Președintele CNAS: Avem 1 mil. de carduri de sănătate tipărite, așteptăm decizia politică privind distribuirea

Președintele CNAS: Avem 1 mil. de carduri de sănătate tipărite, așteptăm decizia politică privind distribuirea
Publicat: 12/09/2013, 15:45
Actualizat: 30/09/2018, 18:53

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Bușoi, a anunțat, joi, că au fost tipărite un milion de carduri de sănătate și speră ca în maximum două săptămâni să fie luată decizia politică privind distribuția, apreciind că folosirea cardului va duce la diminuarea fraudei.

Cristian Bușoi a declarat, la Forumul Internațional de Sănătate organizat de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), că pentru mai multă eficiență în cheltuirea banilor publici în sistemul sanitar și pentru a elimina frauda, este nevoie de „un sistem informatic care să funcționeze”.

El a arătat că, pe lângă Sistemul Informatic Unic Integrat și prescripția electronică, care funcționează deja, CNAS are în curs de implementare alte proiecte informatice, dintre care cel mai important ar fi cardul electronic de sănătate.

„Avem un milion de carduri deja produse la Imprimeria Națională. Sper ca într-o săptămână – maxim două să se ia o decizie politică legată de distribuție”, a spus Bușoi, arătând că ar trebui ca în cel mult o lună, după perioada de dezbatere publică, pentru că va trebui modificată Legea 95/2006, să fie luată o decizie finală și să poată fi demarate procedurile pentru distribuția cardului.

Președintele CNAS a precizat că pe acest card vor fi stocate date care pot fi extrem de utile pacientului în situații-limită, precum cele legate de bolile cronice sau grupa sangvină, existând totodată și un mare avantaj pe care îl va aduce sistemului, și anume diminuarea fraudei și ineficienței.

Bușoi a argumentat că, din momentul în care cardul electronic de sănătate va deveni funcțional, nu vor mai putea exista consultații, rețete sau analize de laborator fictive.

Președintele CNAS a mai spus că, dacă vor fi imprimate în continuare câte 50.000 de carduri pe zi și va exista și un sistem de distribuție eficient, ar trebui ca de anul viitor cardul să fie generalizat.

Un alt proiect important al CNAS este și dosarul electronic al pacientului, prin care medicul poate accesa tot istoricul medical al unei persoane.

Prin accesarea de fonduri europene, CNAS urmărește să dezvolte și alte proiecte informatice, din care Bușoi a enumerat bilete de trimitere în format electronic, concedii medicale în format electronic și portalul asiguraților, unde aceștia își vor putea urmări situația.

„Dincolo de aceste proiecte de informatizare, în cel mai scurt timp, probabil în maxim o lună, vom înființa acea Direcție de Control, Monitorizare și Antifraudă la nivelul CNAS. (…) Acum avem 12 oameni ca să controlăm toată țara, toate casele de sănătate, toate spitalele, toate farmaciile, toate laboratoarele, toate centrele de imagistică, medicii de familie și așa mai departe. Este imposibil”, a mai spus Bușoi, precizând că pentru această direcție va fi solicitat transferul de persoane din alte instituții care au competență în activitatea de control.

Președintele CNAS declara, în 16 iulie, că 7,5 milioane de carduri naționale de sănătate vor fi produse până la sfârșitul anului, dar oamenii le vor primi numai după ce medicii, spitalele și laboratoarele vor avea cititoare, precizând că acestea ar putea fi folosite din 2014.

„Potrivit Legii sănătății, orice român va fi obligat să prezinte cardul de sănătate ori de câte ori apelează la servicii medicale. În acest context, până la sfârșitul lui 2013 vor fi produse 7,5 milioane de carduri. Apoi, cardurile de sănătate vor fi distribuite către casele județene de asigurări de sănătate. Va urma un dialog pentru a convinge medicii de familie să sprijine distribuția și să realizeze inițializarea cardurilor. Totodată, vor fi stabilite specificațiile pentru cititoarele de card, pentru a fi garantată compatibilitatea acestora cu sistemul informatic al cardului electronic”, preciza Cristian Bușoi într-o conferință de presă în care a prezentat principalele obiective ale mandatului său la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Anunț pentru românii care au contract cu DIGI. Nu mai pot alege după 8 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?