Homarii sunt adesea considerați o delicatesă gastronomică, dar în realitate aceștia dețin secretul tinereții veșnice. Cel puțin așa susține un grup de cercetători, care a constatat că aceste crustacee sfidează procesul normal de îmbătrânire, notează Daily Mail.
În urma datelor observate de-a lungul studiului realizat, oamenii de știință britanici sunt de părere că homarii dețin secretul longevității, a sănătății și chiar a vieții eterne.
Specialiștii au constatat că spre deosebire de celelalte viețuitoare, animalul marin devine din ce în ce mai puternic și mai fertil odată cu trecerea timpului, în timp ce restul viețuitoarelor devin vulnerabile odată cu înaintarea în vârstă. Experții sunt de părere că responsabilă pentru acest fenomen în cazul acestor crustacee ar fi o substanță denumită telomerază, care se găsește în organismul homarilor. Această substanță are rolul de a încetini moartea celulelor.
Crustaceele marine au o concentrație mare de proteine și omega 3, conținând în concentrații mici și seleniu, crom, calciu, cupru, zinc, minerale și antioxidanți. S-a demonstrat de-a lungul timpului că homarii întăresc sistemul imunitar și ajută la circulația sangvină. Persoanele care mănâncă homari sunt protejate de artrită și de apariția bolilor de rinichi.
Daily Mail mai scrie că un homar normal ajunge să cântărească până într-un kilogram. Cu toate acestea, în anul 2009, un pescar a capturat un crustaceu de aproape 10 kilograme, care, potrivit estimărilor avea în jur de 140 de ani.