Bunica lui Ionuț Anghel, copilul de patru ani omorât de câini, a fost audiată vineri la Parchetul instanței supreme, aceasta declarând că nicio secundă nu a vrut să se întâmple această tragedie și că dorește ca minți deștepte să decidă în privința maidanezilor.
Aurica Anghel s-a prezentat la sediul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, împreună cu un avocat, pentru a da o declarație în dosarul în care anchetatorii fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuț Anghel, în 2 septembrie, după ce a fost mușcat de câini pe un teren privat din apropierea Parcului Tei din Capitală.
La ieșirea din sediul Parchetului, Aurica Anghel a declarat că le-a spus procurorilor tot ce știa și tot ce a văzut, susținând că ceea ce s-a întâmplat este o tragedie.
Bunica lui Ionuț a mai spus că a avut grijă de copii, dar când a sesizat că aceștia lipsesc, nu a știut unde să-i caute, zona în care se afla fiind cu multe alei.
Întrebată despre situația câinilor maidanezi și legea privind eutanasierea acestora, bunica lui Ionuț a spus că roagă minți mai deștepte decât ale ei să decidă soarta maidanezilor. Ea a arătat că nu și-ar dori ca toți câinii să fie uciși, ci doar cei cu probleme.
Avocatul acesteia, Bogdan Bărbuceanu, a declarat că nu sunt motive juridice pentru punerea sub acuzare a bunicii lui Ionuț, că aceasta va colabora cu anchetatorii pe parcursul anchetei pentru a se stabili adevărul și că, cel mai probabil, asociațiile de profil privind maidanezii vor fi cele trase la răspundere în acest dosar penal.
Ionuț Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, iar fratele acestuia, de șase ani, a fost mușcat de un picior, dar a reușit să fugă și să-și anunțe bunica.
Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, declara în 3 septembrie, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Național de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de mușcături de câini.
Dosarul penal a fost deschis în 3 septembrie de Parchetul Tribunalului București, iar o zi mai târziu ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului instanței supreme, având în vedere complexitatea cauzei și intensa mediatizare a acesteia.
Procurorii fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuț Anghel și verifică dacă au fost respectate dispozițiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție anunța că dosarul privind uciderea de către câini maidanezi a lui Ionuț Anghel este în faza actelor premergătoare.
Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, a fost audiat în 4 septembrie, el declarând atunci că nu se simte în niciun fel răspunzător pentru incidentul în urma căruia copilul de patru ani a murit sfâșiat de câini.
Băncescu preciza că a fost chemat de anchetatori pentru a da declarații în calitate de martor și a adus mai multe documente, întrucât unul dintre câinii care au atacat copilul a fost al ASPA, fiind adoptat în decembrie 2008 de Asociația Caleidoscop. Acesta afirma că, din informațiile sale, Asociația Caleidoscop a adoptat nouă câini de la ASPA.
În 6 septembrie, procurorii le-au audiat pe Carmen Secăreanu, președinta Asociației Caleidoscop, și pe Lavinia Mirela Nica, fost voluntar al Asociației Caleidoscop, care în 2008 a semnat, în numele ONG-ului, pentru adoptarea unuia dintre câinii care l-au omorât pe Ionuț Anghel.
Avocata președintelui Asociației Caleidoscop declara, la ieșirea de la Parchetul instanței supreme, că aceasta este incriminată în dosarul privind moartea lui Ionuț Anghel, dar nu a fost pusă încă sub acuzare.
Avocatul Valentin Răchițeanu, cel care o apără pe Lavinia Nica, spunea că aceasta are în prezent calitatea de martor, că procedurile sunt în curs și că procurorii efectuează „expertize criminalistice”.
În 9 septembrie au fost audiați Constantin Ciorăscu, administratorul firmei pe terenul căreia Ionuț Anghel a fost omorât de câini, și reprezentantul unui ONG.
Șase câini au fost ridicați în 2 septembrie de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei. Unul dintre aceștia, care avea urme de sânge pe bot, fusese sterilizat de ASPA și adoptat de Fundația Caleidoscop în 2008, declara Răzvan Băncescu.
Polițiștii au amendat, săptămâna trecută, firma SC Tei SRL, care are în administrare terenul de pe strada Tuzla, din apropierea Parcului Tei, unde a fost ucis Ionuț Anghel. Reprezentanții firmei au primit o amendă de 2.000 de lei pentru că nu aveau un plan de pază a proprietății, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Poliția Capitalei.
De asemenea, paznicul proprietății a fost amendat de polițiști cu 300 de lei pentru că nu avea atestat, acesta nefiind calificat pentru a presta servicii de pază.
Camera Deputaților a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân, care stabilește, printre altele, un termen de 14 zile în care câinii sunt ținuți în adăposturi, după care, dacă aceștia nu sunt revendicați sau adoptați, pot fi eutanasiați, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.
Înainte de adoptarea legii, municipalitatea anunța organizarea unui referendum local, în 6 octombrie, privind eutanasierea câinilor fără stăpân. În 11 septembrie, la o zi după adoptarea legii, organizarea referendumului local a fost revocată.
În București există aproximativ 64.000 de câini fără stăpân, iar posibilitatea municipalității de a caza în adăposturi aceste animale este mult mai mică decât numărul de animale aflate în libertate, arătau inițiatorii proiectului de hotărâre privind organizarea referendumului local.