolnavi pot fi rezolvați imediat”, a argumentat Mircea Raicu, care a spus că „trebuie terminat mai repede” și mărit numărul de locuri de cazare.

Reprezetanții PP-DD în Consiliul General al Minicipiului București spun că ei nu sunt de acord cu eutanasierea, iar o soluție la omorârea câinilor este să-i încurajezi pe bucureșteni să adopte.

„Nu suntem de acord cu eutanasierea în masă. Pot fi găsite și alte metode, atunci când nu există posibilitatea să-i adoptăm. Dar când alocăm fonduri atât de mari către ASPA, cred că am putea să le găsim altă utilizare. Putem închiria contra cost niște adăposturi, putem face o campanie prin care să le spunem bucureștenilor să adopte. Putem da bani de adopție”, a spus Richard Ghiță, reprezentantul PP-DD în Consiliul General.

Sorin Oprescu spune că nu omoară câinii „deocamdată”

La rândul său, Primarul General, Sorin Oprescu, a declarat că până la promulgarea legii de către președinte va continua strângerea câinilor de pe străzi.

„Ca să liniștesc și iubitorii de animale, să nu se impacienteze, să nu creadă că ne repezim în ei înainte de promulgarea legii. Cel mai importat este că-i adunăm de pe străzi. O să ne creăm și noi o structură, dar în același timp continuăm identificarea, sterilizarea și respectarea legii după 14 zile de când i-am strâns”, a spus Oprescu, care a precizat că Primăria Capitalei va schimba prevederea existentă acum conform căreia cei care adoptă mai mult de un maidanez trebuie să plătească.

„Asta nu știu cum a scăpat, trebuie să o reglăm noi, după ce că vine și îți ia 100 de câini îi mai pui să și plătească. Asta e o nebunie”, a spus primarul.

Sorin Oprescu a mai spus că legea adoptată marți în plenul Camerei Deputaților „răspunde în mare parte solicitărilor” municipalității legate de problema câinilor vagabonzi. „Sper ca legea să devină funcțională rapid. Să fie promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial, ca să putem acționa în baza ei”, a mai spus Oprescu.

Cei 65.000 de maidanezi, câți există, potrivit datelor de la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), ar trebui ținuți în cele două adăposturi ale primăriei, a căror capacitate actuală este de aproximativ 1000 de locuri.

Legea maidanezilor adoptată de parlamentari marți, 10 septembrie, cu majoritate de voturi, prevede eutanasierea ca soluție finală pentru administrațiile locale. Dacă nu vor fi adoptați sau nu vor avea loc în adăposturi, primarii vor trebui să eutanesieze câinii comunitari.

Actul normativ prevede că eutanasierea poate fi aplicată câinilor care au fost capturați și duși în adăposturi, iar în termen de 14 zile lucrătoare nu au fost nici revendicați, nici adoptați. Legea mai prevede că primăriile pot să nu recurgă la măsura finală dacă au adăposturi și fondurile necesare pentru a menține câinii fără stăpân închiși.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Protest în fața universității împotriva lui Călin Georgescu! Peste 400 de tineri au strigat „Nu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...